Fără praf pe umeri
Pastila de după 23 octombrie 2012 Niciun comentariu la Fără praf pe umeri 1Tata e de-un optimism bolnav. Cînd are chef e și naiv, numai să nu-l calci pe buletin. Să nu-i spui „mai amintește-ți cîți ani ai, bătrîne” nici în glumă și să nu-l crezi îndepărtat de mintea nici unuia dintre ’ăi mai tineri de pe stradă. E drept, nu l-au încărunțit încă anii și mă-ntrece la pas mereu, dar nu de asta ține să nu-l îmbătrînească nimeni.
Urăște vorba asta, „tinerii din ziua de azi”. „Mi se face rău de la ea, mă crezi?”, mi-a spus odată. Și-l cred, fiindcă se schimonosește cînd o aude, parcă l-ar măscări cineva pe el. Copiii nu-s, pentru dînsul, nici „de ăștia” nici „de ăilalți”. Sîntem copii cum a fost și el, numai că avem alte jucării și le plimbă altfel pe sub ochi. Se întreabă totuși cum de, cu toate că păpușile au tot mai puține șnururi și tot mai multe circuite și butoane, părem a ne fi născut cu ele de gît. El le-nvață încet, uneori le desface să vadă de ce merg așa și altfel nu, alteori le face să meargă altminteri. Atunci mie mi-e teamă și nici frica asta nu mi-o pricepe. De ce, înconjurați de mici de-atîtea „minuni” pe care el le află abia acum, ne sperie sau ne lasă reci dedesubturile lucrurilor? De ce, la o adică, în vremea asta a curiozităților, noi părem a fi prea puțin curioși?
Îmi spune c-a înțeles, în schimb, că „unu’ și cu unu nu mai fac musai doi”. Că ne-am făurit de la tastatură mai multe lumi decît își poate el imagina. Dar încă mai crede în cuvîntul „prieten”, în blîndețea și-n tăișurile lui, ca-ntr-o lege de nestrămutat. Însă, ce-i drept, el nu s-a logat niciodată pe Facebook.
Tata nu vrea să-i spui că e bătrîn fiindcă, în nevinovăția cutezătoare a gîndurilor lui, și-a uitat, pe rînd, nostalgiile cu gust de mămăligă și lapte nefiert. Nu vrea să creadă că tinerețea lui ar fi avut acum cu totul alte culori, ci doar s-ar fi amestecat altfel. Nu vrea fiindcă simte că dacă lumea n-ar fi ajuns așa atît de repede, el ar fi fost acum mai tînăr decît este.
Adaugă un comentariu