Ai nimerit într-o perioadă nefastă, bătrîne!

Șah-mat Niciun comentariu la Ai nimerit într-o perioadă nefastă, bătrîne! 2

Acum șapte ani cînd am intrat pen­tru prima dată în redacția „E­ve­ni­men­tul Zilei”, primul meu loc de mun­că plătit, unul din titanii de atunci ai pre­sei, mi-a spus răspicat că nu e un mo­ment bun. Că jurnalismul suferă ca un cîi­ne lovit de Ferrari pe autostrada pe care mai toți românii o așteaptă să se cons­truiască. „Ai nimerit într-o pe­ri­o­a­dă nefastă, bătrîne”, mi-a spus el. Pen­tru un moment l-am crezut.

Nu echipa din care făceam parte m-a făcut să simt asta, ci toată chi­lo­ță­rea­la din sînul tabloidelor care s-au stre­­­curat, încetul cu încetul, pe tarabe­le cu ziare și au acaparat conștiința unui po­por cu grave derapaje de nivel mo­ral și lacune în ceea ce se cheamă educa­ție și bun simț. Îmi amintesc că era o vre­me în care, jumătate din oamenii care că­lă­­toreau cu metroul, citea „E­ve­ni­men­tul Zilei”, „Adevărul”, „Jurnalul Na­ți­o­nal”, „Cotidianul”, „Dilema”, o altă ju­mătate asculta muzică sau citea o carte și, undeva stingher, poate usor rușinat, un bărbat în salopetă savura prima pagină a unui ziar de scandal, cu un titlu de o șchio­apă – „Gina si-a spart siliconul stî­ng la filmare”, subtitlu „Pentru că ci­titorii noștri o iubesc pe Gina, îi vom o­feri noi o pereche nouă de silicoa­ne”.

După șase ani îmi revin în minte ob­sesiv aceleași cuvinte pline de amar și deznădejde – „Ai nimerit într-o pe­rioa­dă nefastă bătrîne”. Și cu același a­mar și compătimire îi privesc pe cei ca­re au schimbat coperțile cărților și ale zi­arelor quality, cu paginile mîzgîlite ale unei fițuici cumpărată, nu pentru con­ținut, ci pentru cupa de la sutienul in­vi­­­zibil al unei fete care se vinde precum fleica la măcelărie. Dimineață de di­mi­neață, obsesiv, repetitiv, cînd intru la metrou am impresia că cineva vrea să mă pregătească să joc într-un film por­no. Unde au dispărut oamenii de calitate din presă? Unde sînt greii jurnalismului? Unde sînt modelele de odinioară? O so­cietate bolnavă și avidă după sen­za­ți­onal a îngropat presa din România și con­tinuă să o facă, alături de un ma­na­gement deficitar și lipsit de viziune. Ce se întîmplă însă cînd, din toată a­ceastă masă amorfă, cineva îndrăznește să scoa­tă capul? E atacat și hulit.

Acum cîteva zile echipa „În Pre­mi­­­eră” de la Antena 3 a cîștigat la Lon­­­dra premiul juriului pentru una din cele mai șocante investigații înscrise în concurs alături de BBC, CNN sau Al Jazeera. Care au fost reacțiile din piață? Previzibile. S-au ridicat poalele și a început să se strige că a lor e mai ma­re. Nu poți să ceri mai mult de la u­nii oameni care, în ultimii ani, și-au căp­tu­­șit camerele cu sîni și lenjerie intimă.

Poți doar, în cel mai grav caz, să le su­gerezi să folosească tehnici de contracepție și să nu uite să înghită di­mi­nea­ță de dimineață pastila de fenobarbi­tal. Atît de necesară pentru un psihic la­bil, ce stă suspendat de caninii sparți ai unei cățele care a orbit de la atîta în­ve­ni­nare. Societatea română are nevoie de o gură de aer proaspăt. Încă mai există jur­naliști care știu să-și facă meseria. Încă mai există povești nespuse. Încă mai sînt oameni care vor presă de calitate și care vor să-și scoată capul din mizeria care a ajuns presa din România. E trist să vezi că niște străini îți aprecia­ză munca, iar cînd te întorci acasă ai tăi te hulesc și te scuipă în față.

În seara întoarcerii în România unul din membrii echipei Antena o­ri­gi­nar din USA, pe numele ei Marsha, mi-a spus că ea nu înțelege de ce ro­mâ­nii sînt așa cum sînt. De ce atîta în­ver­șunare și răutate. Nu am știut ce să-i răs­pund pe moment. Dar acum i-aș spu­ne pentru că lupta pentru chiloți și țîțe a transformat societatea aceasta în așa hal încît nimeni nu mai face diferența în­tre o curvă și o doamnă distinsă.

Andrei CIURCANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top