Apreciem asta

Șah-mat Niciun comentariu la Apreciem asta 0

„Dar eu nu pot să renunț la Face­book, e o parte foarte importantă din viața mea”, spuse colega mea acum vreo lună. Astăzi, în urma u­nui pariu, a trebuit să-și dezactiveze con­tul pentru două săptămîni. Și de-abia așteaptă ziua de marți, termenul li­mi­tă, cînd poate intra din nou în contact cu viața ei virtuală. „Tu nu mai exiști pentru ceilalți”, mi-a măr­turisit săraca despre experiența crun­tă prin care e nevoită să treacă.

Prima săptămînă a fost utilizatoare pasivă, a intrat și doar s-a ui­tat la profilurile, pozele și comentariile altora, fără să intervină în vreun fel, apoi a renunțat de tot. Și viața ei s-a schimbat cu totul. Acum are timp să citească, să iasă la plimbare și să facă multe alte lucruri „produc­tive, pentru mine”, de care aproape că uitase. Dar, cu toate astea, abia aș­teaptă să revină la dragostea ei ade­vă­rată, Facebook. „Azi am primit mesaj de la cineva care mi-a zis «I miss your online presence»”, mi-a mărturisit.

„Cum intru, pun o sută de mii de melodii, o sută de mii de statusuri și tot. Am melodii salvate. Dacă nu dați like-uri nu știu ce vă fac”, spune acum Alina. Oricum mai trage cu ochiul cînd intră vreunul dintre noi pe platforma de socializare, se mai uită și ea, măcar o poză să mai vadă.

Adevărul e că, deși ne face vie­ți­le mai „palpitante”, putînd să ur­mă­rim ce fac alții, pe unde umblă, cu cine „se combină”, ce fete sau bă­ieți le plac, ce muzică ascultă și cît de sumar e costumul de baie pe care l-au purtat astă vară la mare, ideea sim­plă și de succes a evreului Zucker­berg ne-a cam dat peste cap multe din activitățile pe care le-aveam. Nu mai citim cărți, citim statusuri pe Facebook. Nu ne mai lansăm în polemici, lăsăm comentarii rău­tă­cio­ase la poze defocalizate. Nu ne mai facem găști cu care să ieșim să bem Cola și să spargem semințe la scări de bloc, discutînd despre fete de­o­chea­te, creăm grupuri unde postăm poze, amintiri și glumițe.

Eu unul n-am mai scris de ceva vreme pe blog doar pentru că, de fiecare dată cînd aveam o idee, pos­tam rezumatul ei pe Facebook și mă bucuram de cele cîteva like-uri.

Azi noapte am ieșit. Nu mi-a mai păsat de prieteni, poze, notifi­cări, statusuri și event-uri, doar am mers cu un prieten prin cîteva lo­ca­luri. Dimineața, singura notificare pe care am primit-o a fost de la ace­lași vechi prieten: „Băi, ești fericit. Apreciez asta”.

strong>Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top