Birouri lucioase pentru minți livide
Șah-mat 22 aprilie 2013 Niciun comentariu la Birouri lucioase pentru minți livide 1În Marea Britanie se poartă zilele astea o dezbatere destul de dură pe tema reformei în educație. Ministrul Michael Gove vrea să introducă din septembrie, anul viitor, zile mai lungi de școală (școlile de stat pot rămîne deschise pînă la 16:30) și vacanțe mai scurte (vacanța de vară va dura doar patru săptămîni).
Acesta urmărește, pe lîngă îmbunătățirea performanței școlare a elevilor, și ajutarea părinților care lucrează mult și nu-și pot supraveghea copiii de cînd termină orele și pînă ei se întorc de la muncă. Un argument foarte pertinent al ministrului este faptul că actualul sistem școlar a fost conceput pentru economia agrară a secolului al IX-lea, cînd copiii mergeau pe cîmp la scos cartofi în luna octombrie. Altă idee a sa este nivelul mult mai ridicat al educației în Asia de Est față de țara Marea Britanie. „Putem fie să începem să muncim la fel de mult precum chinezii, fie în curînd toți vom munci pentru chinezi”, spune altcineva din Guvernul Angliei.
Scriam că dezbaterea este dură pentru că sindicatele din învățămînt nu sînt de acord cu aceste propuneri, argumentînd că elevii și profesorii petrec deja destul de multe ore în școli. Bineînțeles, este cale lungă pînă aceste modificări se vor face, dacă se vor face. Trebuie schimbate legi și, mai greu, mentalități. Dar e bine în primul rînd că aceste discuții există în forma actuală.
Britanicii dintotdeauna au fost elitiști, dar cam așa ar trebui să se poarte în orice stat civilizat discuția pe tema educației. Mai este aceasta relevantă pentru societatea și economia în care trăim, sau trebuie să o adaptăm, s-o modernizăm? Din păcate, la noi cel mai adesea se merge pe principiul orb „indiferent ce au făcut cei dinaintea noastră, bun sau rău, călcăm tot în picioare și o luăm de la capăt; reforma sîntem noi”. E fix atitudinea frustratului incompetent care ajunge într-o funcție pe care e conștient că n-o merită dar, ca să-și justifice cumva prezența acolo și ca să le fluture în nas și celor din jur nou-căpătata importanță, schimbă tot mobilierul din proaspătul birou. Aparent la asta ne pricepem foarte bine, să înlocuim masa cu o masă mai mare și mai lucioasă, care să compenseze pentru lipsa competenței.
Ar trebui să se poarte și la noi astfel de dezbateri. Dar la nivel înalt, nu în cercuri elitiste și în amfiteatre pe jumătate goale. Sînt vacanțele prea lungi? Nu știu, dar sînt mulți elevi care după trei luni nu mai știu să scrie. Zilele prea scurte? Nu cred, dar și-așa se chiulește destul. Mai este învățămîntul relevant pentru economia și societatea în care trăim? Greu de spus, dar sînt mulți absolvenți care nu știu să scrie un CV sau măcar un email.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu