Cînd lăsăm să ne crească iadul în vene

Șah-mat Niciun comentariu la Cînd lăsăm să ne crească iadul în vene 0

Da, demonii există. Uneori apar la știri, alteori în autobuz, se a­mes­te­că prin­tre oameni și stîrnesc haos. Cî­te­o­da­tă iau masa la restaurant și-și fac a­u­tomat cru­ce cînd trec prin fața unei bi­serici. Noi nu-i vedem decît sub pi­­ele de om, sub chip de ființă co­mu­nă, sub formă de vecin. Că își omoară ne­vasta aflăm a­bia de la televizor și de­venim neliniș­ti­ți. Cum e posibil, doar era un om de trea­bă, calm și nu o­bișnuia să bea. Îți era drag să stai de vor­bă cu el pe casa scă­rii, avea două fe­tițe și trăia fără rate la ban­­că. Avea o­­chi blînzi, ca ai unui co­pil, dar l-a prins ceasul rău. Și cînd te prin­de nu mai ești om.

Alți demoni își schingiuiesc proprii copii, îi leagă de pat cu lanțuri ca pe an­imale și le dau să mănînce lă­turi. Nu e vina lor că s-au născut, dar e mai bi­ne așa, să nu afle ni­me­ni. În suflet să­lăș­lu­­­­iesc sadismul și ura, nu sentimen­te­le materne. Acest de­mon cu păr lung, îm­­pletit sub batic și cu sîni de femeie se ca­muflează fi­­resc pe unde te aștepți mai puțin. De regulă trăiește în să­ră­cie, dar a­cest lucru nu îi justifică cruzimea de a chi­nui.

Însă există și cei care trăiesc pe pi­cior mare, afaceriștii în prag de fa­li­ment care își comandă asasinarea pro­pri­ei so­ții pentru a rămîne cu a­si­gu­ra­rea ei de viață. De unde aflăm? Tot de la te­le­vizor, o altă născocire a dia­volului. Dar ne place să credem că Săr­săilă nu are nici o legătură cu toa­te acestea, de­oa­rece ne trezim spu­nînd: „Așa e scris de sus”, „Așa a dat Dumnezeu”, „Du­m­ne­zeu mai ba­te și cu parul”. Și Du­m­ne­zeu îndură. Dar încă nu-i pare rău că ne-a dat li­be­rul albitru. În altă parte de lume un băr­bat donează un rinichi pen­tru a sal­va o viață iar un erou local s­coate din­tr-un incendiu trei copii mi­no­ri. Veș­tile circulă, informațiile a­jung în timp real și în Ceruri și pe Pămînt.

Cu toate acestea, nu vorbim de a­cei de­moni cu ochi negri, scoși din fun­dul Ia­dului, ci de o altă specie, cea ză­mis­li­tă pe Pămînt, din spur­că­ciu­nile vie­ții. De cei care din cînd în cînd sînt me­lan­colici, îngrijesc tran­­­da­firii din gră­di­nă și plîng cînd îi doa­re undeva în piept. Vorbesc de a­cei demoni cărora li se face dor, care beau pînă la comă de ziua lor și care au spus măcar o dată că iubesc pe ci­ne­va. De multe ori, a­ceș­tia ucid tocmai pe cei pe care îi iu­besc prea mult. Și văd în asta ori iz­bă­vi­rea de pă­ca­te, ori ghena din Infern.

Un singur demon însă nu o să uit, unul pe care l-am cunoscut. Era prin 2002 cînd s-a întîmplat. Toată presa din Iași a vuit timp de o lună despre acest caz, apoi l-a îngropat creș­ti­neș­te. El și-a violat și ucis sora mai mi­că în cata­com­­bele din centrul o­ra­șu­lui, apoi a plîns la înmormîntarea ei ca cel mai în­­dure­rat frate. Po­li­țiș­tii au căutat să­ptă­mîni în șir criminalul, în­să nu s-au gîn­dit niciodată să preia ADN și de la fra­ții vic­ti­mei. I-am plîns toți de milă cînd ținea de sicriu și se zbătea de ceasul morții, ți se ru­pea sufletul mai tare de el decît de cea din sicriu. Spunea mereu că îl va u­cide cu mîinile lui pe cel care i-a stra­ngulat sora cu sfoara de la rucsac. Cînd l-au prins, însă, a în­ce­tat să mai plîn­gă și a mărturisit rece, ca un stră­in. Își iubea sora și altfel nu a putut ac­cep­ta ca aceasta să aibă un iubit. Ea nu a aflat decît atunci cînd s-a în­tunecat totul. Acest demon lo­cuia nu departe de casa mea, într-o fa­milie decentă, fă­ră tată.

Ea era slăbuță, avea părul lung și ge­­ne arcuite spre cer. El era muncitor și nu vorbea urît. Singura care a ră­mas în urmă este mama, cu un co­pil în mor­­mînt și altul după gratii. Se roa­gă me­­reu și spune că fetița ei este un în­ger și că așa a vrut Dumnezeu. Pen­tru ea cri­­­minalul nu e un demon, e fiul că­ru­ia i-a dat piept și parcă l-ar ierta dar nu ș­tie cînd. Și lui, pe­sem­ne, i s-au încurcat min­țile și nu a știut ce face.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top