Confesiunea 2.0
Șah-mat 1 martie 2011 Niciun comentariu la Confesiunea 2.0 1După ce Papa Benedict al XVI – lea a binecuvîntat rețelele de so-cializare, luna asta a venit și rîndul aplicației pentru iPhone, iPad și iPod – Confessions. Pentru doar un dolar și 99 de cenți, utilizatorii pot trece printr-o experiență virtuală de „Examination of conscience” (examinarea conștiinței), în urma căreia să-și dea seama care le sînt adevăratele păcate, după care pot păși pe calea pocăinței.
Aplicația te ajută și să ții o evidență a păcatelor comise în trecut. Poți fi atent astfel la minciunile din ultima vreme, dacă-s prea multe, să compensezi cu cîteva înjurături sau o palmă, două. Mai mult, cu ajutorul acesteia poți face o examinare atentă a propriei conștiințe, pe baza mai multor factori precum vîrstă, sex sau statut social, ca să vezi la urmă dacă ești sau nu un bun catolic și ce se poate face în privința asta. Însă scopul acesteia nu este acela de a înlocui obiceiul clasic ci, din contră, de a-i încuraja pe cei care au descoperit că-s certați cu divinitatea să se îndrepte către cea mai apropiată cabină de spovedanie.
Ca să fie totul conform standardelor Bisericii Catolice, cîțiva preoți au contribuit la conceperea aplicației. Atît proiectanții acesteia, cît și reprezentanți ai clerului declară că sînt bucuroși de această inovare, mărturisind că o consideră un pas către apropierea catolicilor față de mîntuire. Într-un fel, era de așteptat. Dacă domeniul profanului a cîștigat atît de mult de pe urma lumii digitale, mai ales prin pornografie și alte site-uri pe care nu le vom menționa aici, de ce să nu profite și îngerii buni de inovările aduse de tehnologia ultimelor cîteva decenii? În curînd vom putea asista la slujbe prin live-streaming, vom aprinde lumînări pentru vii și morți online iar pomelnice, din cîte am înțeles, deja se fac pe Internet.
Nu spun că-s neapărat de condamnat sau de blamat astfel de inițiative și aplicații, doar că unele experiențe, fie ele sacre sau profane după anumite standarde, oricît de expansivă-i lumea digitală, sînt mai degrabă păstrate pentru viața reală. Și oricît de deschiși la minte am fi, e ciudat să ne închipuim un om de afaceri, în pauza dintre două întîlniri, cu iPad-ul în mînă scuzîndu-se „vin imediat, mă spovedesc”. Dar nu-i totul spre rău. Aștept ziua în care voi putea să comand Lumină de pe Internet, să nu mai fie nevoie să merg noaptea la Biserică și să-mi dea foc vreun golan la geacă.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu