Criza mea de 4 ani
Șah-mat 12 mai 2010 Niciun comentariu la Criza mea de 4 ani 3Poate că i-ai auzit vreodată vorbind, sorbindu-și cuvintele din gură, cu o plăcere nemaivazută de a-și asculta vorba, acei oameni, bolnavi de boala nevorbitului, cum le spune bunică-mea. Poate i-ai auzit cum spun că orice ar fi, dacă ar putea da timpul înapoi ar merge pe aceeași cale. Că nu ar fi în stare să facă altceva, că cerebrul nu ar putea funcționa în alți parametrii decît în cei din prezent. Că meseria pe care o fac e de fapt o vocație, că ai nevoie ca cineva mai cu dare de mînă să-ți fi pus deoparte un dram de talent pe care mai apoi să-l șlefuiești tu și alții și alții, fiecare cu rolul lui bine definit – de mentor, coleg de breaslă, subaltern, superior, șef de departament.
Sînt cei care spun că presa e o lume atît de interesantă, cunoști oameni, afli povești dar mai ales deschizi uși, ale căror țîțîni ar rămîne ruginite si înțepenite pentru un muritor de rînd. Aici e problema. Ușa.
Cînd am plecat din Iași acum patru ani îmi mergea motorul pe turbo cum spunea un prieten. E drept că am fost mereu în coada listei la talent, poate că nici nu l-am avut vreodată și nu am avut ce șlefui. Am muncit pe brînci, am luat picioare în gură, bocanci în plex, m-am tîrît, m-am ridicat. Așa e viața, mă încuraja un amic de cameră, e grea și prezintă multe asperități. Încet încet m-am obișnuit.
După patru ani de facultate și nopți la Opinia mi-am luat bocceaua și m-am dus la București. Acolo se dă ora exactă, se învață meserie, acolo sînt greii, mi-am zis.
E trist să spun că nici după patru ani nu i-am găsit. Nici ceasul, nici greii, dinozaurii ăia de care tot vorbesc mulți. A trecut vremea lor și apuse sînt visurile de proaspăt licențiat care credea prostește că s-a pregătit pentru lumea presei. Am plecat din Iași crud. Netrecut prin tăișul a ceea ce înseamnă cu adevărat presa. După patru ani am rămas un inadaptat. Mi-e scris în piele lucrul ăsta. Nu reușesc și pace să mă tăvălesc în noroi, eu și alte zeci ca mine.
Mă zbat, pufnesc și trosnesc ca o locomotivă cu aburi, mă enervez, roșesc și explodez, înjur, scuip printre dinți, nu accept și o iau de la capăt. Din ’90 încoace nu cred că presa să fi trecut printr-o criză de identitate, de oameni de calitate, de jurnaliști adevărați, dar mai ales de oameni de bună credință, așa cum trece acum. Se simte la fiecare vorbă pe care o spune un prezentator de talk show, în fiecare editorial scuipat pe o bucată de hîrtie, la fiecare live pe care îl face un reporter care e învațat de editor cum, cînd și cui trebuie să i-o tragă în direct. Pervertirea a atins cote inimaginabile. Asta nu mai e presă, e tir sportiv cu pistol mitralieră.
Acum două zile am primit pe mail-ul redacției un mesaj de la o tînără care absolvește facultatea de Jurnalism vara aceasta și, citez, „i-ar fi făcut o mare plăcere și onoare să fie colegă cu noi. Visul meu e să fac presă” zice ea din fața calculatorului de facultate. Am citit mail-ul, după care l-am sters.
Îmi pare rău acum că nu i-am dat un reply scurt. „Ai grijă ce-ți dorești. Mai bine nu. Semnat. Un prieten.”
Și, apropo de cei de care aminteam mai sus, mulți dintre ei nu știu ce înseamnă jurnalismul pentru că l-au făcut la textile pielărie. Ei vor, fără nici un efort, să deschidă ușa și atîta tot. E și normal să nu vrea să-și schimbe viața atît timp cît stau pe un scaun în platou și invitatul în emisiune îi plătește casa pentru că i-a încălzit locul și nu i-ai pus zăbală. Dar pentru asta el are nevoie de ceva ce eu și alții ca mine nu au și nu or să aibă niciodată. Are nevoie să nu fie jurnalist.
Andrei CIURCANU
Adaugă un comentariu