Cum l-am trădat pe prietenul Vică
Șah-mat 22 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Cum l-am trădat pe prietenul Vică 0Cînd m-a sunat mama să-mi spună că gata, l-au luat pe Victor, m-am întrebat ce mai e viața asta pentru un om care speră toată viața lui să nu fie prins. Maică-sa, rudă cu ai noștri printr-o cumetrie, i-a spus de mic Vică. L-a ținut din scurt și toată viața a visat să-l facă popă și-l trimitea la slujbe de lunea pînă duminică, să-și primească harul.
Vică visa însă să radă o bere după ce juca fotbal patru ceasuri în curtea școlii, să rupă încălțări și s-o dispere pe maică-sa, care nici la sfîrșit de săptămînă nu-i dădea bani să scoată o fată în oraș, la prăjitură. Se împrumuta pentru biletul de intrare la discotecă și-și jelea datoria două luni de-atunci, cu un mare regret.
După liceu, s-a dus la Iași să facă școala de vameși. Atît de tristă a fost maică-sa, că mergea la biserică mai des decît popa, să se roage să vină Vică înapoi acasă. L-au angajat la Albița. Își închiriase o garsonieră la Huși și a muncit jumătate de an să-și ia o canapea acătării și un set de oale. Pe-acasă venea rar. Avea să-mi spună mama că stă la serviciu și-atît nu-și vede capul de treabă, încît nu pleacă de acolo cu zilele. Era vacanța de Crăciun și trecuse primul meu semestru de studenție cînd m-a sunat Vică. „Mă, tată, am venit și eu acasă. Am rezervat o masă, hai diseară cu mine la discotecă”, mi-a spus. A fost beția lui de fericire. Era bucuria lui cea mai mare că, după vremurile în care n-avea bani nici să intre în sala asta care bubuie a muzică, putea să aibă o masă numai a lui, cu patru scaune mici și-o sticlă de tărie.
Vică avea bani. Își luase toți prietenii de la bloc să le facă cinste. Își luase mașină „cu banii jos”, după cum tot mama mă informase, supărată că frate-miu, după cinci ani de muncă ca inginer, încă mai cerea bani de-acasă să-și plătească facturile și să-și ia ghete, că așa-l prinsese iarna cu adidași în picioare. Vică și-a revenit din beție iarna trecută. În cîțiva ani, am mai primit un singur sms de la el, de onomastică: „La mulți ani, fată”, mi-a scris. Și-atît. Mama mi-a mai spus odată „Uite, mamă, Vică! Își face ditamai casa la Huși, s-a dus taică-tu să-i ducă niște butași de vie și zici că s-a întors de la Schonbrunn. Ce-oi face tu cu jurnalistica aia?”.
Tot ea m-a sunat, gîfîind ca o maratonistă, să-mi povestească cum l-au luat într-o dimineață pe Vică la poliție. Era scandal mare în țară, cu șpăgi într-o tură cît salariile pe-un an de zile. Mama încă-l mai credea băiat cinstit și nevinovat, care a avut ghinionul să cadă în plasa banilor. De la poliție l-au lăsat să plece acasă, după o noapte de audieri. La ziar, toată lumea voia să vadă căsoaiele vameșilor, făcute pe nemuncite. Într-un mail cu zeci de poze primite de la Vaslui, am recunoscut casa prietenului meu Vică. „Vezi, Lenuțo, să nu ni-l dea fiică-ta la ziar”, i-a spus maică-sa mamii. Asta fac, mamă, eu cu jurnalistica.
Ionela SĂVESCU
Adaugă un comentariu