Dansul din jurul ceaunului
Șah-mat 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Dansul din jurul ceaunului 1Călătoresc în căruțele alea mari, acoperite cu pînza albă roasă la colțuri și peticite în zeci de culori. Mănîncă mămăligă la ceaun și au cîteva dintre cele mai frumoase dansuri din lume. Dacă te prind la ei, nu scapi fără să te omenească și să îți spună o vorbă bună, dar înainte de ultima strîngere de mînă îți dau și în cărți. Așa afli că trebuia sa te căsătorești pînă la 25 de ani ca să ai copii și că dacă nu mergi săptămînal la biserică te paște păcatul celor 1000 de draci.
Le admiri de fiecare dată salbele de bănuți de aur care reflectă soarele mai ceva ca dinții cît pepite întregi din metalul prețios. Zîmbesc mult și îți scuipă la picioare dacă încerci să le dai bani sau să îi ajuți. Sînt printre cele mai mîndre popoare din lume. Nu recunosc niciodată că fură dar zîmbesc șugubăț cînd îi întrebi: cînd nu au mîncare, mai împrumută și dacă găsesc tablă, cabluri și metale aruncate și le însușesc. Așa și-au strîns averea.
Tradiția le-o povestesc doar celor suficient de norocoși să le stea alături la un foc de tabără. Pasată din generație în generație, adevărul are voie să îl spună doar cel mai bătrîn bulibașă, aidoma filmelor indiene cu care am crescut de cînd eram mici.
Ei sînt țiganii noștri, țiganii României și țiganii Europei. Nu sînt cei care mănîncă lebede, care au fost inspirație pentru bancuri despre saluturile românești (S’il vous plaît, monsieur!) sau care sînt deportați în valuri din țările occidentale. Ei au fost cei care au strîmbat din nas cînd o mînă de bulibașe „de oraș” au cerut să li se schimbe numele în rromi, dar au acceptat tacit: ei sînt primii cetățeni europeni, nu sînt legați de glia românească.
De pe 3 decembrie însă, adevărații țigani ai României au schițat un zîmbet. Guvernul țării a revenit asupra deciziei luate împreună cu președintele în urmă cu cîțiva ani, după ce au creat cu mîna lor haosul de imagine în care se află țara noastră: puțini cetățeni ai spațiului european fac diferența între român, rrom și țigan. După cum spunea și președintele Traian Băsescu la începtul lunii septembrie, la o emisiune la Radio România Actualități: nu se mai înțelege dacă rromii sînt o minoritate, e etnie predominantă sau majoritatea populației României.
În căutarea hipercorectitudinii în relația cu minoritățile am ajuns să derutăm tocmai comunitatea europeană pe care încercam cu disperare să o impresionăm. Doar țiganii au rămas cu ale lor. Vînd în continuare ceaune făcute la focurile de tabără sub clar de lună și își etalează dinții colorați necunoscuților, la răscruci de drumuri. Ei nu vor veni cu avionul lui Sárközy în țară.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu