Fără rădăcini
Șah-mat 25 februarie 2013 Niciun comentariu la Fără rădăcini 1Cazul tăierii teilor din centrul Iașului demonstrează încă o dată că edilii înțeleg greșit conceptul de „autoritate” și funcția pe care ar trebui să o îndeplinească. Într-un oraș sănătos, democrat și civilizat, părerea comunității este consultată înainte de a se lua o astfel de decizie. Se face o dezbatere publică, se prezintă ideea, se discută și se ajunge la un acord care să convină părților implicate. În cazul nostru, cetățenii – cei care le plătesc salariile, pînă la urmă – au aflat abia cînd au văzut muncitorii cu drujbe în străzi. Vinerea trecută au fost tăiați și copacii din curtea Bisericii „Trei Ierarhi” și a Școlii „Gheorghe Asachi” și urmează să fie doborîți și cei din curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Mai mult, în urma unei solicitări făcute de televiziunea „Tele M”, Ministerul Mediului și Schimbării Climatice a trimis un document potrivit căruia Primăria ceruse pe 11 februarie Direcției Silvice marcarea a 142 de arbori în vederea tăierii – însă doborîrea copacilor a început mai devreme, pe 1 februarie, deci înainte ca Direcția Silvică să-și dea acordul. Ilegal, pe scurt.
Partea bună și îmbucurătoare la tot evenimentul ăsta este că am văzut în sfîrșit o mobilizare în adevăratul sens al cuvîntului a societății civile și – foarte important – nu doar pe Internet. S-a ieșit în stradă zi de zi, s-a protestat pașnic, cu mesaj și fără a cădea în capcana în care cad multe proteste – sînt acuzate că ar fi cu substrat politic. Cei din stradă au știut să se delimiteze de orice mesaj politic și să arate că singurul lor interes este binele comunității, al orașului.
Acestora li s-au alăturat personalități locale și naționale, precum scriitorii Dan Lungu și Emil Brumaru, actrița Anamaria Marinca, artistul vizual Dan Perjovschi și alții, prin mesaje indignate la adresa deciziei autorităților și de susținere a celor care au ieșit în stradă să protesteze.
Din păcate, opinia cetățenilor nu prea contează și nu a modificat nimic, practic, însă putem spune măcar că tăierea teilor a mai unit comunitatea, a învățat-o să iasă din casă și să-și spună cuvîntul cînd consideră că o decizie este luată abuziv. Să arate că, pînă la urmă, orașul este al locuitorilor săi, nu doar al Primăriei.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu