iPocrizie
Șah-mat 18 octombrie 2011 Niciun comentariu la iPocrizie 1De cîteva zile a luat-o iar razna Internetul cu un clip de un minut și jumătate – „A magazine is an iPad that doesn’t work” (en: „O revista este un iPad care nu funcționează”) – în care o fetiță de un an încearcă să apese pe pozele dintr-o revistă înspre a le activa, ca și cum ar fi un iPad.
Bineînțeles că imediat s-a iscat discuția și ideea că gadget-urile concepute de Steve Jobs ar avea un efect malefic asupra viitorului copiilor noștri, că i-ar lăsa fără bucuria de a descoperi și a cunoaște medii de exprimare precum cărțile și revistele. Utilizatorul care a postat filmulețul a mers pînă la a spune că Steve Jobs a schimbat „sistemul de operare” al fetiței sale (copilul care apare în clip).
Pînă la urmă, bunul simț ne face să ne dăm seama că aici e doar o problemă de proastă creștere a copilului. Nu vrei ca plodul tău să se comporte așa? Atunci cumpără-i jucării, cuburi, păpuși și cărți de colorat, nu gadget-uri de care oricum nu are reală nevoie la vîrsta asta (sau la oricare alta, dacă e să fim sinceri). Însă astfel de clipuri probabil o să mai apară, și nu neapărat pentru că exprimă o realitate, ci pentru că la fel ca după moartea fiecărui om celebru se crează automat două tabere: cei care-l ridică în slăvi, chiar dacă abia știu cine a fost respectivul, contează numai să fie cool. Și cei care aruncă cu noroi și găsesc orice motiv pentru a-l blama, de cele mai multe ori din simplul fapt că se simt complexați de succesul acestuia și propria inutilitate. Era de așteptat, deci. Așa s-a întîmplat și acum: după ce aproape două săptămîni toată lumea s-a apucat de posterior și-a plîns ipocrit pe Internet că a murit Steve Jobs, mai ceva ca la înmormîntarea unei rude, au început să apară haterii (en: persoană care urăște, adesea fără motiv). Ambele grupuri la fel de cretine și lipsite de ocupație.
***
În mod ironic, la fix o săptămînă mai tîrziu a murit și Dennis Ritchie, omul care a inventat limbajul de programare C și sistemul de operare UNIX, soft pe baza căruia funcționează atît motoarele de căutare cît și smartphone-urile, adică alea pe care vă jucați Angry Birds cînd stați pe veceu. După el cine plînge?
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu