iPocrizie

Șah-mat Niciun comentariu la iPocrizie 1

De cîteva zile a luat-o iar raz­na Internetul cu un clip de un mi­nut și jumătate – „A magazine is an iPad that doesn’t work” (en: „O revista este un iPad care nu func­țio­nează”) – în care o fetiță de un an încearcă să apese pe pozele dintr-o revistă înspre a le activa, ca și cum ar fi un iPad.

Bine­în­țe­les că imediat s-a iscat discuția și ideea că gadget-urile concepute de Steve Jobs ar avea un efect ma­le­fic asupra viitorului copiilor noș­tri, că i-ar lăsa fără bucuria de a descoperi și a cunoaște medii de exprimare precum cărțile și revistele. Utilizatorul care a postat filmulețul a mers pînă la a spune că Steve Jobs a schimbat „sistemul de operare” al fetiței sale (copilul care apare în clip).

Pînă la urmă, bunul simț ne fa­ce să ne dăm seama că aici e doar o problemă de proastă creștere a copilului. Nu vrei ca plodul tău să se comporte așa? Atunci cumpără-i jucării, cuburi, păpuși și cărți de co­lorat, nu gadget-uri de care ori­cum nu are reală nevoie la vîrsta asta (sau la oricare alta, dacă e să fim sinceri). Însă astfel de clipuri probabil o să mai apară, și nu ne­a­pă­rat pentru că exprimă o realita­te, ci pentru că la fel ca după moar­tea fiecărui om celebru se crează automat două tabere: cei care-l ridică în slăvi, chiar dacă abia știu cine a fost respectivul, contează numai să fie cool. Și cei care arun­că cu noroi și găsesc orice motiv pentru a-l blama, de cele mai mul­te ori din simplul fapt că se simt complexați de succesul acestuia și propria inutilitate. Era de așteptat, deci. Așa s-a întîmplat și acum: du­pă ce aproape două săp­tă­mîni toată lumea s-a apucat de posterior și-a plîns ipocrit pe Internet că a murit Steve Jobs, mai ceva ca la înmormîntarea unei rude, au în­ceput să apară haterii (en: persoa­nă care urăște, adesea fără motiv). Ambele grupuri la fel de cretine și lipsite de ocupație.

***

În mod ironic, la fix o săp­tă­mînă mai tîrziu a murit și Dennis Ritchie, omul care a inventat limbajul de programare C și sistemul de operare UNIX, soft pe baza căruia funcționează atît motoarele de căutare cît și smartphone-urile, adică alea pe care vă jucați Angry Birds cînd stați pe veceu. După el cine plînge?

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top