Legea Educației, o lectură obligatorie

Șah-mat Niciun comentariu la Legea Educației, o lectură obligatorie 1

Săptămîna trecută, studenții de la Istorie din București au vrut să ne predea o lecție. Au invocat spiritul civic al mișcărilor tineri­lor de altădată și, după o dezba­te­re despre bugetul alocat Edu­ca­ți­ei, au ocupat un amfiteatru, chi­pu­rile pașnic.

Acum, încă nu sîntem siguri dacă vor să rămînă acolo pî­nă cînd ministerul va crește efectiv bugetul, lucru care nu se va pu­tea întîmpla pînă în toamna anului următor, sau vor ieși în lume dacă li se vor îndeplini una dintre celelalte clemențe. Pentru că în desfășurătorul trimis către pre­să au aproape la fel de multe ce­reri ca cele din Statutul Stu­den­tu­lui.

Să fim pentru un minut onești. Inițiativa tinerilor este cel puțin bi­ne-intenționată, deși nu va „re-emancipa” spiritul studențesc, cum declara Andrei Gheorghe printr-un articol. Problemele de fond în­să rămîn aceeași. Aceste mișcări, asociații, organizații sau orice de­numire și formă de manifestare vor avea, ar trebui să reprezinte toți studenții din țară. Ori, mă­ri­rea fondului de burse va afecta, în cel mai bun caz, 20% dintre tinerii din universitățile din țară. Cît des­pre „reorganizarea sistemului de pregătire a viitorului personal di­dactic”, trebuie doar să ne uităm acum la situația profesorilor care la „treaptă” pică cu note de 4 la gramatică! La gramatică, nu la fizică nucleară sau bioinginerie! Și de unde să ne dăm seamă că sistemul actual este prost, cînd nu s-a aplicat nici măcar un an univer­sitar? Da, vor fi profesori mai puțini, dar de profesori ducem lip­să sau de cadre didactice cu ade­vărat bune?

Iar în ceea ce privește creș­te­rea autonomiei universităților, ca­re „au devenit dependente de capital”, e clar că tinerii cu inițiativa respectivă nu s-au consultat cu nici un cadru didactic. Pentru că dacă ministerul ar opri robinetul finanțării și ar lăsa instituțiile de învățămînt superior să se descur­ce singure cu banii, vom vedea rectorii în stradă protestînd împotriva sindicatelor studențești.

Învățămîntul nostru are ne­vo­ie de schimbări, iar legea de acum are multe lacune. Dar înainte să pretindem modificări, n-ar fi rău dacă am citi-o.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top