Lupu și năravu’ altora – Duminică
Șah-mat 10 octombrie 2011 Niciun comentariu la Lupu și năravu’ altora – Duminică 1Astăzi este duminică. O zi ploioasă și mohorîtă ca un avertisment: „Atenție, umanoizi! Viața e de rahat, dar se poate și mai rău: să plouă în timpul ăsta”. Spre deosebire de duminica asta, aceeași duminică a anului trecut mi-am petrecut-o foarte agreabil. Parcurgeam primul semimaraton din viața mea. Era o vreme la fel de șleampătă, un început de toamnă clasic, dar pe care l-am primit cu o bucurie clară, ce mi-a șubrezit toate resorturile unei eventuale depresii.
Străzile goale, bulevarde întregi deschise doar pentru alergători, asfaltul negru și umed care se deschidea nesfîrșit în față, o senzație incredibilă de libertate, sentimentul că planeta este un imens teren de alergare, că totul se oprește în loc – trafic, nașteri, războaie, timp – și că ceea ce contează cel mai mult este să termini 21 de kilometri. Dincolo de asta, sunt convinsă că fiecare dintre oamenii ăștia care aleargă acum lîngă mine, simt fiecare altceva, dar simt hiperbolizat, exagerat, apocaliptic, fantastic – și nu doar grație endorfinelor eliberate în organism în timpul efortului competițional sau a creșterii temperaturii corpului. Ei sunt pe cale să cîștige ceva, o luptă pe care doar ei o știu, pentru fiecare, alta.
Eu m-am apucat de alergat pentru că nu puteam să respir: cineva din familia mea era bolnav și nu puteam face nimic concret pentru ca el să se facă bine. Mă trezeam dimineața, la ora 7, mă duceam în parc, și începeam să alerg. Călcam pe toate gîndurile-cuțit, izbeam aerul cu fața și, deși neputincioasă, respiram gîfîind. În timpul concursului a fost ca și cum m-am uitat la un film: în capul meu erau replici, imagini, secvențe întîmplate și neîntîmplate din viața mea, parcă vorbeam cu mine, parcă mi se adresa altcineva. Dincolo de zgomotul acesta, o liniște și o bucurie nesfîrșită. Ultimii cinci kilometri au fost cei mai grei. Îmi simțeam picioarele de plumb, mișcîndu-se în reluare, corpul meu înainta într-un mecanism care-mi devenise străin, respiram foarte prost și-mi era frig la mîini de-mi clănțăneau dinții. Tipul care alerga lîngă mine era la fel de sfîrșit și, cuprins de o beție a simțurilor, a început să vorbească cu el, cu voce tare, reproșîndu-și că a fost atît de tîmpit încît să se bage în așa ceva.
Simțeam că și resursele mele se duc pe apa Sîmbetei, cînd, deodată, am rămas înmărmuriți amîndoi: din fereastra casei pe lîngă care treceam a început să cînte un pian. O arie lină, ușoară, trezită la viață de mîini imateriale, de un chip sidefat, neconturat, o neființă. Cîntecul acesta a inundat toată liniștea bulevardului plouat doar în secundele în care eu și cu băiatul ăsta, al cărui chip l-am uitat din clipa cînd l-am văzut, am trecut pe acolo. Au fost cele mai lungi și pline secunde, a fost ceva care a venit acolo doar pentru noi, ca să ne transforme neputința în putință sau în peste putință. Pentru că după ce aria a încetat, altcineva a alergat în locul nostru.
Duminica asta ploioasă și întunecată a fost o fericire pentru oamenii care au alergat la Maratonul Internațional București. Pe mine lipsa de antrenament și o răceală de doi lei m-au ținut departe de cursă. Și pianul acela, cînd îți cîntă, trebuie s-o meriți.
Roxana LUPU
Adaugă un comentariu