O cană de ADN

Șah-mat Niciun comentariu la O cană de ADN 1

Lăsînd la o parte lista cu invitații la botezul fiicei lui Liviu Guță, criza din PNL și părerea lui Becali despre orice mișcă în țară, a apărut zilele astea în presa internațională o știre chiar „șoc” și, mai mult, utilă. Nu individual, ci oa­me­nilor ca „întreg” (concept care, din păcate, pe mulți pare să-i evite).

Un articol publicat pe 23 ianu­a­rie în revista științifică „Nature” vor­beș­te despre echipa de cercetători de la Institutul de Bioinformatică E­u­ro­peană de la Laboratorul E­u­ro­pean de Biologie Moleculară (EMBL­-EBI). Aceștia au reușit să stocheze toate cele 154 de sonete ale lui Shakespeare, un clip audio de 26 de minute cu discursul „I have a dream” (n.r.: „Am un vis”) al lui Martin Luther King, o copie a lu­crării lui James Watson și Fran­cis Crick despre ADN, o fo­to­gra­fie a institutului de cercetare și un fișier care descrie cum au fost convertite datele într-un segment de ADN sin­tetic care încape într-o eprubetă. In­formațiile au fost codate byte cu byte ca molecule ADN și trimise din America în Germania fără a fi transportate în vreun container spe­cial, pentru a testa rezistența mediului. La destinație au fost de­codate și citite fără probleme.

Cercetătorii sînt convinși că a­ces­ta e doar un început și că, fo­lo­sind aceeași metodă, se va putea sto­ca în viitor toată informația de pe Pământ (o valoare de aproximativ un Zettabyte, adică 10 la pu­terea 15 megabytes). Cu ce ne a­ju­tă asta? Păi, ADN-ul este mult mai rezistent decît stocarea digitală, să nu mai vorbim de cea tipărită. A­ces­­ta rămîne intact pe perioade în­delungate și nu necesită îngrijire spe­cială. Astfel, arhivele lumii ar putea fi codate în ADN sintetic pen­tru a rezista timpului. Singurul in­convenient găsit pînă acum e costul ridicat al acestui tip de stocare: 12.400 de dolari pe megabit pentru codare și 220 de dolari pe megabit pentru decodare. Însă în ritmul în care avansează tehnologiile legate de ADN, oamenii de știință sînt con­vinși că aceste costuri vor scădea.

Probabil avantajul cel mai ma­re al stocării în ADN este spațiul necesar redus: cercetătorii de la EM­BL-EBI au estimat că peste 100 de milioane de ore de video HD pot fi comprimate într-o cană de ADN.

Revenind pe printuri ro­mâ­nești, știați că Pepe și Oana Ro­man au fost invitați la botezul Ma­riei Isabelle Guță?

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top