O dată la 150 de ani
Șah-mat 26 octombrie 2010 Niciun comentariu la O dată la 150 de ani 2Încă de la facerea lumii, românul a căpătat o deprindere proastă. Se plînge încă din fașă. Își strînge grijile în boccea, le adună cu o meticulozitate obsedantă și nu pierde nici o ocazie de a le înșira ca pe chițibușurile de pe o masă de tarabă. Așa are el impresia că se împuținează și că i se vor lumina și zilele lui, într-un final.
Odată clarificat acest aspect, văicăreala lui se extinde în toate direacțiile, ca o caracatiță. În felul acesta, dacă românului nu-i priește ceva, orice de pe lumea asta, dă vina pe toți semenii săi, începînd cu președintele și terminînd cu vecinul cu care împarte gardul de sîrmă. Ne-am plîns și noi, de multe ori, în ziarul acesta, și am criticat, chiar în numărul de săptămîna trecută, sistemul nostru de învățămînt, care ni se pare cel mai slab și mai defectuos din întreaga lume. Atîtea și atîtea probleme am enumerat în pagini, de la burse întîrziate pînă la creaturile din Corpul E.
De data asta însă, nu ne vom mai tîngui. O dată la 150 de ani, avem și noi dreptul să ne umflăm pieptul de mîndrie și să ciulim urechile la laudele personalităților cu renume care vor vizita, săptămîna aceasta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Puteți să ne considerați niște lingușitori cu mai multe fețe, dar, pînă la urmă, meritele și reușitele celor care își plimbă lucrările pe holurile universităților nu sînt de ignorat. Numărul atît de mare de oameni importanți din lumea asta care vor vizita Iașul cu această ocazie este o altă dovadă a faptului că cea mai veche instituție de învățămînt din România este renumită cu mult peste hotarele țării.
Iar noi, plîngăcioșii și supărații pe viață, stăm de îi analizăm cusururile la orice ciocnire pe scările de la cămin, în jurul meselor aranjate de la cantină sau pe băncile înghețate din jurul „Balenei”. Adevărat, secretarele nu sînt cele mai amabile persoane din lume, dar tarele mai iubim, unii dintre noi, atunci cînd afișează listele cu studenții care vor avea bursă și cei care vor plăti taxă încă un semestru. Apoi, nici profesorii nu au chiar pretenții așa mari de la noi. Așa avem timp și să împerechem un colac proaspăt de la Pentru cu o cafea fierbinte de la „Balena”. Apoi, ne supărăm cînd bancomatul amintește cît sîntem de săraci, dar cum altfel am trimite după ajutoare de acasă și ne-am înghesui în vreo cameră de cămin proaspăt ornamentată cu un nou pachet de acasă?
Viața e tare grea, așa a fost mereu, Dumnezeu a fost nedrept cu nou încă din prima zi cu soare, dar haideți, măcar pentru o săptămînă¸să ne plimbăm mîndri pe Copou și să nu ne mai zbîrcim frunțile cînd ne uităm la clădirea universității. Știți regula aia cu respectul pentru bătrînei? Și, da, era chiar drăgălaș șoricelul din Corpul E.
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu