O dată la 150 de ani

Șah-mat Niciun comentariu la O dată la 150 de ani 2

Încă de la facerea lumii, ro­mâ­nul a căpătat o deprindere proastă. Se plîn­ge încă din fașă. Își strînge gri­­­­jile în boccea, le adună cu o me­­ti­­culozitate obsedantă și nu pier­­de ni­ci o ocazie de a le înșira ca pe chi­ți­bușurile de pe o masă de ta­ra­bă. Așa are el impresia că se îm­­pu­ți­nea­ză și că i se vor lumina și zi­le­le lui, într-un final.

Odată clarificat acest as­pect, văi­­­­căreala lui se extinde în toa­te di­­­reac­țiile, ca o caracatiță. În fe­lul a­­­ces­ta, dacă românului nu-i pri­­eș­te ce­­va, orice de pe lumea asta, dă vi­­na pe toți semenii săi, începînd cu pre­­ședintele și terminînd cu ve­ci­­nul cu care împarte gardul de sîr­­mă. Ne-am plîns și noi, de mul­te ori, în zi­­arul acesta, și am criticat, chiar în nu­­mărul de săptămîna tre­­­cu­­tă, siste­mul nostru de în­vă­ță­mînt, care ni se pa­­re cel mai slab și mai defectuos din întreaga lu­me. A­tî­tea și atîtea pro­ble­­me am e­­nu­me­rat în pagini, de la bur­­se în­tîr­­zi­a­te pî­nă la creaturile din Cor­­­pul E.

De data asta însă, nu ne vom mai tîngui. O dată la 150 de ani, a­vem și noi dreptul să ne umflăm piep­­­tul de mîndrie și să ciulim u­re­chi­­­le la laudele personalităților cu re­­­nume care vor vizita, săp­tă­mî­na a­­ceas­ta, Universitatea „A­le­xan­dru Ioan Cuza” din Iași. Pu­teți să ne con­siderați niște lin­gu­șitori cu mai mul­te fețe, dar, pî­nă la ur­mă, me­ri­te­le și reușitele ce­­lor care își plim­bă lu­crările pe ho­­lurile univer­si­tăților nu sînt de ig­­norat. Nu­mă­rul atît de ma­re de oa­­meni im­por­tanți din lu­mea asta ca­­re vor vi­zita Ia­șul cu a­ceas­tă o­cazie este o al­tă do­vadă a fap­tului că cea mai ve­che in­stituție de în­vă­ță­mînt din Ro­mâ­nia este re­nu­­­mită cu mult pes­te ho­ta­rele ță­rii.

Iar noi, plîngăcioșii și su­pă­ra­ții pe viață, stăm de îi analizăm cu­su­ru­­ri­le la orice ciocnire pe scă­ri­le de la că­min, în jurul meselor a­ran­ja­te de la cantină sau pe băn­ci­le în­ghe­țate din jurul „Balenei”. A­de­vă­rat, se­cre­­tarele nu sînt cele mai a­ma­bi­le per­soane din lume, dar ta­re­le mai iu­bim, unii dintre noi, atunci cînd a­fi­șează listele cu stu­den­ții ca­re vor avea bursă și cei ca­re vor plăti taxă în­că un se­mes­tru. Apoi, nici profe­so­rii nu au chiar pretenții așa mari de la noi. Așa avem timp și să îm­pe­re­chem un colac proas­păt de la Pe­n­tru cu o ca­­­fea fierbinte de la „Ba­le­na”. A­poi, ne supărăm cînd ban­co­ma­­­tul a­­mintește cît sîn­tem de săraci, dar cum altfel am tri­mite după a­ju­toa­­­re de acasă și ne-am înghesui în vreo cameră de că­min proaspăt or­na­­­men­tată cu un nou pachet de a­ca­­să?

Viața e tare grea, așa a fost me­reu, Dumnezeu a fost nedrept cu nou încă din prima zi cu soare, dar hai­­deți, măcar pentru o săp­tă­mî­nă¸să ne plimbăm mîndri pe Copou și să nu ne mai zbîrcim frunțile cînd ne uităm la clădirea universității. Știți regula aia cu respectul pentru bătrînei? Și, da, era chiar drăgălaș șo­ricelul din Corpul E.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top