O lume cît o dubă

Șah-mat Niciun comentariu la O lume cît o dubă 0

Îți intră în sînge ca o boală grea. E suficient o doză și dacă n-aș fi sim­­țit pe pielea mea, n-aș fi crezut că te poa­­te prinde într-atît. De cum mă în­­­torc în țară, după o călătorie de o zi sau o săptămînă, nu știu cum să fac să plec din nou. Nu pentru totdeauna, de­­și recunosc că mi-a trecut prin min­te. Pentru cîteva zile. Și cînd toți cei­lalți savurează fiecare cuvințel a lui Gâdea, eu pierd ore întregi la Tra­vel and Living.

Mama a ieșit prima dată din țară în 1987. Știu povestea pe de rost, a fost în Maroc, cu o escală la Li­sa­bo­na. Și cînd a intrat într-una dintre toa­letele din aeroportul capitalei Por­tugaliei și-a spus că într-o reve­la­ție: „Doamne, dacă așa e aici, cum o fi mai departe?” Și s-a întors într-o țară gri, prinsă într-o iarnă veșnică.

Îi era frică să vorbească mai ta­re, ban­curile despre Tovaraș erau spuse doar în cercuri restrînse pentru că pu­teau deveni lesne motiv de șantaj. Du­pă 1989 toată lumea a putut spu­ne orice. Dar au trecut aproape alți 20 de ani pînă cînd a reușit să plece din nou în afară. Și asta ca să mun­ceas­că. Chiar și-așa, pentru ea nu exista li­be­r­tate mai mare. Nici pentru mine. O călătorie face cît o mie de case, 200 de mașini de lux și ceva bijute­rii. Și poate pentru asta Piața Uni­ver­si­tă­ții s-a îmbrăcat într-o aura care pa­re să nu mai poată fi egalată nici de zece ieșiri în stradă la rînd. Pen­tru că oamenii se treziseră hotărîți să-și în­toarcă norocul.

Pentru libertatea de a călători aș scan­da și eu în stradă. Îmi place să mă schimonosesc într-o limbă pe care n-o știu, să gust dulciuri cu nume im­posibile și să mă plimb pe străzile cu istoria altora. Oamenii sînt la fel pes­te tot, dar e minunat să le vezi stră­lucirea dată de o viață diferită, în­tr-un alt loc sau timp.

Și în Piața Universității se striga orice. Mi-a plăcut „nu vă fie frică, du­ba e prea mică”. Nu știu însă dacă de duba ar trebui să ne fie frică vreodată. Problema nu mai e demult sta­tul polițienesc, ci starea de așteptare din care nu mai ieșim. Stăm în cuib cu ciocurile deschise, așteptînd de mîn­care. Într-adevăr, duba e prea mică.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top