Să ne temem de ei
Șah-mat 22 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Să ne temem de ei 0Dacă primăriile ar avea voce, mulți primari și-ar închina steagul. Din păcate însă, birourile, tablourile, faxurile și pereții bătuți de vreme din clădirile administrative presărate prin toată țara n-au fost binecuvîntate cu darul vorbirii. Numai telefoanele ce-au început să-și mai împartă secretele prin stînga-dreapta, zbîrnîind însă doar în direcția urechilor care să au putut le asculte.
În spatele acestora, oamenii negri ai DNA-ului strîng acte, întocmesc dosare și caută mărturisiri anonime. Au luat la puricat săptămîna trecută mai mulți primari din țară, indiferent de crezul politic sau convingerile dogmatice. Și, în jurul lor, ca o haită de cîini flămînzi, s-au adunat „asupriții”. Îi recunoști oriunde ai merge. Sînt cei care mereu își apleacă privirile, merg cu brațele adunate la piept, cu ochii care aleargă tot timpul dintr-un punct în altul și care, dacă îi oprești, să îi întrebi de sănătate, sar zece pași în spate: „Tu ce vrei de la mine?”. Sînt cei care își umflă în fiecare zi rîndurile, ori cu pretendenți ori cu membri veritabili, dar care împărășesc un scop comun: răzbunarea.
Nu trebuie luați însă în rîs. Mulți dintre ei sînt oameni ca noi, mînați la limita răbdării și, uneori, a bunului simț, de aceleași lucruri care ne zgîrîie și pe noi pe creier: lipsa banilor, guvernul șchiop, medicamentele scumpe sau cîinii vagabonzi. Nu trebuie nici să le căutăm justificare. Poți rezista la scuipături toată viața dar să te împingă dincolo de limită o privire ciudată sau un salut ironic.
Asupriții sînt creația noastră, a tuturor. Nu doar a celor care le-au luat banii, care le-au îndepărtat copiii sau care le-au scumpit apa caldă. Fac parte din societate în aceeași măsură ca profesorii universitari, medicii sau femeile de serviciu. De aceea trebuie să îi acceptăm ca atare, nu doar să îi arătăm cu degetul și să îi facem inculți cînd îi vedem că își varsă năduful pe forumuri sau în oricare alt mediu care le permite. Nu mai sînt doar cei puțini, să îi ignorăm, sînt cei mulți, și în această democrație, nu a lor trebuie să fie dreptatea?
Dar însă îi ignorăm și ne așteptăm să dispară ca un viroză docilă de vară, fără însă a băga de seamă că, în ritmul în care continuăm, vor ajunge să ne poarte pieile ca pe niște costume de nerecunoscut. Pentru că, în mîna lor, justiția e foarte ușor de făcut. Presupune închiderea luminii, un par de lungime medie și cinci minute.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu