Vrem știri positive
Șah-mat 16 iunie 2010 Niciun comentariu la Vrem știri positive 0Legea Educației merge înainte, ministrul Funeriu poate va fi remaniat, grevele profesorilor continuă cu jumătate de gură, reducerile salariale se vor aplica, iar universitățile românești vor trebui să-și îndeplinească misiunea academică într-un context din ce în ce mai greu.
Vreme de un an de zile (școlar, să-i spunem) cam acestea au fost subiectele prin care ne-am scăldat și pentru care am încercat să găsim soluții, țapi ispășitori sau planuri de viitor. De cele mai multe, finalitatea nu a fost cea dorită și am crezut că poate, poate ceva se va schimba, însă a trebuit să trecem mai departe, crezînd că sistemul educațional își va reveni.
La finele acestui an universitar tragem o concluzie nu atît de plăcută precum am vrea. Printre deschiderile de ziar ale „Opiniei vechi” cuvinte precum „criză”, „grevă”, „colaps” sau „dărăpănături” au apărut de mai multe ori decît ar fi vrut orice student sau profesor. Ne-am învîrtit într-un cerc evitînd să-i spun că a fost unul vicios. Din contra, aș adăuga că a fost unul frustrant, în condițiile în care nu am făcut decît să deplîngem și să criticăm soarta învățămîntului nostru.
Și oricît de comic și prostesc sună, poate că am fi vrut să avem cum să respectăm și așa zisa lege a știrilor pozitive și negative. Lucruri cu care să ne mîndrim avem, dar mereu s-a găsit ceva anume care să umbrească fericirea faptului în sine, iar atunci adoptăm acea postură umilă și spunem că „avem valori, însă ele pleacă pentru că nimeni nu le apreciază la noi”. Cel mai urît pentru un student (dar mai ales pentru sistemul în sine) e cînd aude că cel mai bine este să-și facă studiile în altă țară unde, repet, „este apreciat”.
Atît eu, cît și cei mai mari decît mine au auzit la un moment dat, cînd au intrat la facultate, că nouă ne va fi mai bine, că nu mai sînt tarele vechiului regim. Ajunși la fața locului, ne-am izbit de atîtea ziduri de incoerență, birocrație și spirit îndoctrinat, iar la final, sîntem noi cei care le spunem viitorilor studenți „la voi va fi mai bine” și sperăm să fie chiar așa.
„Opinia veche” își încheie stagiunea din acest an universitar și ia o mică pauză. Criza va continua, la fel ca și reformele (e frumos să le spunem așa), iar acele „schingiuieli” de care am tot vorbit s-ar putea să aibă traseul deja fixat. Din toamnă ne vom relua traseul și poate vom reuși să respectăm noi înșine legea știrilor pozitive. Dacă pînă acum nu a vrut nimeni, vom fi noi cei care vor arăta că „se poate” chiar și la noi, în România.
George GURESCU
Adaugă un comentariu