Iașul și-a premiat cu fast valorile
Academia de gardă 19 octombrie 2012 Niciun comentariu la Iașul și-a premiat cu fast valorile 16Primăria Iașului a organizat pe 14 octombrie, „Seara valorilor”, manifestație ce s-a încadrat în rîndul evenimentelor desfășurate cu ocazia sărbătoririi „Zilele Iașului”. Duminică seară au fost oferite diplome de excelență, premii și titluri de cetățean de onoare celor care „oferă identitate și prestigiu comunității prin activitățile desfășurate pe parcursul anului.”
La eveniment au fost prezente personalități din lumea politică ieșeană dar și națională, academicieni, oameni de cultură. Printre cei prezenți în sală s-au numărat și premierul Victor Ponta, ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), Ecaterina Andronescu, rectorii tuturor instituțiilor de învățămînt superior ieșene, cît și mitropolitul Olteniei, Înalt PreaSfințitul Irineu Slătineanul. Gheorghe Nichita, primarul muncipiului Iași, a deschis festivitatea caracterizînd seara ca fiind „o tradiție deja pentru orașul Iași și sperăm ca omagiul nostru să fi căpătat semnificația unui gest normal de recunoștință”.
Prima diploma de excelență a fost oferită Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, pentru excelență în educație, activitate academică recunoscută la nivel internațional, un campus ultra modern și laboratoare de cercetare, inovare și cercetare aplicată. Premiul a fost înmînat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul instituției de învățămînt superior, care a dorit să dedice premiul „înaintașilor care prin străduință și pasiune au făcut ca acest învățămînt să existe, să reziste, să se consolideze și să se dezvolte.”
Premiul pentru excelență în jurnalism „Vanda Condurache”, a fost oferit de către prof. univ. dr. Daniel Condurache, regizorului Alexandru Val Condurache, lector la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC, pentru „o meserie fascinantă, aflată în vecinătatea măiestriei, însă care riscă astăzi să își piardă din valoare”, după cum a explicat prof. univ. dr. Daniel Condurache.
Alin Moldoveanu, medaliat de onoare
Premierul Victor Ponta a dorit să felicite întreaga comunitate ieșeană pentru preocuparea față de educație și cultură și a precizat că așteaptă să primească „sarcinile necesare pentru a sprijini Iașul în viața culturală și educațională, orașul fiind în multe domenii prima capitală a României și nu a doua sau a treia.” Primarul municipiului Iași a oferit premierului o plachetă cu cele trei instituții importante din oraș: Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria municipiului.
Decernarea premiilor a continuat cu diploma de excelență în domeniul cultural artistic oferit lui Valentin Ciucă, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Artiștilor Plastici, prof. univ. dr. Atena Elena Simonescu, rectorul Universității de Arte „George Enescu” (UAGE) pentru activitatea artistică și didactică și lui Ștefan Oprea, care „a căutat scenele de teatru și cadrele de film clădite pe teoria formelor cu fond”.
La secțiunea excelență în sport au fost nominalizați Irina Dorneanu, Mircea Zamfir și Alexandru Sirețeanu, care au obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice pentru canotaj, respectiv scrimă. Distincția de cetățean de onoare a fost înmînată prof. univ. dr. Vasile Bejan, întemeietorul Băilor Nicolina, sportivului Alin Moldoveanu, care a adus medalia de aur obținută la Jocurile Olimpice de la Londra și cercetătorului Dan Hăulică de la Institutul de Istorie și Teorie Literară din București.
Seara a fost încheiată prin semnarea actului de înfățire a Iașului cu orașul Cernăuți, „un legămînt spiritual între două orașe care nu vor să aibă granițe în ceea ce înseamnă cultură.”
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu