S-au stabilit cifrele de școlarizare
Academia de gardă 30 mai 2012 Niciun comentariu la S-au stabilit cifrele de școlarizare 1Miercuri, 23 mai, Guvernul României a aprobat majorarea cifrelor de școlarizare propuse de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), decizie care vine la mai bine de o lună de la propunerea inițială venită din partea fostului cabinet.
Astfel încît, dacă fostul ministru al educației, Cătălin Baba, anunța la sfîrșitul lunii aprilie că vor fi repartizate către instituțiile de învățămînt superior aproximativ 70.000 de granturi, actuala conducere a MECTS a propus creșterea acestora cu aproape 30.000. Mai exact, la nivel de licență vor fi alocate 62.400 de granturi (spre deosebire de cele 45.887 propuse de fostul ministru), la cel de master, 35.600 (față de proiectul fostei guvernări, care prevedea 25.426), iar în ceea ce privește studiile de doctorat, numărul s-a dublat, de la 1500, la 3000.
Înțelegeri eșuate
Întîrzierea publicării cifrelor de școlarizare (acestea trebuind să fie stabilite încă din martie) nu a afectat însă universitățile ieșene. „E neplăcut faptul că însuși ministerul nu repectă niște termene, dar pentru noi nu cred că va fi o problemă pentru că la Medicină concurența este întotdeauna mare, astfel încît nu ne va afecta. Probabil e mai incomod pentru absolvenți, eventual, care vor să știe care este concurența și cum să se orienteze”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași.
Mai mult decît atît, Hotărîrea de Guvern nu specifică dacă se va păstra fostul sistem de granturi pe care îl presupune legea, sau dacă acele „granturi” vor fi doar cu numele, revenindu-se în schimb la finanțarea pe „student echivalent”. Sub conducerea fostului ministru, Cătălin Baba, a avut loc o întîlnire cu rectorii universităților din țară, în urma căreia s-au finalizat detaliile aplicării unui sistem de finanțare pe bază de granturi. În acesta, instituțiile de învățămînt superior primeau finanțare pe întreaga durata a ciclului de licență pentru studenți, „acum însă nu am idee cum va fi pînă la urmă. Fosta metodologie era propusă, dar nu adoptată printr-o Hotărîre de Guvern. Iar acum, este explicabilă întîrzierea afișării cifrelor, nu este de acceptat, dar faptul că au fost atîtea schimbări în ultima vreme la MECTS a întîrziat adoptarea unor acte normative. În ceea ce privește numărul de locuri, va rămîne cam același la nivel bugetat, cu mici modificări la numărul locurilor cu taxă, la toate ciclurile de studii”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Dacă la propunerea ministrului Cătălin Baba, granturile de studiu trebuiau să crească, de la 2800 de lei la 4000 de lei pe student, pe an, noul sistem de finanțare nu specifică și cuantumul burselor. Însă, ținînd cont de faptul că bugetul pentru educație nu a fost mărit, granturile nu pot avea aceeași valoare.
La conducerea MECTS se află acum Liviu Pop, ca ministru interimar, numit după demisia lui Ioan Mang.
Cristina BABII
Anca TOMA
Adaugă un comentariu