O echipă de jurnaliști de la TVR Iași a investigat patria românilor deportați

De pe scena Iașului Niciun comentariu la O echipă de jurnaliști de la TVR Iași a investigat patria românilor deportați 21
O echipă de jurnaliști de la TVR Iași a investigat patria românilor deportați

O echipă a Televiziunii Române de la TVR Iași formată din jurnaliști, istorici, studenți și regizori de la instituții din Republica Moldova și Iași s-au întors duminică, 23 noiembrie, din expediția din Kazahstan în care s-au căutat informații despre deportații români. Proiectul este intitulat „Expedițiile memoriei” și este un documentar care prezintă soarta miilor de români basarabeni care au fost deportați în lagărele sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.

Echipa care este formată din 11 oameni îi cuprinde și pe Violeta Gorgos, regizor artistic la TVR Iași, Cristian Sbîngu, director de imagine, și Octavian Țîcu doctor în Istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) care dez­vă­luie că acest proiect are trei părți: o echipă va realiza filmul, alții vor fa­ce un documentar despre istoria pri­zonierilor de război români, iar res­tul vor realiza o documentare am­plă și vor publica o carte despre co­mu­nitatea moldovenească din Ka­zah­stan.

Timp de 12 zile, în perioada 12 – 23 noiembrie, cei 11 membri ai echipei au parcurs 10.000 de km prin stepa Kazahstan-ului pentru a rea­li­za „un film al expediției, despre oamenii care au fost implicați în acest proiect, despre părerile lor, cum văd ei lumea de acolo, și mai ales despre drumul căutărilor aces­tor rude ale deportaților din Ka­zah­stan și întîlnirea cu comunitatea cazacă, care a primit basarabenii și românii deportați”, a declarat Vio­le­ta Gorgos.

Dumitru Lesnic, masterand la Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iaşi, s-a ocupat de liste­le prizonierilor deportați acolo și a descoperit că „este vorba despre 11.000 de oameni care sînt văzuți de localnicii din Kazahstan diferit de noi. Aceștia au înțeles partea uma­­nă a proiectului nostru pentru că îi vedeau pe cei deportați ca fiind părinții cuiva, fii cuiva și credeau că familiile lor au tot dreptul să afle care a fost soarta lor.”

Românii care au mers să des­co­pere istoria deportaților din Ka­zahstan au fost primiți ca niște mu­safiri pe meleaguri necunoscute, nu ca pe niște cercetători. „Am cu­noscut oameni interesanți acolo ca­re te primeau cu un zâmbet pe față, care sigur nu era fals. Este o ex­pe­riență de filmare diferită de ceea ce am trăit pînă acum pentru că nu a­veam timp să fac o documentare, nu înțelegeam foarte multe lucruri din ceea ce îmi povesteau oamenii și trebuia să mă pliez pe situația pe care o aveam și pe timpul necesar, cu toate astea sper să reușesc să transmit ceea ce s-a întîmplat acolo ”, a precizat Cristian Sbîngu.

Expediția a avut loc în mai mul­te regiuni. Karaganda, așeza­rea în care se află 2540 de moldoveni și 500 de români, sau lagărul prizo­nie­rilor, sînt printre puținele lo­curi unde echipa TVR Iași s-a oprit și a cunoscut oamenii care nu au ui­tat cum este acasă. Violeta Gorgos și Octavian Țîcu povestesc despre cel mai bătrîn bărbat român în vîrs­tă de 94 de ani care se află pe pă­mîn­turile Kazastan-ului, care se nu­mește Ion Rusu. Faptul că face vin în fiecare toamnă i-a adus aca­să toți soldații sovietici pentru a-l gusta. Sau despre doamna buco­vi­neancă ospitalieră care a fost atît de încîntată că are musafiri din Mol­do­va că mai întîi i-a omenit și mai apoi i-a întrebat ce caută acolo. Echi­pa de cercetare a rămas impresio­nată pentru că aceasta nu a uitat să vorbească în dialectul din Buco­vi­na și cuvîntul „copșilo” le-au ser­vit drept dovadă.

„Expedițiile memoriei” este un proiect realizat cu sprijinului De­par­tamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guver­nu­lui României şi se află în 2014 la cea de-a doua etapă de implementare, prima parte fiind desfășurată anul trecut. Cele peste 14 ore de filmare vor fi montate sub forma unor re­portaje-documentar care vor fi difuzate din luna ianuarie 2015.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top