Campusurile din Tudor și Copou sînt îngrijite de studenți
Honoris fără Causa 30 martie 2014 Niciun comentariu la Campusurile din Tudor și Copou sînt îngrijite de studenți 121Cît timp urmează studii universitare, studenții cu o situație financiară dificilă sau cei care vor să urmeze stagii de practică pot opta pentru una dintre bursele oferite de unele instituții de învățămînt superior. Aceștia pot lucra patru ore pe zi pentru a primi o bursă în valoare de aproximativ 400 de lei, în funcție de zilele sau orele lor libere, așa cum se întîmplă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Sumele alocate depind atît de instituție cît și de activitatea presupusă de fiecare stagiu. Astfel că, pentru un semestru, un an sau chiar mai mult, studenții se pot angaja cu jumătate de normă fără să iasă de sub umbrela universității.
La UAIC studenții s-au putut înscrie pentru o bursă destinată activităților în campusul studențesc încă din anul 2010, aceasta fiind prima universitate din Iași care a deschis un astfel de program. Spre deosebire de anul 2013, bursele pentru activitatea în campus vor fi anul acesta mai mici cu 100 de lei, revenind la valoarea lor de 400 de lei, stabilită în 2011.
Studenții pot lucra la Cantina „Titu Maiorescu”, în bibliotecile din cămin sau pot desfășura activități de gospodărire și înfrumusețare a spațiilor din exteriorul și interiorul căminelor unde sînt cazați. „Selecția se face de la începutul anului universitar, iar prioritate au cei cu o situație financiară precară sau care provin din familii cu mulți copii. În fiecare an au fost foarte mulți care s-au înscris la acest tip de burse și chiar dacă dintre ei se mai retrag, avem studenți și pe listele de așteptare din care putem prelua. Important este să fie dornici să muncească”, a declarat ec. jr. Gheorghe Amarandei, director al Direcției pentru Probleme Social Studențești (DPSS) al UAIC.
Programul de lucru nu este unul fix, studenții avînd posibilitatea de a-și alege orele și zilele în care pot desfășura activități extrașcolare.
Astfel, la cantina UAIC lucrează 15 studenți, care timp de patru ore pe zi ajută la curățarea legumelor sau servirea meselor festive. Programul nu este unul fix, studenții avînd posibilitatea să își aleagă zilele sau orele în care pot desfășura activități extrașcolare. De asemenea, și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) studenții au posibilitatea de a lucra la cantină. În momentul de față există 11 studenți care beneficiază de o bursă în valoare de 400 de lei. „Este vorba de tineri care au o situație financiară foarte dificilă și una bună sau cel puțin peste medie, la învățătură. Muncesc la debarasat mese, curățat legume, o muncă nepericuloasă, să-i spunem așa, complementară angajaților, dar care este foarte utilă pentru că necesită foarte mult timp”, a declarat Bogdan Budeanu, director al Direcției Servicii Studențești de la TUIAȘI.
Și în acest caz, programul este stabilit în funcție de disponibilitatea studenților, fără a le influența orarul. „Pot face de exemplu într-o săptămînă un număr dublu de ore și apoi să se înlocuiască reciproc pentru a merge la cursuri în următoarele două săptămîni. Le oferim acea flexibilitate în așa fel încît școala să rămînă pe primul plan”, a mai adăugat Bogdan Budeanu.
Studenții care sînt cazați în căminele UAIC se pot înscrie pe listele beneficiarilor de burse lucrînd în bibliotecile din cămine sau la activități de gospodărire și înfrumusețare a spațiilor de exterior și interior ale căminelor „Ne-am gîndit că fiind studenți și locuind acolo pot avea și un oarecare control asupra modului în care studenții știu să păstreze curățenia din cămine. Noi credem că inițiativa a fost una curajoasă pentru că am vrut să vedem dacă există studenți care ar face curățenie împreună cu femeile de serviciu”, a mai adăugat ec. jr. Gheorghe Amarandei. De asemenea, la căminele UAIC, excepție făcînd căminul C5 care este în renovare și C4 care nu are bibliotecă proprie, lucrează zece studenți la distribuirea și înregistrarea cărților, cîte unul la fiecare cămin.
Din spatele birourilor
Studenții de la TUIAȘI pot fi și stagiari în cadrul prorectoratelor universității, unde se ocupă de chestiuni administrative. La aceste stagii, care funcționează la fel ca o perioadă de practică, sînt înscriși 13 studenți, cîte doi la Prorectoratul Didactic, Prorectoratul pentru Probleme Studențești, la cel de Relații Internaționale și Imagine Universitară și cinci la Prorectoratul responsabil cu Informatizarea. „Prorectoratele sînt, în principal, o zonă în care îți dezvolți aptitudini de comunicare, de creare și de administrare a unor documente, nu este o zonă profesională propriu-zisă. Însă din punctul meu de vedere și din ceea ce am discutat și cu colegii mei, ei au fost mulțumiți pentru că s-au rezolvat niște lucrări cu caracter administrativ. De asemenea, consider că am avut un ajutor extraordinar din partea internilor, care au contribuit și ei la buna desfășurare a acțiunilor, precum deschiderea anului sau alte evenimente ale universității”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector pe Relații Internaționale și Imagine Universitară la TUIAȘI.
Cei doi studenți care sînt stagiari la Prorectoratul pentru Probleme Studențești, spre exemplu, au realizat un studiu pentru a reflecta părerea studenților cu privire la starea actuală a cantinei și a căminelor din campus. „Studiul este făcut de cei doi studenți pentru a vedea modul în care angajații își fac meseria în zonele acestea. Proiectul privind serviciile oferite de cantină este gata în proporție de 99%, urmînd ca în două luni să îl finalizăm și pe cel privind administrația căminelor”, a declarat Bogdan Budeanu. Pentru activitatea lor pe parcursul stagiilor de practică, studenții sînt plătiți cu 350 de lei.
Directorul DSS a explicat că parteneriatele cu studenții pot fi și pe termen scurt, așa cum s-a întîmplat în cazul unor proiecte menite să contribuie la îmbunătățirea stării campusului. „Noi am mai avut niște colaborări cu Facultatea de Hidrotehnică, Mecanică și Arhitectură. Am vrut să facem o proiectare a locurilor de parcare din campus. Și au muncit un grup de studenți aproape trei luni și avem niște proiecte legate de cum putem redimensiona spațiile de parcare, cum le putem închide și cum le putem face noi zone de spațiu verde în campus”, a adăugat Bogdan Budeanu. Aceștia au fost remunerați cu o sumă de aproximativ 300 de lei. Pentru a nu mai apela la persoane sau instituții din afara universității, reprezentanții acestora aleg de multe ori să colaboreze cu studenții.
Astfel aceștia reușesc să-și îmbogățească CV-urile, iar proiectele prin care viața de cămin sau mesele de la cantină ar trebui să fie tot mai bune sînt construite din minți studențești.
Adaugă un comentariu