Statul român întrerupe conexiunea la literatura științifică
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 6 iunie 2017 Niciun comentariu la Statul român întrerupe conexiunea la literatura științifică 63Contractul de finanțare al Asociației „ANELIS PLUS”, încheiat cu statul român pentru perioada 2013-2016, a expirat anul trecut, în luna decembrie și, astfel, din lipsă de fonduri, timp de șase luni, unii furnizori de articole științifice au încetat să mai ofere acces la bazele lor de date. Peste 100 de universități, institute și biblioteci, membre ale asociației, oferă, prin intermediul portalului anelisplus.ro, acces gratuit studenților și cercetătorilor la articolele științifice de la cele mai importante edituri și reviste științifice. În 2016, asociația a depus un proiect care a fost evaluat și declarat cîștigător în luna decembrie a aceluiași an și care urmează să fie finanțat din fonduri europene. Conform conducerii asociației, contractul va fi semnat luna aceasta.
Înainte de 1989, accesul celor mai multe biblioteci și universități din țară la cărțile și revistele științifice din țările dezvoltate era limitat. Odată cu prăbușirea regimului autoritar, era nevoie de o instituție care să se aboneze la cele mai importante reviste științifice din lume și, mai apoi, să le ofere cercetătorilor accesul la baza de informații creată. După o inițiativă nefinalizată de a crea un catalog național de indexare a lucrărilor științifice, în perioada 2006-2008 s-a reușit finanțarea accesului la unele resurse electronice de informare a cercetătorilor din institutele naționale de cercetare științifică. În 2008, la inițiativa președintelui Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), s-a realizat proiectul intitulat „ANELIS”, finanțat din fonduri structurale, pentru o perioadă de funcționare de trei ani, 2009-2011. Pentru a îndeplini obligațiile asumate în acest proiect în anul 2011, la Iași, s-a constituit Asociația „ANELIS PLUS”.
Fondată de reprezentații a 47 de universități, institute de cercetare și biblioteci centrale universitare, asociația a reușit să le ofere studenților, masteranzilor, doctoranzilor, profesorilor și cercetătorilor acces la unele dintre cele mai importante resurse electronice științifice din lume, precum „Oxford Journals”, „IEEE/IET Electronic Library”, „SpringerLink”, și „Cambridge Journals. Pentru accesarea resursele științifice prin portalul „anelisplus.ro”, viitorul utilizator trebuie să-și facă un cont folosind adresa de e-mail înscrisă într-un domeniu ce aparține instituției din care provine.
Ministerul Educației contribuie mai puțin
Pe parcursul proiectului s-au alăturat mai multe astfel de instituții din țară, asociația ajungînd, în prezent, la un număr de 105 membri. Între timp, instituțiile membre au cerut să se aboneze la mai multe reviste sau edituri și, astfel, costurile finale au devenit din ce în ce mai mari. Pînă anul trecut, suma totală s-a distribuit conform unei scheme stabilită la înființare – statul român sprijinea financiar asociația în proporție de 80%, iar restul cheltuielilor erau suportate de toți membrii asociației. Ultimele contracte, semnate pe o durată de trei ani, au expirat în luna decembrie a anului trecut și, de atunci, fără un contract nou pentru furnizare serviciilor de acces, o parte dintre edituri și baze de date electronice care conțin literatură științifică au încetat să mai ofere acces utilizatorilor portalului „anelisplus.ro”. „În momentul de față, noi am reușit să cîștigăm încrederea furnizorilor de servicii din afara țării și unii dintre ei încă au lăsat accesul liber la bazele lor de date. Americanii au spus «nu, s-a terminat contractul, v-am mai lăsat în ianuarie, dar dacă n-ați semnat contract nou, noi închidem» Deci toate serviciile din partea Statelor Unite ale Americii au fost închise. Cele europene încă ne-au lăsat accesul și, în prezent, doar circa jumătate din cele 28 de resurse online mai sînt funcționale”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Popa, președintele Asociației „ANELIS PLUS”.
Conducerea „ANELIS PLUS” a decis să acceseze fonduri europene și să creeze un nou proiect cu o durată de patru ani, derulat între 2016 și 2020. Noul proiect urmează să fie susținut financiar, în proporție de 75%, de către Uniunea Europeană prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) și respectiv Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) și 25% prin achitarea unor cotizații de către membrii asociației. Procentul de 75% nu se va împărți în mod egal între Uniunea Europeană și MCI, urmînd ca 15% din costuri să fie susținute de statul român, iar restul banilor să provină din fondurile europene propriu-zise. Una dintre condițiile de finanțare a fost ca instituțiile membre să-și crească contribuția de la 20%, cum era pînă anul trecut, la 25%.
Nici instituțiile membre nu vor achita o sumă fixă de bani, ci aceasta va crește direct proporțional cu numărul de angajați sau de studenți. Astfel, o universitate mai mare și cu un număr mai numeros de studenți înmatriculați va plăti mai mult decît una mai mică, cu un număr mic de studenți. Practic, fiecare universitate plătește, pe baza sistemului Full-Time Equivalent (FTE) (n.red. numărul de ore muncite de un angajat), o anumită sumă. O universitate va achita o sumă prestabilită pentru fiecare profesor al instituției de învățămînt superior și pentru fiecare doctorand înscris la una dintre facultățile universității. În cazul studenților de la licență și al masteranzilor, situația diferă, fiindcă dintr-un șablon de 20 de studenți de la licență, universitatea va achita suma respectivă doar pentru unul, iar dintr-un șablon de patru studenți de la master, instituția va achita doar pentru trei.
Universitățile ieșene vor semna noi contracte
Contractele subsidiare de finanțare din partea fiecărei instituții membre încă nu au fost semnate, conducerea preconizînd că toate aceste proceduri vor fi încheiate pînă la finalul acestei luni. Cei 13 membri din consiliul director al asociației au trimis, în vara anului 2016, o scrisoare de susținere tuturor membrilor asociației prin care aceștia precizau la ce resurse online doresc să se aboneze pe viitor și promiteau că vor susține financiar, în continuare, Asociația „ANELIS PLUS”. „Acum, după ce vine contractul de la Ministerul Fondurilor Europene, trebuie să semnăm contractele cu fiecare membru în parte, în care se specifică clar pentru ce și cît va plăti. În momentul acela, se poate întîmpla ca o universitate să spună că nu mai dorește, deși ea se angajase înainte printr-o scrisoare de susținere. Noi am făcut proiectul în baza scrisorii de susținere. S-ar putea ca majoritatea instituțiilor să meargă mai departe, dar nu este exclusă posibilitatea ca unele să se retragă sau să se diminueze ca interes și dacă asta vine din partea unor instituții mari, atunci și impactul asupra întregului proiect va fi mare”, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Popa.
Conform reprezentanților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) , instituția de învățămînt superior se află în top cinci unități care accesează cel mai des baza de date oferită de Asociația „ANELIS PLUS”. Aceștia au precizat că vor încheia un nou contract. „Este deranjant puțin faptul că se întîrzie atît de mult semnarea contractului la Ministerul Fondurilor Europene, însă noi avem acces la toate bazele de date”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector cercetare, dezvoltare și inovare. Din toamnă, noul sediu național al Asociației „ANELIS PLUS” va fi în incinta Bibliotecii Centrale Universitare din Iași (BCU). „Noi avem un contract deja semnat cu asociația, iar în momentul în care se va reface linia de finanțare, vom semna, în toamnă, un nou contract. Nu s-a schimbat nimic, este doar o chestiune strict birocratică”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, directorul BCU Iași.
Conform proiectului care se va derula în perioada 2017-2020, asociația va cheltui două treimi din totalul de costuri pentru a oferi acces la literatura de specialitate pentru toate domeniile de activitate și, cu ultima parte, va achiziționa arhive naționale și cărți de la patru edituri. Pentru realizarea acestui depozit național, în proiectul anterior finalizat la 31 decembrie 2016, au fost cumpărate servere mari pentru depozitarea informațiilor membrilor asociației. Aceste servere au fost montate în trei centre universitare: Iași, București și Cluj-Napoca. Serverul principal se află la Iași, la UAIC, și toate trei sînt găzduite într-o rețea ce aparține MEN. Prin crearea acestui depozit, reprezentații asociației spun că vor reduce semnificativ costurile fiecărei instituții în parte pentru că, spre exemplu, același exemplar de carte poate fi consultat simultan de mai multe persoane, fără să fie nevoie ca exemplarul respectiv să fie cumpărat de toate instituțiile membre. Pe lîngă revistele și cărțile electronice existente în depozitul național, conducerea asociației spune că își dorește să stocheze și publicațiile „open acces” (n.red. publicațiile care pot fi accesate gratuit) din sistemul național de cercetare și educație.
În primul an de activitate al asociației, în 2011, au fost descărcate peste patru milioane de articole științifice prin intermediul portalului „ANELIS PLUS”, iar în anul 2016, numărul de descărcări a crescut la peste 11 milioane. „Un lucru pozitiv este că din cele 11 milioane de descărcări, patru milioane erau de la IP-uri din birouri, la fel ca în primul an, iar restul de șase milioane a reprezentat accesul mobil. Deci studentul sau profesorul a citit un articol de acasă, din tramvai sau cămin, de pe telefonul mobil sau de pe laptop”, a declarat președintele asociației.
Costurile anuale ale Asociației „ANELIS PLUS” se ridică la aproximativ două milioane de euro, însă acestea sînt mult mai mici decît în cazul în care fiecare universitate ar fi trebuit să se aboneze singură la același număr de reviste sau edituri științifice. Dacă, spre exemplu, o persoană care descarcă o lucrare științifică ar trebui să achite, pe cont propriu, aceasta ar ajunge să scoată din buzunar, în medie, cîte 20 de euro pe articol. Însă, prin intermediul asociației, o universitate sau o altă instituție ajunge să plătească, pentru un utilizator, în medie 50 de bani pentru fiecare articol descărcat.
Adaugă un comentariu