Șase triluri și-o viță de vie

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Șase triluri și-o viță de vie 13
Șase triluri și-o viță de vie

La sfîrșitul lui 2016, Vița de Vie lansa, la A­­re­nele Romane, unul dintre cele mai în­drăz­ne­­țe proiecte de pe piața muzicală românească, pri­­ma parte a albumului Șase/Șase, intitulată Șase (+). Albumul se remarcă, în primul rînd, prin conceptul aparte pe care-l prezintă, procesul de compoziție reprezentînd elementul prin­cipal al operei alcătuite din șase piese, căruia i se subordonează toate celelalte. Deși în ultimii șase ani, de la albumul „Fetish”, lansat în 2010, Vița de Vie nu s-a mai dedicat compunerii unor noi melodii, a mai apărut pe piață în 2013 albumul „Acustic”, care era însă o compilație de piese reinterpretate din ve­chiul repertoriu. Acesta avea scopul de a le oferi fa­nilor garanția că timpul lor pe scenă nu se în­cheiase încă și că ceea ce avea să vină era ceva ce merita să fie așteptat. Deși încetau să mai cre­eze, cei cinci artiști erau din ce în ce mai pre­zenți în spațiul virtual, renunțînd aproape în totalitate la aparițiile media și dedicîndu-se platformei pe care formația o deține.

Platforma a fost și elementul care i-a a­pro­piat mai tare de fani și prin care și-au pu­tut face cunoscută treptat, și noua compoziție. Fa­nii care au fost de acord să se aboneze la news­letter-ul formației a primit șansa ca, aproape în fiecare lună, să poată asculta cîte-o melodie din noul album, dar și să participe la realizarea al­bumului, cea de-a treia piesă de pe disc, „Somn ușor”, fiind interpretată împreună cu doi fani care au cîștigat un concurs pe care trupa l-a organizat pe pagina lor oficială.

Încărcate de o mistică aparte, cele șase melodii ascund cîte o poveste puternică în e­mo­ții, pe care aceștia au decis să o pună pe muzică și să o transmită mai departe. Dacă „Luna și noi” este coloana sonoră a filmului „Ziua cînd am dat de aripi”, în regia lui Dan Iliuță, fiind o culegere de versuri ce-și pro­pun să deseneze o frumoasă poveste de dra­gos­te, pe care o desăvîrșesc prin timbrul și rit­mul tradiționalist al fetelor de la Blue Noi­se, „Pe plajă-n Vamă la 5”, pare mai degrabă o însumare a trăirilor personale ale celor cinci. Piesa are la bază rezumatul unei nopți petrecute pe plajă, în Vama Veche, pe care băieții și-o petrec cîntînd în jurul unui foc, împreună cu niște copii pe care-i întîlnesc în drumul spre hotel. Materialul final repre­zin­tă o reconstituire a serii respective, de data aceasta gașca reîntregindu-se la București, în studio.

Albumul „Șase (+)” marchează o pe­ri­oa­dă de maturitate a trupei, care dovedește că nu este deloc lipsită de curaj, abordînd noi con­cepte, dar care nu se dezice însă de măiestria hit-urilor precum „Praf de stele” sau „Sunetul mai tare”, care le-au adus consacrarea.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top