Cerere pentru bun simț
Mai plați ca ecranul 4 februarie 2013 Niciun comentariu la Cerere pentru bun simț 2După ce acum două săptămîni noul președinte al Consiliului Național al Audiovizualului, Laura Georgescu a retras licența OTV în aceeași zi în care a fost numită, aceasta a lansat o zi mai tîrziu petiția „Interesul public mai presus de gustul public”. Venită ca urmare a scandalurilor și derapajelor din ultima vreme ce au inundat televizoarele, prin intermediul petiției CNA-ul speră să strîngă destule semnături pentru a evalua dacă sînt nevoie de niște îmbunătățiri aduse legislației audiovizualului.
Astfel, aceștia speră să se definescă mai clar noțiunea de interes public în programele de televiziune și de radio. În textul acesteia se evidențiază că „riposta” ar trebui să vină atît de la CNA, cît și de la public, și că „am văzut înmormîntări în direct, momente înșelătoare în emisiunile de divertisment, în dezbateri politice sau pe teme sportive. Moartea unei personalități publice pare a fi momentul cel mai rîvnit al unei televiziuni, iar cazurile recente, cum ar fi cel al lui Adrian Păunescu, al lui Șerban Ionescu sau al lui Sergiu Nicolaescu confirmă acest trist și nefiresc adevăr”.
Miercurea trecută a apărut și un spot de promovare al petiției, asta după ce, cu două zile în urmă, Monica Tatoiu își exprimase sprijinul public pentru această campanie. Înaintea ei, demersului i s-au alăturat mai multe vedete și jurnaliști precum Victor Rebengiuc, Benone Neagoe, Virgil Ianțu, Vlad Enăchescu sau Emil Grădinescu. Acesta din urmă a declarat că „m-am săturat de știri și de emisiuni de doi lei, de fufe, de Gigi Becaliali spune că, de filme pentru psihopați. Vreau să-i cunosc pe olimpicii de matematică sau pe lucrătorul SMURD care salvează vieți zilnic. Vreau să reîncep să mă uit la televizor. Cu fetița mea, dacă se poate”.
Deși pare o inițiativă nobilă, sînt și persoane căruia i se opun, cum ar fi Dan Negru, care cataloghează propunerea ca fiind „ipocrită și populistă”. Acesta e de părere că programele „curate” trebuie să le bată pe cele „murdare”, fără intervenții „dictatoriale”. În cazul colegului său de la Antena, Mircea Badea, reacția este și mai respingătoare, declarînd într-una din emisiunile sale că CNA-ul este inamicul său, și că rolul său este unul de cenzură. „Marș! cum să semnez eu vreodată o petiție a CNA-ului, indiferent că ea este învelită într-un staniol. Eu mai dau la o parte staniolul și văd rahatul”, a spus moderatorul în timp ce glumea pe seama celor 2400 de semnatari, care „abia mișcă acul de rating”. Nimeni nu știe dacă petiția își va îndeplini obiectivul sau nu, însă ieri adunase deja 6200 de semnături, cu siguranță mai multe suflete decît a reușit Mircea Badea sau Antena 3 să adune în Piața Universității acum cîteva luni cînd au încercat să-l suspende pe Băsescu.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu