Clasamentul punctelor omise

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Clasamentul punctelor omise 0

Liniile de votare de la Euro­vision s-au închis de mai bine de o săptămînă, însă concursul a ră­mas încă în atenția publicului după ce mai multe nemulțumiri au fost înaintate pe masa organizatori­lor din Suedia.

Cîștigătoarea din acest an, E­mmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, a fost acuzată de presă că s-ar fi inspirat dintr-o piesă din 2002 a trupei olandeze K-Otic, cu care seamănă din ca­u­za flautului din partitură. Însă pla­giatul nu este o învinuire nouă la Eurovision.

Pe lista cîștigă­to­rilor din anii trecuți, este de obser­vat că și în 2012, 2010 sau 2009, Suedia, Germania sau Norvegia au avut melodii care, odată ce au ocupat prima poziție, au fost sus­pectate de lipsa originalității. Nici bine nu a trecut însă timpul în care ar fi trebuit să se demonstreze da­că piesele au fost sau nu copiate, că a venit alt an, aducînd cu el o nouă ediție, cu alți cîștigători ce au intrat în vizorul Europei.

Lista de nemulțumiri de anul acesta este completată de Repu­blica Moldova și Azerbaidjan, care cer renumărarea voturilor. O­dată ce Italia a publicat rezulta­tele televotingului, vecinii basa­ra­beni au fost surprinși să afle că au primit de la țara din peninsulă ze­ce puncte, după ce în finală le-au fost anunțate doar patru din par­tea italienilor. O situație ase­mă­nă­toare este reclamată și de A­zer­baidjan, care, potrivit mini­stru­lui azer de Externe, Elmar Ma­mmadiarov, a acordat zece pun­c­te rușilor. Acestea s-au pierdut însă undeva pe drumul dintre sta­tul caucazian și Suedia, în finală ne­fiind transmise deloc. Cu sau fă­ră cele zece puncte, locul rușilor în clasament nu ar fi fost altul, însă nemulțumirea vine după ce aceș­tia ar fi acordat Azerbaidjanului punctajul maxim, ceea ce a dus ca șeful televiziunii publice azere, Camil Guliev, să fie foarte surprins de aparentul dezechilibru al balanței între cele două scoruri.

Cea mai mare preocupare a lui Guliev nu ține așadar de poziția Rusiei în clasament. Acesta se te­me ca nu cumva incidentul să a­fec­teze „relațiile frățești” dintre cele două state, semn clar că, în definitiv, lista cu cele mai multe puncte nu se realizează în funcție de meritul vocal al participan­ți­lor. Dar nu, la Eurovision nu se vo­tea­ză geopolitic.

Ana SIPOȘ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top