TVR pe o plută de scîndură

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la TVR pe o plută de scîndură 9

„Televiziunea publică este un Ti­tanic sub apă”, așa descrie Ste­li­an Tănase, directorul general inte­ri­mar al Societății Române de Televiune (SRTv), situația în care se află la mo­mentul actual Televiziunea Ro­mâ­nă (TVR). 2013 a fost, după șap­te ani de pierderi, o perioadă de re­dre­sare pentru instituție, dar din totalul veniturilor de 544 de mi­li­oa­ne de lei, a cheltuit în jur de 541, ră­mî­nînd anul acesta cu un profit de 2.5 milioane de lei. Dilema care încă rămîne fi­xa­tă, precum un ghimpe în talpa televiziunii este datoria TVR-ului de 543, 7 milioane de lei către stat.

În speranța de a găsi o soluție pentru a rezolva actualele pro­ble­me, Stelian Tănase a făcut o cerere Ministerului Finanțelor, dar și „la cele mai înalte niveluri să fim ier­tați de datorii. Asta se poate face o singură dată”. Amnistia fiscală do­rită de acesta, însă, nu a fost încă aprobată iar TVR-ul rămîne cu o îndatorire ce apasă asupra ins­tituției de ani buni. În raportul oficial al Evoluției financiare a TVR-ului pe 2013 reiese că 2006 a fost anul în care profitul net a început să fie într-o linie des­cen­detă, cu pierderi monetare de -17%.

Încercînd să-și revină din datorii, instituția a dat afară în 2013 aproape 600 de angajați, ră­mînînd cu 2451 însă această schim­bare nu a fost su­fi­cien­tă pentru a scoate TVR din com­paniile care „cu astfel de da­to­rii ar fi fost demult de­clarată în faliment”, precizează directorul SRTv.

Stelian Tănase a oferit toate aces­te informații într-o conferință de presă de pe cinci martie, alături de noi moderatori angajați să con­du­că noua grilă pregătită de di­rec­tor. Din cei șapte crai prezență la conferință, se pot men­țio­na publicistul Mircea Dinescu, care a început să modereze două emi­siuni, „Politică și delicatețuri” la TVR și „De la Dinescu… citire” pe TVR2. De asemenea, tot pe acest canal au debutat în familia TVR ana­listul politic Ion Cristoiu, poe­tul Florin Iaru și Ducu Bertzi.

Aceștia se vor axa, în mare par­te, pe programe tip talk-show și emi­siuni culturale, după cum dic­tează „grila mai puțin cos­ti­sitoare” propusă de Stelian Tă­na­se, pe baza că­reia costurile de producție săp­tă­mî­­na­le pentru TVR1 și TVR2 scad pînă la 25.000 de euro, respectiv 15.000 de euro.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top