Astronaut în realitate augmentată
Primul răcnet 10 aprilie 2017 Niciun comentariu la Astronaut în realitate augmentată 11NASA a mai colaborat în trecut cu o multitudine de companii, punînd la dispoziția educatorilor și a creatorilor o mulțime de resurse 3D. Anul trecut, agenția spațială a încheiat un parteneriat cu Epic Games Unreal Engine pentru a crea un simulator al Stației Spațiale Internaționale de realitate augmentată, conform Tech Crunch.
Înainte de a fi trimiși în spațiu, astronauții trebuie să treacă prin doi ani de antrenament intens. Pregătirea constă în clase unde se simulează condițiile din spațiu, pentru a-i obișnui pe candidați cu mediul fără gravitație dintr-o navetă spațială, mai exact din Stația Spațială Internațională. Scopul antrenamentului este de a le oferi informațiile necesare supraviețuirii în spațiu – de la tehnicile medicale la care să apeleze în situațiile critice, la navigarea cu ușurință prin diferitele zone ale stației spațiale.
Pînă acum, în locul acestei metode, era folosită o piscină uriașă umplută cu apă înăuntrul căreia se afla un model de navetă spațială în mărime naturală. Rolul piscinei era de a simula condițiile din afara atmosferei Pămîntului. Astfel, astronauții purtau costumele cu care vor merge în spațiu, în timp ce se aflau în apă. Printre facilitățile oferite de noul sistem – adică simularea unei misiuni cu ajutorul unor instrumente de realitate augmentată – se numără și faptul că astronauților li s-ar permite să-și dezvolte abilitățile într-un mediu care simulează mai convingător viața din spațiu. Cei de la NASA speră ca prin adăugarea conceptului de realitate augmentată, realitatea virtuală îmbinată cu cea reală, să le ofere astronauților care se pregătesc o experiență cît mai apropiată de cea reală, dar și mai mult timp pentru a se antrena.
Conform unui video lansat de Unreal Engine și NASA, sistemul lor de realitate augmentate conține cîteva elemente și instrumente care le oferă astronauților o experiență educațională completă. Cu cît este mai aproape de realitate simularea, cu atît sînt mai bine pregătiți astronauții. În camerele unde se desfășoară exercițiile sînt adăugate instrumente reale – asemănătoare cu echipamentul dintr-o navetă spațială. O altă facilitate oferită de acest sistem este că simulările pot fi făcute în comun cu astronauți din orice zonă, nefiind necesar ca aceștia să se afle în aceeași cameră. Prin intermediul tehnologiei, dacă ambele persoane sînt conectate, ele vor lucra împreună în universul virtual.
Pe lîngă simularea unei misiuni în spațiu, sistemul de realitate augmentată le va permite celor de la NASA să creeze noi habitate care să se plieze pe condițiile solicitante ale atmosferei din spațiu.
Acest tip de tehnologie este în continuă dezvoltare, iar cei de la NASA speră ca în anul 2030, după mai multe sesiuni de pregătire intensă prin intermediul realității augmentate, să poată trimite o echipă de astronauți pe planeta Marte.
Text de Elena TANASĂ
Adaugă un comentariu