Dinastia trîntorilor
Scor la pauză 3 aprilie 2012 Niciun comentariu la Dinastia trîntorilor 3Cît de important este antrenorul unei echipe pentru continuitatea acelei formații? Aceasta este una dintre acele întrebările care frămîntă cel mai puternic sportul mingii rotunde, mai ales pentru că există răspunsuri care sprijină ambele părți.
Și avem pe de o parte echipele care schimbă antrenorii ca pe șosete. Cînd nu te aștepti, deja apare un alt nume pe banca iar ca jucător, asta nu poate fi decît frustrant. Mai ales în condițiile în care fotbaliștii au renumele de a „o mai șprițui”, sînt cazuri în care aceștia intră pe teren la antrenamente și nu înțeleg de ce urlă la ei un mustăcios în locul lui „Mister”. La polul opus, sînt echipele unde antrenorii schimbă patronii. Echipe pe ale căror bănci stau tehnicieni, care au făcut și performanță timp de decenii, dar care sînt mai mult decît un simplu „coach”. Ei sînt tipul manager, urmăresc crescătoria internă de jucător, de la juniori pînă la echipa de sub 17 ani. Aceștia nu-și fac planuri pe jumătăți de sezon, ci își permit să gîndească o întinerire sau o schimbare de strategie care să se întindă pe cîteva campionate întregi. Dar ei sînt mai rari.
În România predomină șosetele. Cei care se pleacă în fața patronului, care sînt dați afară pe ușa din spate, dar cînd sînt chemați înapoi intră pe fereastră cu un zîmbet mai mare decît fața. La noi, cei care aveau coloană, managerii, sînt de mult timp plecați. Se întorc în vacanțe la Poiana Brașov și-și mai dau o dată pe lună cu părerea pe la emisiuni, doar ca să fie imediat criticați de perechile de ciorapi autohtone.
Dar, pînă la urmă, totul ține de patroni. Săptămîna trecută, Ilie Stan, antrenorul echipei Steaua București, a fost demis de Gigi Becali pentru că n-a jucat cum voia cel supranumit „ciobanul”. În noiembrie 2012, Sir Alex Ferguson va împlini 26 de ani de cînd este managerul clubului Manchester United. Mulți suporteri nici nu știu cum îl cheamă pe patronul echipei londoneze. În schimb, Becali are rubrică permanentă în The Guardian, unde se publică toate prostiile cu și despre el. Explicația pentru „Gigi news” e destul de greu de găsit. Poate, pînă la urmă, românii chiar au talent.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu