Epoca de gheață
1001 de chipuri 24 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Epoca de gheață 2Cele – 18 grade de afară au făcut Piața Unirii să pară un decor pustiit, similar cu strada principală a unui orășel din Vestul Sălbatic, într-o zi în care cei mai aprigi nelegiuitori urmează să prădeze ulițele înguste. Mica Unire și-a găsit cea mai inoportună zi să fie aniversată. În ultimele raze palide ale soarelui, în programul Primăriei pentru marea zi a figurat Parada Costumelor de Epocă. Cîteva siluete cu chipurile marmorate de frig și-au făcut apariția de după Hotelul Traian cu jumătate de oră întîrziere. Încoronați ca în armată, liceenii costumați în domnițe și boieri cu straie de epocă acopite de canadiene de fîș au luat drumul Bulevardului Ștefan Cel Mare, spre Palatul Culturii.
Cap de coloană : trecutul burghez
Cinci-șase cupluri de boieri tineri cu pălării din fetru cu boruri înguste și domnițe cu rochii lungi, grena sau verde pal cu broderii aurii sau corsete elegante se prefăceau degajați, deși gradele cu minus le amorțea mersul tărăgănat.
Cuplurile se salutau cordial cu actorii costumați similar care ieșiseră la promenadă la Bulevard. Domnii ridicau zîmbind pălăriile, iar domnișoarele făceau reverențe bine calculate. „Sînteți de la consiliu ? De la Primărie?”, abordează Anca pe oricine nu e îmbrăcat în veșminte de paradă.
E președintele Consiliului Elevilor din Iași și coordonează întreaga activitate. Cu o uniformă albastru intens peste o geacă de un mov orbitor, tînăra machiată în nuanțe azurii ridică tonul ferm în direcția oricărui individ care iese din coloană, apostrofînd afectat. Împarte pliante imprimate pe hîrtie lucioasă despre paradă și explic tacticos ordinea în care defilează costumele.
Țărănimea a fost mereu în umbra boierilor. De ziua Unirii Principatelor, liceenii cu catrință și bundițe înflorate și-au îngropat capul între umeri și între gulerele lucrate atent ale sumanelor gri. „Cum naiba să defilăm pe vremea asta? Cred că mai bine ne pierdeam și noi, ca Adi și ceilalți doi, după simigerie”, îngînă surd un țărănuș cu un fes înscripționat „NY” pe fruntea îngustă. La urmă, luîndu-și peste picior colegii costumați ca de Halloween, erau cei „din prezent”, în haine obișnuite.
„Am vrut să facem o paralelă între prezent și trecut. În fond, ca să-ți cunoști prezentul trebuie, în primul rînd să-ți cunoști trecutul”, explică Anca, într-un ton alert, tipizat și birocratic, citînd mot-a-mot, sloganul din pliant. Palatul Culturii a întîmpinat parada anacronică în ritmuri ale Paulei Abdul, U2 și Muse. Hora Unirii a fost înlocuită de pop din anii ’90 și rock alternativ. Era prea frig oricum pentru conveniențe din astea.
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu