Inginerul literelor prăfuite
1001 de chipuri 30 mai 2012 Niciun comentariu la Inginerul literelor prăfuite 1„Nici cărțile astea nu se vînd singure. E tot un meșteșug, dar mai gingaș decît ce făceam eu înainte”, îmi spune în timp ce aduce un vraf de cărți cu coperte mai lucioase din spate. Deasupra noastră, în majuscule negre, stă scris „anticariat”, iar cărțile fac din toneta umbrită de crengi un cub de pagini îngălbenite. Nu știe nimeni despre el că nu s-a născut și nici nu s-a școlit ca să citească de pe ultima copertă prețul unor volume mai bătrîne, unele, decît el. Domnul Mihăilă e inginer, a terminat Facultatea de Construcții la specializarea Căi Ferate, Poduri și Drumuri, în Iași și după ce-l auzi spunînd asta, îi urmărești altfel mișcările pe deasupra paginilor pe care le drămuiește atent. Cu împătimirea și precizia lipsită de exagerări a unui fizician, anticarului îi place să-și așeze poveștile de viață și cărțile de pe asfalt așa cum își construia planurile, în creion, atunci cînd lucra la C.F.R..
Meserie la milimetru
Îmi spune că a văzut „multe frînturi în șinele românești, dar pe alea am reușit să le repar. Ruptura cea mai mare a lăsat în viața mea două bucăți greu de împreunat, dar nu imposibil”. Își amintește de cei 18 ani pe teren, cînd ajuns să cunoască multe din traseele căilor ferate ce traversează țara. „Nu aș păstra amintirile copilăriei cu atîta drag cu cît le-aș salva pe cele din anii ăștia. Mi-a plăcut teribil, eram ca un copil cu schițele și echerele în brațe”. Dar s-a îmbolnăvit și durerile de spate i-au furat ultimii ani de meserie.
Înalt, slab și adus de spate, domnul Mihăilă e-un om fără stare. Îi lipsesc nopțile în care mecanicul însărcinat să-i aducă de prin pustiu, unde aveau de reparat cîte-o șină, îi uita în frig și mîncau cîte patru-cinci dintr-o conservă apucată, în fugă, de-acasă. Dar nu se trezește cu regrete. A înțeles că nu se mai poate și, cu spinarea pocnindu-i la fiecare încovoire, s-a pus pe adunat pagini care altora le-a prisosit. S-a agățat de carte ca de un colac de salvare și nu i-a mai dat drumul. „Nici n-aș mai avea de ce să mă țin. Ce-i drept, îmi sare inima cît colo cînd mă mai cheamă inginerii de acum de la Căile Ferate, să-i mai sfătuiesc. Chit că strîng și numai un șurub, mă duc ca apucat”, îmi spune amuzat de propriile-i cuvinte. Îl încălzește gîndul că mai e nevoie de el, așa, aplecat de durere și cu praful cărților pe mîini. Le poartă de colo-colo și le-nșiră în fiecare dimineață altfel, meșteșugit. Cu nici un dram mai puțină răbdare și niciodată prea adunate sau prea disparate, ca un șurub bine strîns.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu