Călătorii pe Atlantic
1001 de măști 17 aprilie 2016 Niciun comentariu la Călătorii pe Atlantic 23Este ora 18.00 în Suedia cînd se aude primul țîrîit al telefonului. La celălalt capăt al firului se aude o voce puternică, care-mi spune un „God kväll!” (n.r. Bună seara!) repezit, pe-un ton grav. Zăpăcit de un răspuns englezesc, face o pauză scurtă, dar se dezmeticește repede și devine prietenos, înțelegînd imediat că apelul trebuie să vină cu siguranță de la vreun curios de peste hotare. „Astăzi am fost sunat de o femeie din Sri Lanka și de un bărbat din Australia. E de-a dreptul interesant să poți vorbi cu oameni de prin toate colțurile lumii, fără să știi cine sînt de fapt”, chicotește Hugo vesel, adunîndu-și parcă toate forțele într-o răsuflare.
Hugo Hogland este originar din Suedia și locuiește în Gottenburg, unul dintre cele mai mari orașe suedeze, situat în partea vestică a regiunii. Spune că s-a îndrăgostit de această zonă cînd era mic și venea să pescuiască în ocean. Ai săi aveau o casă pe plajă și mergeau acolo de cel puțin două ori pe an, așa că i-au sădit de mic dragostea pentru natură și tot ceea ce înseamnă ea. În timp, pescuitul a devenit pentru el o tradiție pe care încearcă să o transmită și celor trei copii ai săi de 5, 9 și 11 ani. „Acum deținem noi casa, și chiar mîine o să mergem acolo”. Cînd are timp liber și nu și-l petrece în barcă, cu undința în mînă, bărbatul stă tot afară, unde plantează copaci sau are grijă de grădină. Tehnologia nu-l sperie, ba chiar îl pasionează, dar preferă să se țină departe de mașinăriile zgomotoase, cum ar fi motocicletele, măcar atunci cînd e posibil.
I-ar fi plăcut să locuiască acolo, în căsuța de pe malul Atlanticului, dar meseria sa l-a determinat să își găsească un loc mai aproape de oraș. Hugo este șeful unei clinici din Gottenburg, așa că este dependent de oraș. Trebuie să fie pe aproape în caz că ceva se întîmplă și trebuie să ajungă repede la clinică. Cînd nu este la spital, fapt ce se întîmplă destul de rar, e acasă, jucîndu-se cu copii sau ieșind în oraș cu soția, cu care a împărtășit 14 ani din viață. Ea este medic psiholog pe probleme de nutriție, la un alt spital din regiune, deci are același ritm de viață ca a lui. Hugo crede că tocmai faptul că s-au înțeles perfect unul pe altul i-a ținut împreună atît de mulți ani.
Ar vrea să aibă mai mult timp liber și să colinde lumea, dar nu cu mașina, ci cu barca, deoarece „face mai multă liniște” și poate să o tolereze. România se află deja pe lista de călătorie, pentru că „e mai cald decît în Suedia și Marea Neagră e aproape”. Vrea neapărat să vadă dacă apa mării te poartă pe brațe atît de ritmic ca cea a oceanului și dacă senzația de a sta pe-o întindere mărginită i-ar face inima să vibreze mai tare. Săptămîna asta au recrutat un medic român, care urmează să-și înceapă activitatea din august și speră c-o să-l inițieze el în tainele țării gazdă. I-ar întoarce favorul cu un weekend la periferia Gottenburgului, unde căsuța mică din lemn așteaptă cuviincioasă, ca o doamnă bătrînă, să i se treacă pragul.
Adaugă un comentariu