100 de medalii împușcate sub universitate
Povești fără timbru 12 noiembrie 2012 Niciun comentariu la 100 de medalii împușcate sub universitate 13Sala din corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” l-a ajutat pe Ioan Săcăleanu ca, în patru generații de sportivi la tir cu pistolul cu aer comprimat, să obțină peste o sută de premii naționale și internaționale. Bărbatul nu își imaginează să fi trecut la rînd două zile fără ca, împreună cu elevii, să intre în sala de antrenament pe care o folosesc încă din 1985. Și-a învățat fiecare student care i-a trecut prin mîini să nu caute apreciere. El însuși este aproape convins că nu o vor primi. În schimb îi învață zilnic să caute, să facă orice cu mai multă dedicație și, atunci cînd situația o cere, cu sacrificii. Așa au ajuns, pe rînd, cei doi băieți ai săi să deschidă ușa casei cu medalii naționale și europene aninate de gît.
– Sebi, ce-ai simțit cînd ai intrat pentru prima dată aici?
– Pasiune, domnule antrenor!
– Ei, pasiune, prima oară te-a izbit mirosul de mucegai, altceva sigur nu.
***
Ușa sălii era legată cu sîrmă și lemnul ei pătruns de carii, în 1985, cînd actualul antrenor, Ioan Săcăleanu, și cîțiva membri ai Clubului Sportiv Politehnica, căutau un loc în care să poată exersa tragerile. Doar lui i-au îngăduit simțurile să intre în întunericul încăperii, de unde zeci de șobolani fugeau speriați spre ascunzișuri. Țesăturile dese ale păianjenilor erau negre de timp, iar locul nu ar fi arătat prea luminos nici dacă încăperea ar fi avut curent electric. Mucegaiul îmbibat în pereți făcea ca aerul să fie imposibil de respirat. Au plecat încrezători că, oriunde va exista un alt loc, oricît de rău, îl vor prefera pe acela. Dar în altă parte nu au găsit spațiu. Descumpăniți, au fost nevoiți să se întoarcă aici. „Am stat pe semiîntuneric, în prima zi, cocoțat pe o masă care abia se mai opintea în țîțîni și-am împușcat aproximativ treizeci de șobolani”, își amintește zîmbind antrenorul. Au urmat șase luni de zile de renovare și reamenajare pentru ca, abia apoi, tinerii prinși de virusul sportului să se poată bucura de o încăpere pentru antrenamente.
A avut multe nemulțumiri ca sportiv, „iar cînd ai asemenea frustrări vrei să le compensezi ajungînd antrenor”. Părinții lui Ioan Săcăleanu au fost deportați politic pentru că aveau înclinații de dreapta, iar lui îi era interzis să părăsească țara, oricîte ore și-ar fi petrecut exersînd. Mai apoi, hazardul de a fi stîngaci i-a făcut de multe ori participarea la competiții imposibilă. Așa că a devenit ambidextru prin exercițiu. Îmi spune că la vremea respectivă era de neconceput ca un om să fie stîngaci și asta s-a menținut chiar și după căderea comunismului, iar munca pe care a fost nevoit să o depună pentru a atinge un nivel competițional a presupus nenumărate sacrificii. Unele le face și astăzi.
Nici ca antrenor nu i-a fost ușor să cîștige credibilitate. Își freacă mîinile, se încruntă, iar tonul și-l schimbă, devine grav. „Există percepția asta că, dacă nu ai fost un sportiv de mare performanță, nici ca antrenor nu poți să ai succese cu elevii. Dacă am sta să analizăm, foarte puțini dintre cei din ale căror mîini au ieșit olimpici au avut și condițiile pentru a fi ei înșiși performanți. Pe mine frustrările m-au motivat să duc mai departe munca asta diabolică – pentru că pasiune nu mai e de mult.” Ambiția i-a fost, deseori, văzută ca îndărătnicie, ca povară. Dar el nu a resimțit-o așa. Și-a dedicat viața pasiunii care îl ține, zilnic, măcar trei ore în sala de tir. În tinerețe venea și duminica, dar acum e ziua în care face pauză.
Dacă diminețile iese, cu catalogul la subraț, din cancelaria unei școli dintr-un sat de lîngă Iași, iar după amiaza îl găsim necondiționat antrenînd sportivi la toate categoriile de vîrstă, seara Ioan Săcăleanu se duce la un al doilea loc de muncă, „de cînd ne-au tăiat din salarii toate sporurile și salariul de merit în plus, pe lîngă alea 25 la sută.” Îmi spune, încrezător, că o să reziste ritmului zăpăcitor, doi-trei ani de zile, timp în care speră să se mai îndrepte lucrurile. Oboseala nu îl face mai puțin dedicat și este convins că, „dacă nu te gîndești la ea, ajungi să te educi, nici să nu o mai simți.”
„Aici nu doar împușcăm”
„Domnule antrenor, trebuie să schimb arma. Eu văd bine, dar ea se duce greșit cînd apăs”, îi întrerupe șirul un copil, nu mai mare de 11 ani. „Nu-i nimic, ia-o pe a lui Sebi, dar fă zece minute pauză”. Oftează cînd Cătălin se reîntoarce la colegi, în sala de tir, și-mi face un semn discret cu mîna să mergem mai în spatele sălii și îmi șoptește: „Este în plasament familial, are zece ani.” Practică tirul de mai bine de un an de zile, „prima oară am văzut că tutorele nu se preocupa cum se cuvine de el, dar acum îi poartă mai atent de grijă. În situația lui mai este un copil, care astăzi nu a putut ajunge la antrenament.” Poveștile celor mici l-au impresionat într-atît încît l-au determinat să își dedice o bună parte din timpul de dinainte și după antrenamente educîndu-i și învățîndu-i pe copii întocmai ca un părinte.
Profesorul speră ca puștii să iasă campioni pentru categoria lor de vîrstă. Privirea îi surîde, iar ochii îi strălucesc atunci cînd îmi povestește cît de repede învață tinerii pe care îi coordonează, cu ce dexteritate își formează deprinderi. „Aici e nevoie de inteligență peste medie, iar ei au un potențial extraordinar”, zîmbește încurajator bărbatul. Găsește că în tir, este nevoie să fii pregătit psihologic, concentrat, izolat și, mai ales, atent. Iar automatismul dobîndit prin ani de antrenamente trebuie folosit în acțiunile din competiție. „La modul că dacă vine cineva și țipă lîngă tine să nu auzi, așa cum s-a întîmplat mereu în cazul sportivului Alin Moldovanu (n.r.: campion olimpic în 2012 la Pușcă cu aer comprimat de la zece metri). Care prin concentrare a făcut ca performanțele să fie aproape de neconceput.”
Se îndreaptă către o masă pe care, pe lîngă diferite ustensile de trebăluit într-o gospodărie, patente, foarfece și tot soiul de cîrpe, markere sau pixuri, stau, unele peste altele, diferite ținte. O alege pe cea mai mică. „Punctul ăla din mijloc, de 0.3 milimetri în diametru, e decarul. Concursul constă în lovirea acestui punct de șaizeci de ori de la zece metri.” Sînt șanse minime ca, dacă prinzi pistolul într-o menghină bine strînsă, să poți obține performanța în măcar jumătate dintre cele șaizeci de încercări. „Dacă arma se mișcă, la distanța de zece metri se amplifică de zece ori”. Precizia și antrenamentul pot să nu fie suficiente pentru performanță. Ele trebuie întotdeauna să fie însoțite de exerciții specifice pentru grupe musculare, stabilitate fizică cît și interioară. „Cînd sportivul apasă pe trăgaci trebuie să obțină cea mai bună linie de ochire. Imaginea trebuie să fie cît mai aproape de ideal la declanșare. Împușcarea să te surprindă conștient.” Pentru cei care văd pistolul o continuare perfect naturală a brațului, iar presiunea pe crosă (n.r.: atașament al pistolului, din lemn) se apropie de ideal, timpul nu se măsoară în luni sau ani, ci în intervalele de pregătire dintre competiții.
Îmi explică, pronunțînd rar și răspicat, că într-un sport în care precizia nu este suficientă, mișcarea trebuie analizată, înțeleasă, întocmai ca durerea produsă de un ac, pe care trebuie întîi să o percepem în creier, fără a fi făcută mecanic. Antrenorul este sigur că medaliile, cele două, de la Londra, s-au datorat în mare parte hazardului. Profesorul îmi explică cum, la o olimpiadă la care vin o sută de sportivi la pușcă, douăzeci sînt chemați pentru încurajare, „ca aceia din Africa de exemplu, încă douăzeci sînt buni, alții douăzeci sînt foarte buni și ar putea oricînd face o surpriză, iar patruzeci pot cîștiga oricînd. Roboți. Perfecți. Ireproșabili.” Alin Moldoveanu exersează cîte cinci sau șase ore, zilnic. Din cei treizeci de ani pe care îi are, douăzeci sînt de experiență la tir.
Îngrijirea sălii, cot la cot
Bărbatul din fața mea ridică din umeri dacă îl pui să își imagineze performanță realizată fără sacrificii, iar convingerea lui este că „pasiunea se țese în jurul orelor de muncă, întocmai ca pînzele dese de păianjen care acopereau cîndva sala de antrenamente, cea care, pentru mulți, a devenit o a doua casă. Locul nu este comparabil cu dotările occidentale, în sala de tir pietrișul ține loc de dușumele, iar vopseaua scorojită, care acoperă atent metehnele lemnului depășit de vreme, tronează ca un semn al grijii sportivilor, pentru care fondurile bogate întîrzie să apară. „Domnul profesor Antochi Leonid ne-a ajutat să supraviețuim, cu bani de la minister, iar un mare procent din ce-am făcut aici a fost cu munca noastră.” Un specialist ar fi cerut prea scump. Îi mai ajută un instalator, angajat al universității care, în timpul liber, contribuie la reparații. „El dărîmă, noi ducem afară molozul. Aici, o dată la trei-patru ani reapare mucegaiul”, îmi spune profesorul, cu naturalețea omului resemnat. Speră ca, într-o lună de zile, locul să arate mai primitor.
Încăperea care ține loc de vestiar, depozit de arme și echipamente sportive, a adunat, în decursul anilor, bănci, cuiere și dulapuri, mese și scaune. Lîngă ușa care închide, la sfîrșitul programului, pisoalele, stau lipite cîteva sfaturi, printre care „Nu uita să asculți”. După patru generații încheiate de sportivi și o a cincea de începători, Ioan Săcăleanu nu a uitat să glumească. Îmi explică natura grea a misiunii lui, „cînd copiii vin de la școală, după șase sau șapte ore, obosiți, iar eu trebuie ca zilnic să stau jumătate de oră înainte de antrenament, să vorbim diverse, să rîdem. Rîsul este cel mai ieftin tratament.” Zîmbetul îi luminează ochii încercănați, în timp ce își întoarce privirea blîndă înspre sala de unde împușcăturile nu contenesc a se auzi, deși parcă tot mai rar. „Puteți să încheiați, e suficient pentru astăzi”, le spune copiilor din ușa încăperii. În timp ce elevii își pun armele în porturi, antrenorul îi privește mulțumit. Spune apoi, șoptit, ca pentru sine: „Degeaba zice Ilie Năstase că el era dotat și a muncit mai puțin. Doar că munca pentru el era o distracție.” Așa și pentru cei mici, îi este greu să îi oprească uneori. Cătălin încă se mai aude împușcînd.
Ambii băieți ai profesorului sînt sportivi la club. Vlad Săcăleanu, care se află la antrenament, nu se distinge prea tare de cei de la categoria juniori, chiar dacă are douăzeci și patru de ani. Tir face de aproape jumătate de viață. „Este o formă de meditație mai modernă”, îmi spune în timp ce le dă sfaturi celor mici. „Motivația mea este să îmi întrec orice limită și să îmi înving orice frică. Lucru care încă nu s-a întîmplat pe deplin, dar concursul este o luptă cu tine în primul rînd.” Așa îmi vorbește campionul care s-a întors acasă cu nu mai puțin de douăzeci și cinci de medalii naționale în zece ani de tir. „Face sport, citește mult, nu mănîncă de șapte luni carne”, intervine mîndru profesorul care și-a urmărit copilul călcîndu-i pe urme. La categoria lui Vlad, Alexandru Saucă, colegul său, a fost de două ori campion european. „Astea trei sporturi: scrima, șahul și tirul încă nu sînt înțelese. Nu la noi.” Antrenorul își pleacă gînditor privirea, în semn de durere. Dar el nu-și dorește recunoaștere. Pînă la ea, îmi mărturisește că realizarea supremă o are atunci cînd, așa cum s-a întîmplat recent, îl sună după cinci-sprezece ani de cînd și-a încheiat activitatea, un fost elev și-i mulțumește. „Pentru că l-am făcut om.”
Livia RUSU
Adaugă un comentariu