Alegerile din ușa bisericii, în aburi de pomană
Povești fără timbru 12 decembrie 2012 Niciun comentariu la Alegerile din ușa bisericii, în aburi de pomană 9Intră în biserică, își face cruce și înaintează discret spre altar. Sărută icoana, aplecîndu-se cu tot trupul în fața acesteia, și se retrage într-o margine a lăcașului. Azi e Sfîntul Nicolae, e ziua lui Vlad Nicolae Nedelcu, cel mai tînăr candidat din cursa pentru Camera Deputaților, membru PP-DD. La 24 și ceva de ani, e licențiat în economie și drept, și-a dat masteratul în științe politice și e asistent universitar la Universitatea „Petre Andrei”. „Bucură-i de mîngîierea celor ce plîng”, răsună vocea părintelui de pereții proaspăt pictați a unei biserici din Tătărași, iar Vlad ține mîinele împreunate și, din cînd în cînd, își rupe din podea privirea smerită pentru a-i saluta cu un zîmbet pe cei ce îl cunosc.
Trecem pe la Biserica Sf. Nicolae Ciurchi din același Colegiu numărul 10 în care candidează și, în fugă, împreună cu șoferul Sergiu, ne grăbim la emisiunea „Obiectiv electoral”. Sergiu studiază psihologia, se cunoaște din campania din 2008 cu Vlad și îmi povestește că „după ce au fost rupte banerele lui Vlad și s-au lipit altele peste, el a decis să facă campanie din ușă în ușă, iar timp de o zi făceam cîte cel puțin zece scări”.
De la iconostas la ecran și invers
La Antena 1, cu îndemnul „ALEGE ÎNȚELEPT” scris cu litere mari în partea de jos a ecranului, apare moderatorul emisiunii care poartă discuția „pur electorală” cu un tînăr brunet, cu pielea albă și o cravată de nuanță mov. „Sînt tînăr, am energie, am idei noi și pot rezolva problemele”, se aude vocea impunătoare a lui Vlad. „De ce n-ați plecat și dumneavoastră din țară, în rînd cu ceilalți tineri?”, îl întreabă prezentatorul emisiunii, „pentru că am ales să lupt”, îi răspunde candidatul imediat, umflîndu-și pieptul.
După o jumătate de oră în direct ne întoarcem la Biserica Sf. Nicolae. Aproape că nu mai e loc și pentru noi. După ce se termină slujba, se întinde masa, iar părintele Sebastian explică credincioșilor cine-i Vlad. Bărbații îl strîng de mînă, femeile îl sărută pe un obraz și pe altul, îi doresc succes, iar el le răspunde de fiecare dată că „doar cu ajutorul dumneavoastră putem să facem să fie bine”.
Mișcîndu-se spre ieșire, o femeie cu obrajii roșii ca sfecla, părul blond și ochii rotunzi încercuiți de tuș, îi zice unei băbuțe care mergea alături „să vină mai des, în fiecare duminică, nu numai înainte de alegeri”, iar femeia în vîrstă, mică, gîrbovită, cu o căciulă veche de blană pe cap îi răspunde „ba vine la biserică de mic copil, cu maică-sa, cu buneii mai venea”. Iar la ușă, cei care au ieșit primii s-au ales cu cîte o pomană de sufletul tatălui și bunicului lui Vlad, prenumele cărora le poartă.
De pe-o mînă pe alta
„Țe-am văzut pe afișe, măi Vlad”, îi zice o femeie întinzîndu-și mîinile spre el, „figura te arată om cult, să știi”, mai adaugă ea, coborînd vocea cu un ton mai jos. La masă, în timp ce părintele Sebastian și încă doi preoți citesc pomelnicile, Vlad stă răbdător alături de aceștia, ascultîndu-l cu atenție pe fiecare bătrîn care dorește să-i vorbească. O femeie în vîrstă, scundă și slabă, cu mîinile îngrijite și pielea pe față întinsă, avînd doar cîteva riduri pe la colțurile gurii și ochilor, îl ia de mînă pe tînărul candidat și îi zîmbește „te știu prea de mic ca să nu te votez, cine sprijinea babele pe scări la biserică? Raaar așa copii”.
Printre aplauze, Vlad părăsește masa de praznic, fiindcă mai are astăzi încă o emisiune, doar că la alt canal. Iar afară o băbuță înfofolită în vreo trei șaluri mă roagă să o ajut că nu o ascultă mîinile și nu poate pune într-o sacoșă două pomeni primite la ușa bisericii. Îi ascund pomenile în sacoșa verzuie, iar ea, în loc de mulțumesc, îmi zice, tremurînd de frig, „e, mare treabă, doar n-am ce ascunde, doar n-am furat, Doamne mă iartă!”.
Daniela VORTOLOMEI
Adaugă un comentariu