Bărbatul bîntuit de chemarea penitenciarului
Povești fără timbru 23 octombrie 2012 Niciun comentariu la Bărbatul bîntuit de chemarea penitenciarului 0Claudiu și-a văzut jumătate din viață de după zăbrele și chiar dacă necazurile l-au urmărit mereu își asumă toate greșelile pe care le-a făcut. Nu a avut timp să copilărească, la fel cum au făcut-o alții. A început să muncească la cărat moloz sau la dat materiale la mîna meseriașilor încă de la zece sau unsprezece ani, iar părinții nu l-au mîngîiat și nu i-au spus cuvinte frumoase cînd avea nevoie. Îi scuză acum pentru că „poate ăsta era felul lor de a mă pedepsi pentru poznele pe care le făceam”. Nu s-ar întoarce între pereții ferecați cu gratii, însă nevoile îl mai fac să suspine după patul dintr-o celulă, după mîncarea și țigările care nu-i lipseau niciodată înăuntru.
Prima condamnare a primit-o la vîrsta de șaisprezece ani și opt luni. Are clar în minte fiecare moment care l-a adus între pereții pușcăriilor. I s-au dat un an și opt luni cu școală, pentru că era minor, dar a refuzat cursurile de specializare și a mers direct în penitenciar. Întîi a fost închis pentru furtul dintr-un depozit din Brașov. Claudiu se furișa noaptea împreună cu prietenii și „colegii săi de faptă” în Intreprinderea de Autocamioane printr-o gaură de aerisire lată cît să le încapă umerii. De acolo luau piese de automobile pe care le vindeau. Împingeau și douăzeci de kilograme de fier prin spărtura care abia îi lăsa pe ei să treacă. „Luam vibrochene, arbore cotit de la camioane. Le luam noi nouțe și le duceam pe toate la fier vechi, direct în cutie. Nu știam noi ce erau. Eram copii, niște kinderi”, spune Claudiu cu regret, apoi trage cu nesaț din țigara care stătea să se stingă. Cel care știa însă ce sînt fiarele împachetate în cutii era bărbatul care le cumpăra marfa. Nici nu îi mai punea să descarce piesele din căruță, ci cîntărea direct atelajul plin și le dădea bani și pe greutatea lui, cu tot cu a cailor.
Au reușit să facă cîteva transporturi, iar drumul nici nu-i mai interesa. De aceea au fost prinși în timp ce mergeau cu lucrurile furate în văzul tuturor. Erau pe autostradă, pe mijloc, chiar pe zona care desparte cele două sensuri de mers cînd i-a oprit poliția. Tot pe acolo făcuseră și celelalte drumuri, dar acum nu au mai avut noroc. „Știi cum se zice, ulciorul nu merge de multe ori la apă”, spune cu un zîmbet trist bărbatul micuț care nu pare a fi trecut de douăzeci și cinci de ani. Cînd a ajuns în „jungla cu gratii” a trebuit să țină piept intimidărilor care veneau din partea celor care aveau deja vechime în camera cu paturi suprapuse și zăbrele la geamuri, însă a rezistat. „La pîrnaie nu trebuie să dai niciodată un pas înapoi, iar eu nu m-am lăsat călcat în picioare. De asta am și fost tăiat cu brișca de cîteva ori”, îmi zice acesta senin.
Vocea îi este perfect calmă. A văzut atîția oameni înjunghiați că propriile răni nici nu-l mai mișcă. „A fost unul decapitat în fața mea, și totul de la o țiplă de cafea din care făceai două sau trei cești. Mortul a furat cafeaua ca să ia țigări, iar celălalt pentru că s-a simțit luat de fraier a scos brișca de la saltea și i-a retezat gîtul dintr-o lovitură.” Se oprește pentru o clipă și întoarce privirea parcă ferind-o de amintirea ce i s-a revărsat în minte. Nici acum nu-i vine să creadă că a fost martorul unei asemenea fapte. „Nici nu știam dacă sînt de fapt acolo și dacă e adevărat ce văd. Nu doresc nimănui un asemenea șoc.” Glasul i-a pierit și aproape vorbește în șoaptă. Se oprește din povestit pentru cîteva momente apoi își face iar curaj să reia firul amintirilor.
Dorul de casă – cel mai dur torționar
A doua condamnare a primit-o în ’97 pentru jaf și tentativă de omor. Muncea, dar banii abia îi ajungeau să se întrețină și să plătească gazda, care era o mătușă de-a sa. „Mă presa mereu femeia să-i dau banii și să-i dau banii, iar mama de rușine îmi spunea la fel. Atunci de disperare și pentru că eram un pic băut am zis că a trebuit să fac ceva.” Victimă i-a căzut un bărbat trecut de patruzeci de ani. Alcoolul l-a făcut să creadă că omul de la masa alăturată are bani. După ce l-a înjunghiat cînd acesta s-a opus jafului a realizat că victima sa are doar 475 de mii de lei în portofel. „După ce am primit foaia cu sentința și am văzut care e pedeapsa am început să rîd, dar nu era rîsul meu”, își amintește Claudiu. Nu înțelegea cum a reușit să ajungă la o asemenea condamnare și își repeta mereu, ca pentru sine, pentru a se convinge, anii pe care îi are de petrecut după gratii.
Totuși a continuat să lupte și mereu s-a descurcat în penitenciarele prin care a trecut. A vizitat 13 pușcării în cele trei condamnări ale sale și petrecîndu-și aproape jumătate de viață după gratii a ajuns să cunoască încăperile în care deținuții își duc pedeapsa mai bine decît își știe propria casă. Pînă și pe cadrele care îl supravegheau i-a făcut parteneri de afaceri. „Nu cădeau toți, dar unii, poate fiind strîmtorați financiar, erau de acord. De exemplu cei mai mulți bani îi făceai de la telefoane. Gardianul primea cîte o sută de euro pe telefon, iar banii erau transferați de afară în contul soției, a mamei sau cuiva din familia lui ca să nu bată la ochi”, îmi explică Claudiu fiecare pas al tranzacției. Mai departe telefoanele ajungeau la deținuți și cu paisprezece sau cincisprezece milioane, bani virați tot de afară în contul familiei celui care le vindea. „Se învîrt mulți bani la pușcărie și cred că asta e una din cele mai profitabile afaceri din România. Interlopii ca să-și vadă de afacerile lor dau dreptul la director, la gardieni. O duc bine și interlopii, trăiesc și gardienii”, îmi spune bărbatul ca și cum i se pare normal totul. A trăit prea mult timp acolo pentru ca realitatea aceasta să-l mai poată mira.
Cel mai rău pentru deținuți era dorul de casă, de familie și de prieteni. Nu era seară în care să nu se întrebe ce fac ai lui, să nu vadă în fața ochilor chipul mamei sale sau să nu audă aievea glasurile celor apropiați. „Cei mai năpăstuiți erau deținuții care aveau acasă copii, nevastă și griji. Era unul săracul care a căzut pentru o faptă din asta mai ușoară și era însurat de două luni. Pînă nu a ieșit, el nu a fost om. A făcut cărare cît s-a plimbat dintr-o parte în alta a camerei”, spune cu un oftat adînc bărbatul.
Zilele mereu erau lungi în închisoare, iar orice lucru care îi făcea să se simtă liberi era prețuit și căutat. „O țigară din aia de la weed shop se dădea cu opt sute de mii și erau destui care să le cumpere”. Alcoolul era și el prețuit și îl făceau chiar la ei în cameră din fructele primite la vizite. „Puneam într-o găleată de asta de var lavabil de douăzeci de litri fructele, zahărul, iar drojdia o primeai băgată de afară de cineva într-o țigară dintr-un pachet care apoi era resigilat.” Nu erau îngrijorați de miros. Aerul închis din celulă și cîteva bețișoare parfumate sau un parfum de cameră acoperea mirosul de fermentație. Suspendau apoi un castron deasupra fructelor, iar deasupra lui puneau un ciolofan pe care turnau apă rece, iar un fierbător era sursa lor de căldură. „Ăla era cazanul nostru, că noi așa îi ziceam”, rîde parcă în sughițuri Claudiu, apoi duce țigara la gură cu mîna de la care și-a pierdut două din degete.
I-au fost tăiate în timp ce lucra la Vatra Dornei la un gater. Fusese eliberat după a doua faptă și a căutat să-și facă un viitor afară. Lucra deja de mai bine de șase luni acolo, iar într-o seară, după ce a oprit freza a uitat că ea se mai învîrte încă pentru un minut și a vrut să curețe mașinăria de rumeguș. „O dată am dat, așa usor, cît să zboare talașul și nici nu am văzut cum mi-au sărit degetele”. Accidentul în care și-a pierdut o parte din mînă, ca și toate lucrurile rele care i s-au întîmplat i se par acum un vis. În ciuda necazurilor care i-au brăzdat viața a prins mai multe meșteșuguri, iar acum știe să facă o casă de la temelie pînă la acoperiș, dar cu toate astea nu și-a găsit mereu de lucru.
După mai bine de un an și jumătate de la accidentul de la gater, penitenciarul l-a chemat iarăși. „Eram tot la Vatra Dornei și pentru că era frig nu găseai nicăieri de lucru, nici în construcții, nici la lemn. Dacă eram singur poate nu făceam nimic chiar dacă eram în nevoi, dar anturajul și prietenii m-au convins”, se scuză bărbatul. De data asta a spart un magazin din centrul orașului aflat pe malul Bistriței. „Am furat pînă și piulițele pentru drujbă. Nu a mai rămas nimic în magazin. L-am lăsat ca pentru văruit”, își amintește Claudiu, în timp ce desenează cu vîrful unei țigări în scrumiera de pe masă. Nu o spune cu mîndria celor care nu-și regretă fapta, ci cu rușine. Din cauza spargerii a mai pierdut trei ani din viața sa după gratii.
Șobolanii de pe paturi
Își amintește cu groază de condițiile din penitenciar și de supra aglomerația de acolo. „În Botoșani cît am stat doar pe secțiile unu și doi erau cîte un om la pat. Ei aveau și covoare pe jos, și mobilă. Acolo mergeau mereu străinii cînd vizitau pușcăria”, îmi spune acesta resemnat. La el însă au fost și șaptezeci și cinci de oameni pe cincizeci de paturi, iar betonul de pe pardoseală era atît de fărîmat încît mereu te împiedicai dacă nu erai atent. „Dacă trebuia să mergi la baie aveai cu tine două sticle de plastic din care băteai ca să fugărești șobolanii. Erau cît o mîță de mari și dacă nu te grăbeai să-ți faci repede treburile tăbărau pe tine”, spune cu groază Claudiu, apoi se scutură și strîmbă din nas a repulsie. Au fost deținuți care au fost mușcați de chiriașii nepoftiți care urcau prin canalizare, iar nimeni nu a făcut nimic să oprească invazia „chițăitoarelor”.
E obosit după o zi de muncă în care „a întors la betoane”. Înclină ușor paharul în care mai era o înghițitură de „Săniuța” și pare că nu are curaj să-l dea peste cap încă. Țigara i s-a stins deja între cele două degete cruțate de freza de la Vatra Dornei, iar fața-i lipsită de orice expresie. Oftează ușor apoi, mai mult ca pentru sine, începe tărăgănat. „Cînd văd cît de greu e afară și cînd mă gîndesc că la pușcărie nu mi-a lipsit o dată mîncarea, țigările sau cafeaua parcă aș face iar o faptă ca să intru înapoi, dar îmi zic imediat «Ferește Doamne gîndurile astea de la mine, că înăuntru nu-i viață»”.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu