Contează cum ai dus tu steagul

Povești fără timbru Niciun comentariu la Contează cum ai dus tu steagul 1

Cînd nu e la facultate, Alex îm­parte pe Facebook articole pe care le con­sideră de interes, majoritatea cu teme po­litice sau sociale, fie că sînt din Ro­mânia, Anglia, Germania sau alte țări. „Pe multe le aleg după titluri, îți dai seama că pentru mine știre nu e ce a mai făcut Crudu sau Oana Roman. Dar cînd văd ceva legat de țară sau de po­li­tică și consider că ar interesa un ce­tă­țean al acestei țări, îi dau share, am ajuns și la 179 de share-uri pe zi”.

Ne așezăm la un ness și un Win­ston de peste Prut și mi-l citează pe Thomas Jefferson, care spunea: „co­pacul libertății trebuie udat din cînd în cînd cu sîngele patrioților și al ti­ra­ni­lor”. Însă părerea lui este că „să fii patriot în ziua de azi înseamnă să fii mîndru că ești român, să nu lași capul plecat cînd cineva îți vorbește de rău țara”. Îmi povestește că aproape în fiecare zi i se întîmplă să îi spună cineva că e greu în România, că nu se mai poate așa, „dar nimeni nu face nimic. Nu trebuie să te întrebi ce a făcut țara pentru tine, trebuie să te întrebi ce ai făcut tu pentru țară, cum ai dus tu steagul”. Și îmi dă exemplul tuturor tinerilor care re­pre­zin­tă România la olimpiade interna­țio­nale, „la matematică, la informati­că, unde te doare capul la ce întrebări poate să-ți pună”.

Avem și noi uscăturile noastre

Este dintr-un sat de lîngă Chi­și­nău, e mîndru că e român și îl deranjează cînd vede că în presă se spune despre cineva care a comis o infracțiune în afa­ră că este de aici, cînd persoana res­pec­tivă are doar cetățenia noastră, dar e de altă naționalitate. „Cum s-a în­tîm­plat în America de Sud acum vreo doi ani, cînd trei unguri au furat un copil, în toată presa a apărut că erau români. Un singur ziar online a spus că de fapt erau etnici unguri cu cetățenie română și le-a dat și numele și localitatea de un­de se trag, de prin Târgu Mureș de undeva”, îmi povestește. Admite bi­ne­în­țeles că „avem și noi uscăturile noas­tre” dar asta e valabil pentru orice ța­ră, „nu trebuie să fim noi acum pata nea­gră pe harta Europei”.

În mai se fac cinci sau șase ani de cînd e în Noua Dreaptă, însă „eu sim­țeam românește de mult”, nu participa­rea în această organizare i-a stîrnit dra­gostea de țară. „Am intrat și am în­ce­put să ci­tesc cărți și să merg la acțiuni și am început să văd că da, cred că ăștia erau ăia pe care îi căutam”, îmi spune Alex. Alături de ei merge la marșuri, pro­tes­te, comemorări ale zilelor precum 24 ianuarie, 1 Decembrie, 27 martie („zi­ua unirii Basarabiei cu țara mamă”), ziua de naștere și cea de moarte a lui Mihai Eminescu și alte evenimente importante pentru România. Spune că nu consideră că a făcut lucruri mari pen­tru țară, însă manifestarea patriotis­mu­lui în cea mai pură formă e „dacă ești muncitor la fabrică, du-te și fă-ți tura de opt ore, ești elev sau student, ia și în­vață, stai cu ochii și învață pentru vi­itor, ești femeie de servici, fă-ți datoria, ești parlamentar, la fel, ia și vo­tea­ză niște legi bune pentru țară”. Îmi dă e­xemplul lui Boc, care a declarat acum cîteva zile că nici nu știe în ce condiții au semnat europarlamentarii români Tra­tatul Comercial Anti-Contra­fa­ce­re, document care va îngrădi grav li­bertățile tuturor utilizatorilor de In­ter­net.

Cu toate astea, face tot ce îi stă în putere pentru țară. Pe lîngă ieșitul la manifestări și proteste, „am dat cărți altora ca să învețe istoria adevărată, nu cea învățată din școală sau predicată în nu știu ce cărți scrise de nu se știe cine în perioada din «trista amintire»”, și îmi dă exemplul cărților sovietice de istorie, care spun că basarabenii ar fi un neam aparte, și nu unul și același cu po­­porul românesc. „Cît o să pot, cît o să am putere o să mai fac chestia asta”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top