Inginerul care și-a proiectat casa din celofan
Povești fără timbru 17 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Inginerul care și-a proiectat casa din celofan 49Pe o alee pierdută din Hlincea, județul Iași, stă „bătrînul cu cîini”, așa cum îl știe toată lumea din sat. Izolată de restul satului, „gospodăria” acestuia se ține în cîțiva țăruși bătuți în pămînt, învălătuciți în celofan cu acoperiș peticit și împrejmuită de un gard împletit „chiar de mine, cu nuiele, cu de toate”. A trăit „o viață de cîine”, cum spune el, dar nici nu a cerut mai mult, așa că, între două fumuri de țigară varsă tot amarul strîns în 62 de ani, în închisoare, în lagărul de refugiați și în minele din care nu a crezut că mai scapă. Mai rău decît la pușcărie i-a mai fost doar cînd dormea sub cerul liber. Dar și acum doarme la fel pentru că celofanul care îi ține de acoperiș e subțire și are spărturi în el.
De prin toate cotloanele apar cîini care rînjesc amenințător și latră întruna. Într-o cușcă mare, împrejmuită de un gard firav de sîrmă, stă cu labele scoase afară un ciobănesc mare, care urmărește fiecare mișcare cu atenție, rotindu-și ochii după bătrîn. La cel mai mic semn nepotrivit, ar sări pe necunoscuți și i-ar pune la pămînt. „Nu vă faceți griji, oricum, cîinii periculoși sînt legați”, asigură bătrînul în timp ce se luptă să își tempereze „copiii” care nu se mai opresc din lătrat. „Aron, dă-i drumul acolo repede, că te ia naiba!”, strigă repezindu-se spre un pichinez care se tot învîrte printre picioarele sale. Sub o masă de lemn improvizată, o pisică doarme pe burta unui cățel cu blana încrețită care mai ridică din cînd în cînd capul leneș, indiferent la agitația din jur.
Femeile aduc ghinion
De 15 ani Alexandru Crețu nu a adunat în jurul său decît prieteni necuvîntători. Cu ei împarte mîncarea, camera și viața. Ei îi sînt camarazi de nădejde care nu l-ar trăda, așa cum au făcut-o, de pildă, cele două soții ale sale „din cauza cărora am ajuns pe drumuri. Am fost naiv, am crezut că dacă femeia zice că e așa, e cum spune ea. Noroc la ele n-am avut. Singura prostie în viața mea, nu m-am priceput la femei”, recunoaște bătrînul dînd din umeri neputincios.
Locuiește acum pe un pecet de pămînt care nu îi aparține, într-o încăpere făcută de el căruia nu se sfiește să îi spună „casă”. Camera în care doarme o împarte cu cîinii, „dedesubt sînt cuștile pentru animale și, aici sus, dorm eu, pe malul ăsta de pămînt”, spune nea’ Crețu bătînd cu palma în plapuma veche și ruptă pe alocuri care învelește patul improvizat. Acoperișul e făcut din bucăți de celofan peticite și pe alocuri se văd spărturi.
Înăuntru e mai frig decît afară, dar bătrînul nu se plînge. Pentru că, spune el, fură bioenergie de la cîini. „Pe palma omului sînt anumite puncte, numite puncte bioelectrice. Acestea, din cauza stresului de zi cu zi, își scad potențialul. Ca să revină la forma normală, trebuie să mîngîi cîinii pentru că prin vîrful firului de păr, ei elimină un curent bioelectric asemănător cu punctele tale din palmă. Nu te mai doare nici capul, nici stomacul și reziști la frig”, dezvăluie bătrînul secretul datorită căruia nu s-a îmbolnăvit și „dacă mi-e foame, iau hîrlețul de acolo, scot două rădăcini, le spăl, le mănînc și gata, ce mare filosofie”.
Are planuri mari pentru gospodăria sa, vrea să își pună o bancă la primăvară lîngă mesele pe care, cu mintea, deja le mută dintr-un loc în altul, „că dacă vine zăpada și mă prinde așa, nu am unde să pun mîncarea pe care o culeg de la gunoi. Am să las numai una, cealaltă o bag acolo, cînd vin cu sacul de mîncare să îl pun la dos”, plănuiește Sașa făcînd cu degetul arătător mutările imaginare. I se spune așa pentru că a avut un ciobănesc „mare, voinic, pe care l-am primit de la un colonel rus. Toată lumea mă asocia cu el”. Vrea să își facă și o hală, dar pînă găsește un om cu mînă bună, care să îl ajute, „mă chinuiesc așa, nu am ce să fac””.
Întors de la 200 de metri adîncime
Dar casa visurilor lui Alexandru Crețu nu arată nici pe departe așa. Nu și-a imaginat vreodată că un înveliș de celofan i-ar putea ține loc de acoperiș. A terminat Institutul Politehnic în Iași prin anii ’75 și spune cu mîndrie în glas că „dacă mi-aș fi proiectat singur casa, făceam una de n-o văzut lumea”. Dar pe parcursul vieții a schimbat trei locuințe, ultima fiind un apartament în București pe care l-a pierdut cînd s-au făcut revendicările caselor și terenurilor. Orice ar fi făcut, nu i-a fost scris să doarmă sub acoperiș gros. „Am fost bulversat și tergiversat în toate felurile. Am fost necăjit și amărît. Ehehee, am trăit o viață zbuciumată, ce să mai zic?”, se plînge bătrînul aruncînd o privire dezamăgită de jur-împrejurul gospodăriei sale.
Toată viața a învățat. A fost purtat prin școli de multe ori fără voia lui, dar, însetat de cunoaștere ca un copil care abia învață să citească, a primit învățăturile și le-a aplicat.
Prima școală pe care a făcut-o după ce a terminat Institutul Politehnic este cea de mecanici de locomotivă, domeniu în care a profesat la începutul anilor ’80. Însă într-o zi, „din cauza manevrelor greșite a unor funcționari de la CFR Iași, au deraiat două vagoane cu porțelan încărcate de la ruși și am înregistrat o pagubă de cîteva milioane. Pe atunci Ceaușescu te împușca pentru un milion. Noroc că am înregistrat convorbirile cu manevrele pe care le-am făcut și am fugit la Securitate cu ele. Altfel nu scăpam”, povestește nea’ Crețu. Atunci și-a făcut lichidarea și a plecat.
Mecanic de locomotivă a fost și în anii următori la Baia-Mare, de data asta însă în mină, unde scotea minereul din abataje, „mă încărca la garnitură și eu o transportam la rampă prin tunele. Acolo dacă intri o dată, nu mai ieși, te rogi să scapi cu viață”. Dar el a ieșit și i-a jucat feste morții astfel încît pînă la urmă și-a pierdut urma. Își amintește cum odată, după ce a terminat programul de lucru, s-a urcat în „colivie” (n.r.: lift din interiorul minei) cu mai mulți colegi care „au început să se îmbrîncească, așa, în joacă. Colivia a început să se legene și ei au căzut; doar că jos erau niște sfredele care perforau, puse pe podea, mai lungi, mai scurte. Cele lungi erau în picioare. I-au omorît pe toți. Am fost singurul care a scăpat. Vedeai numai mîini și picioare pe puț în jos, pînă în joampă. Atunci mi-am făcut lichidarea”, povestește Sașa trăgînd însetat din țigară.
De fiecare dată cînd sulul de hîrtie umplut cu tutun e pe terminate, ai impresia că ultimul foc îi va aprinde barba lungă și albă pe care și-o mîngîie cîteodată încercînd să-și facă ordine în amintiri. Căciula mare îi mai cade pe ochi și o ridică cu un gest involuntar, frecîndu-și fruntea încrețită. Cînd se însuflețește, mărește ochii și se dezlipește de masa pe care stă rezemat picior peste picior, mergînd de colo-colo, încovoiat de spate, fără țintă.
Prin viață cu mîinile în lanțuri
Lucrurile au început să nu mai meargă în țară și auzise el că „în străinătate lumea o ducea bine, blugi, Coca-Cola, cafea, distracție, libertate”, așa că a hotărît că „poate să mă împuște, dar eu acolo mă duc”. Prin ’85 a trecut prima dată granița, dar a fost prins. „Pac! Șase luni de pușcărie! Dar măcar am scăpat neîmpușcat”, povestește bătrînul izbucnind într-un rîs înecat în tuse. A doua oară a încercat să treacă pe la Borș, dar a fost prins din nou, de data asta pedeapsa fiind de un an și două luni de închisoare. A făcut închisoare în toată țara. „Am fost foarte rău, eram revoltat tare, am stat mai mult în lanțuri. Le vorbeam urît polițiștilor și numai ce îi auzeam strigînd: „Fierar, vino încoace! Pune-i lanțurile la mîini!”. Cînd vedeam asta, mai urît le vorbeam. „Pune-i și la picioare!”. Aveau un belciug în perete, mă legau acolo, aveam un pat de fier, de campanie, ziua îl ridicau în sus și îl închideau cu lacăt, noaptea, la ora zece, cînd se dădea stingerea, mi-l coborau jos. Îmi aruncau acolo o manta din aia de deținut și gata, noapte bună!”, povestește bătrînul bătucind cu cizmele de cauciuc noroiul se sub picioare. „Am lustruit lanțurile, spuneai că sînt de inox”, se amuză nea’ Crețu amintindu-și.
De la Penitenciarul din Iași l-au trimis la Craiova unde l-au legat iar în lanțuri și l-au „băgat pe restrictivă. O zi mîncam, una nu”. Aici s-a comportat mereu ca un răzvrătit pînă ce „s-au săturat de mine și m-au trimis la Colibași, în Argeș unde am dus-o chiar bine, am rămas surprins”. De aici s-a eliberat, nu înainte însă de a fi făcut Școala de Strungărie în lemn. „Doar nu am stat degeaba. Am intrat în proiectele astea de practică și am făcut mobilă pentru străinătate. Lucram la picioare pentru mese din ochi, nu cu șublerul, sau cu măsurători. Ăla e strungar adevărat, care știe să lucreze din ochi”, povestește Sașa cu mîndrie în glas.
Aidoma zicalei, a treia e cu noroc și Alexandru Crețu a reușit să treacă granița română abia la a treia încercare. Ajuns la Budapesta fără să fie controlat de nimeni, de frica Securității s-a ascuns într-un lagăr pentru refugiați unde i se asigura doar mîncarea și patul pe care să își aștearnă capul noaptea; în restul zilei muncea în construcții.
De viața pe care a trăit-o pînă acum nu se plînge pentru că se pregătește conștiincios pentru cea de dincolo în care crede cu tărie. „Noi aici sîntem niște ambalaje, niște foi purtate de vînt. Și tot ce i-am cerut lui Dumnezeu vreodată a fost să îmi dea ce i-ar da și unui cîine. Și mi-a dat. O viață de cîine”.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu