Patru ani în schimbul unei hîrtii
Povești fără timbru 13 iunie 2012 Niciun comentariu la Patru ani în schimbul unei hîrtii 1Încă de la ora deschiderii, la secțiile din Târgu Frumos au venit laolaltă, buluc, familii și prieteni pentru a îndesa ștampila pe buletinul de votare. Printre primii sosiți se numără domnii Ionel și Victor.
Ambii au ajuns la o vîrstă la care promisiunile primarilor li se par niște versuri spuse într-o buclă, dar fețele acoperite de un zîmbet larg le arată că poate de această dată au făcut alegerea cea bună. „Cu toții așteptăm schimbări. Dar aici în Tîrgu Frumos ne trebuie o organizare mai decentă și niște locuri de muncă”, îmi spune privind cu ochi pieziși la carnețel domnul Victor. „Da, de cînd fostu’ primar a desființat încălțămintea, a făcut și el un drum și cîteva gropi, atît”, îl completează rapid, cu jumătate de gură, domnul Ionel.
La școală se notează cu ștampila
Prin oraș domnește o liniște care îi miră și pe unii dintre locatari. „Mă așteptam să mai umble cineva cu un «Hai PSD» sau ceva, dar e tăcut”, îmi zice cu un glas puțin răgușit Elena. Ea lucrează la pizzeria aflată lîngă o stație de votare și de dimineață se plimbă de la masă la masă fără încetare. „Se adună tineri, bătrîni, oameni cu familia, mulți după ce ies de la școală, vin aici la o cafea și o țigară”, îmi zice fata grăbită să ia comanda unui cuplu care tocmai ajunsese.
„Pacea” de după votare este însă distrusă de un strigăt puternic care vine de la una din secții. Un domn mai cărunțel, dar cu mult aer în piept începe să țipe la un grup de oameni. „N-am făcut nimic eu, îți jur. Doar și eu fac parte din consiliu, cum să fac așa ceva?”. Indiferent de problema sa, nimeni nu încearcă să-l calmeze, nici măcar ofițerul pus să păstreze ordinea în timpul alegerilor.
Deși pe unii ziua votului i-a prins cu ceva nervi, tinerii care țin pentru prima oară buletinul de votare în mînă nu par a fi deloc emoționați de o asemenea responsabilitate. „Eu votez cu omul de care are nevoie tatăl meu, la consiliile județene nici nu m-au interesat, i-am ștampilat pe toți”, îmi zice un tînăr, cu un rînjet pînă la urechi. Fetele însă votează de frică, iar una din ele îmi mărturisește, aparte că „am auzit că se plătește cu închisoare dacă nu mergi să votezi”.
Pînă la amiază, holurile școlii încep să fie bîntuite de alegători grăbiți, iar frustrarea acestora se aude și de afară. Unii mai mormăie ceva, alții țin supărările pentru ei, doar un domn, puțin necăjit, iese grăbit pe poarta incintei. „Bătaie de joc! să stau jumătate de oră ca să votez un bambilic?!”
Paul ANDRICI
Adaugă un comentariu