Semnătură pe-o tărie

Povești fără timbru Niciun comentariu la Semnătură pe-o tărie 4

În satul Mircești oamenii sînt cre­dincioși, își îmbracă straiele „de curat” și duminica pornesc cîte u­nul, cîte doi, spre biserică, la sluj­bă. Pentru ’nea Fane, duminica asta „bi­serica” s-a mutat mai la deal, spre ie­șirea din sat, a tras bicicleta în fa­ța cîrciumii unde lucrează An­dre­­ea, ca­re „nu-i de loc de aici” și bea o bere cu vecinii.

Vorbește despre po­litică, despre partide și cît de bi­ne era pe timpul lui Ceașcă, „Dum­nezeu să-l ierte, că tare a mai fost bun”. De votat, a votat, nu vrea să spu­­nă cu cine, dar face complice cu ochiul ghiontindu-și camaradul, „ne mai gîndim și noi așa la cîte a făcut primarul ăsta pentru noi”.

Andreea, „fata de la bar”, e stră­ină de meleagurile pe care s-a născut Alecsandri, dar spune rî­zînd că de dimineață „tot vin han­dra­­lăii, ori au fost la votat și fac o pa­uză, ori vin să bea un rachiu ca să își facă curaj. M-au înnebunit cu po­litica lor”.

Nașului nu-i place movul

La „discoteca din sat”, de lîn­gă școala unde s-au instalat urnele de vo­tare, oamenii parcă ar pune la ca­­le ceva. Se strîng în grupuri și vor­besc agitat, unii mai trîntesc pă­­lă­rii­le jos scuipînd în sîn, trîntind un „al naibii să fiu dacă…!”, alții, dim­potrivă, beau „o cinzacă” li­niș­tiți, privindu-se în tăcere, mul­țu­miți doar să asculte și să dea din cap la ceea ce vorbesc ceilalți. E un acord tacit în­tre ei, pesemne, ca a­tunci cînd se în­tîl­nesc, în loc să în­trebe de sănătate, să-și scuture mîi­nile cu putere și să în­trebe: „Și? Ai fost la vot?”. Dar Doamne-fe­reș­te pentru cel ce spune „nu”, că sînt în stare să îi ia buletinul și să vo­­teze în locul lui. Lui Vio­rel i s-a întîmplat. „Este una în sat care tot spu­ne că dacă nu votez, vi­ne ea și mă ia de mînuță, să pun ștam­pila pe cine vrea ea. I-auzi, dom­nule! Să vin cu ea la vot, i-auzi, ptiuuu!”, se revoltă săteanul, scăr­pi­nîn­du-și pă­rul plin de sudoare.

Toate ca toate, dar cine vrea să fie în rînd cu lumea, trebuie să vi­nă la școală și să voteze. Viorel se a­dă­postește sub un copac de lîngă cen­trul de votare și a observat pînă a­cum cam tot ce mișcă, a văzut cum s-a gătit lumea, cum „s-a cumințit ta­man azi”. Zice el că „anul ăsta nu cred că mai iese domn’ primar, chiar dacă o făcut petrecere la dis­co­tecă, cu mici, cu bere, cu pa­ra­șu­te”. Pînă la ora unu de amiază, a­proa­pe 200 de oameni au votat și chiar dacă actualul edil a venit să dea mîna cu alegătorii, „nașu’” lui Vio­­rel nu-l ve­de bine. „Uite, a­de­vă­ra­tul primar va ieși cel de la PP-DD, ai să vezi. La fel ca la pre­zi­den­ția­le, în doi ani. Eu cred că mă mut la ei, nu trebuie să aibă căruța asta și o inimă?”, spune nașu’, netezindu-și barba deasă. Își întoarce apoi pri­vi­rea înspre „finul de cununie” și în­cepe a rîde cu poftă: „ia uite, bre, m-a crezut!”.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top