Trei frați moțați, în lemn sculptați
Povești fără timbru 26 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Trei frați moțați, în lemn sculptați 4În bucătăria familiei Bodea zboară „iepuricopterul”, care aterizează lin pe pagina mare de bloc de desen, lîngă ceilalți iepuri. „Ăștia sînt bebe iepurași karate, o fetiță ying și una yang, aici iepurași mai prostuți, aici MO și FOCA iepuri, aici e unul care doarme, unul zurliu, unul negru care rîde, una care se strîmbă, una care se dă mare, care se plînge, asta e unul gras care merge de Halloween, ăsta stă pe un veceu și citește…”, și rozătoarele de pe hîrtia lui Catrinel parcă încep să alerge și să se fugărească.
Fetița de 12 ani mi-a întins pe masa din bucătărie toate operele ei artistice. Icoane pictate pe sticlă, crochiuri, desene hașurate, de toate formele, culorile și dimensiunile. Chiar dacă a făcut patru ani de sculptură și pian, dans sportiv, dans popular, gimnastică, tenis, înot și karate, cel mai mult îi place designul vestimentar și să împletească brățări. Ar vrea să se facă croitoreasă, să-și expună modelele ei de rochii încîlcite, așa cum îi plac. „Să nu se-nțeleagă de unde încep și unde se termină”, spune fata mîndră, strîngîndu-și migălos desenele. Abia așteaptă săptămîna viitoare cînd, la Palatul Copiilor, o să le aducă profesoara materiale și un manechin pe care să-l îmbrace cum vrea ea. Momentan, doar desenează rochiile.
Lîngă ea, Mateea, sora ei de 9 ani, o pîndește cu urechile ciulite și cu ochii ca un titirez. Găsește repede ce căuta și, cu hîrtia în mînă, fuge la mama ei care stă la chiuvetă „uite mami ce a desenat Catrinel”, și un rîs zglobiu începe să alerge pe la urechilor celor din bucătărie. Și Mateea împletește măști și modelează la cursurile de sculptură, dar a făcut și ea deja pian, pictură, desen, gimnastică sau dansuri. Acum, ar vrea să facă „artă fotografică”, dar e prea mică și nu o primesc la cursuri, așa că se îndeletnicește cu șahul, la fel ca frățiorul ei mai mic Ștefan, care are abia șapte ani. Lui îi plac pianul și sculptura, ca și surorilor sale, dar, deși e abia în clasa I, și-ar dori ca dintr-a V-a să se-apuce de chitară.
„O gură cu limba scoasă”
„După ce am dat-o pe Catrinel la Colegiul Național de Artă «Octav Băncilă» și i-am întrebat pe ceilalți unde vor să meargă la școală în clasa I, mi-au strigat în cor, Octav Băncilă! Și le-am spus bine, hai. E foarte greu, însă față de o școală normală, pentru că au de învățat un instrument cu tot ce înseamnă acesta. Păi, înainte de a învăța să scrie literele și să le citească în clasa I, Ștefan a memorat întîi notele muzicale. În două game.” În jurul doamnei Gabriela Bodea nu e niciodată liniște și pace, dar se vede că femeia se bucură de fiecare mică mîzgîlitură pe care o fac copiii ei. I-ar fi plăcut și ei să facă, în tinerețe, niște cursuri suplimentare, însă n-a rămas decît cu științele exacte, „cred că au trecut timpurile în care lumea făcea doar matematică și fizică. Ne este greu, e dificil, dar trebuie să facem față.”
Mateea s-a ridicat de pe scaunul pe care se odihnea, desenînd „o gură cu limbă scoasă” pe ce mai rămăsese alb dintr-o foaie A4 plină cu oameni care par a vrea să iasă din chenar și să se plimbe pe masă, pe lîngă cutia cu zahăr. Îmi spune împreună cu Catrinel că ar face mult mai multe lucruri, dar la Palatul Copiilor au voie să aleagă doar două obiecte în același timp și în cursul săptămînii, după ore, trebuie să repete pianul pentru școală.
„Cel mic a vrut karate musai, m-a zăpăcit anul trecut de cap că el vrea karate, karate, karate. Iar fetele voiau la gimnastică. Dar într-o conjuctură de situații am zis hai, toată lumea la karate că aveți mai multă nevoie de karate decît să vă rupeți picioarele la gimnastică”, și doamna Bodea își pune rîzînd mîinile în cap.
„– Dar mie îmi plăcea să îmi rup picioarele.
– Și mereu veneați plîngînd că nu mai puteți!
– Mateea plîngea, nu eu”, și Catrinel se preface a fi îmbufnată și apoi începe să rîdă cu voce tare. Din colțul în care se așezase din nou, Mateea se ridică cu caietul la subraț și merge țanțoș pe lîngă mama ei. „Ieri am făcut o pisică albă”, și-apoi țîșnește spre cameră.
Iar mama lor e liniștită. Îi va încuraja mereu să facă ceva pe plan artistic „dar nu m-ar mira dacă mîine s-ar decide să devină avocați”.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu