Un vot pentru majorat
Povești fără timbru 13 iunie 2012 Niciun comentariu la Un vot pentru majorat 1„Deocamadată au venit 319 persoane din 1400 cîte avem pe listă” îmi spune o domnișoară brunetă, îmbrăcată într-o rochie albă cu buline negre, de care stă prins un ecuson. De lîngă observatoarea secției 319 din Iași, cartierul Tătărași, o altă doamnă își abandonează mărul verde pe jumătate mîncat pe masă, și își amintește că și ultima oară cînd s-a votat, pe la ora prînzului, tot cam atîtea persoane își făceau prezența.
Din ce îmi dă de înțeles, unul dintre motivele pentru care lumea nu se înghesuie la cortinele albastre ale cabinelor de vot este căldura de afară. De aceea, membrii comisiei se așteaptă ca mai spre seară să-și facă apariția cea mai mare parte din persoanele care vor umple urna cu hîrțoage. Tot atunci poate că va veni și un număr mai mare de tineri care, în comparație cu cei mai copți, par aproape inexistenți.
Cu ochelarii de soare la piept și cu un zîmbet redobîndit deîndată ce a lăsat jos din mînă ștampila, Vlad începe să rîdă. „E prima oară cînd apuc și eu să votez, pentru că acum vreo cîteva luni am împlinit și eu 18 ani”. Îmi zice că toată campania l-a făcut curios, și a vrut să vadă cum e să votezi. Despre situația din conducere, Vlad este sigur că „toată treaba asta-i putredă”, și că votul nu are prea multă valoare. De aceeași părere este și un domn venit împreună cu familia sa. Acesta are o părere proastă despre toți candidații, și de aceea „eu votez doar ca să nu iasă altcineva”.
Din cameră iese și un bărbat blond, îmbrăcat într-o salopetă care abia reușește să-i țină burta. Pentru nea’ Fănel, lucrurile sînt simple. Acesta a venit „pentru că așa trebuie”, și „tot ce știu eu e că mi-au tăiat din salariu”. Îl cheamă și pe un tînăr din apropiere, și ne sfătuiește să schimbăm conducătorii ori de cîte ori avem ocazia. „Copii, aștia nu trebuie lăsați să prindă rădăcini, că după aia cu greu îi mai dai la o parte”.
>Fum pe pragul electoral
La intrarea școlii Ionel Teodoreanu este liniște. Doar cîțiva dintre membrii comisiei ieșiți la fumat mai colorează curtea spre care se îndreaptă încet doi bătrîni. Dintre ei, numai „moșu’”, la fel de vechi ca și bastonul de care se sprijină atunci cînd urcă sau coboară scările este venit să voteze. Baba Ana, în ai cărei ochi se poate citi devotamentul, are doar grijă de scaunul cu rotile în care bătrînul „a căzut” acum ceva vreme. „Moșu’”, după cum își spune acesta, tremură din toate încheieturile atunci cînd se ridică în picioare pentru a intra în cabina de vot, însă „e o chestie care trebuie făcută”. Vorba îi este înceată, dar motivată de crezul că mîine îi va fi mai bine. „Știi cum se spune, speranța moare ultima”.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu