Părintele Necula, apostolul Youtube-ului
Preoți cu har și reach 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Părintele Necula, apostolul Youtube-ului 5263Preotul Constantin Necula a condus prima revoltă studențească sibiană de după Revoluție și, chiar dacă a stîrnit atunci zîmbete pe fețele multor profesori, a devenit după terminarea studiilor cadrul didactic al Facultății de Teologie din Sibiu. De cîțiva ani ține legătura cu credincioșii pe Facebook și Whatsapp, unde a primit, în doar cîteva minute cît a vorbit cu mine, sute de mesaje. În schimb, este un veteran al Youtube-ului, unde de mai bine de zece ani au început să apară clipuri video de la conferințele pe care le susține. A participat la protestele în care s-a cerut abrogarea ordonanței privind amnistia și a fost în stradă după incendiul de la Colectiv, unde s-a rugat împreună cu 4.000 de oameni.
„Din punctul meu de vedere, Facebook-ul mănîncă cam 60% din timpul de citit cărți.” Preotul Constantin Necula, un om înalt, cu barbă căruntă, îmi vorbește din spatele biroului său acoperit cu o pînză grena, pe care se află cîteva teancuri de hîrtii, în timp ce frământă în mîini o minge mică, de burete. Este înconjurat de sute de cărți pe care le-a adus de acasă, „pentru a le fi mai la îndemînă studenților”. Și-a făcut cont pe această rețea de socializarea în urmă cu cinci ani, iar de atunci și pînă acum peste 30.000 de persoane i-au urmărit postările. Oamenii îi scriu pentru a-i cere ajutorul sau pentru a-l ruga să le pomenească numele în rugăciuni. Primește sute de mesaje, iar uneori îi este imposibil să răspundă tuturor. Face un exercițiu și scoate din buzunarul hainei negre pe care o poartă telefonul mobil. Îmi arată cîte zeci de mesaje a primit doar în cîteva minute, de cînd a început să-mi vorbească. Oamenii nu îi scriu doar pe Messenger, ci și pe WhatsApp, unde sute de mesaje stau în așteptare.
Constantin Necula a studiat Facultatea de Teologie din Sibiu și a rămas profesor acolo după ce și-a finalizat studiile. A vrut mereu să devină jurnalist, dar a început să îndrăgească preoția după ce, în adolescență, a cîntat Prohodul alături de tatăl său. A învățat un an pentru admiterea la facultate și a intrat primul, cu toate că era băiat de frizer. Nu are o parohie a lui, dar pe lîngă cursuri, articole, cărți și conferințe, are în grijă și partea de comunicare a Mitropoliei Ardealului.
Un veteran online
Părintele Necula este un veteran al Youtube-ului. Fragmente din conferințele pe care le susține au fost mereu înregistrate și postate acolo. A devenit însă mai cunoscut după o întîlnire cu credincioșii ieșeni, cînd pe Internet au început să circule calupuri de „ontologii neculești”, cu toate că sălile în care susținea conferințe au fost mereu pline. „Pe mine mă distrează valul acesta de simpatie, pentru că eu lucrez totuși de 20 de ani.” Petrece foarte mult timp online, dar face asta doar pentru că e „un efort necesar”. În prezent, este purtătorul de cuvînt al Mitropolitului Ardealului și are nevoie să fie mereu în contact cu credincioșii. „Am strîns foarte multe informații pe care nu le-aș fi avut în alt mod. Am putut evita o grămadă de lucruri negative la adresa bisericii, pentru că, fiind cooptat în grupurile celor care gîndesc situațiile din oraș, am reușit să-mi exprim părerea limpede.”
Își amintește de momentul în care ora de religie în școli a devenit opțională. Oamenii au aflat de pe Facebook că părintele i-a încurajat pe părinți să facă cerere la școală pentru ca religia să poată fi în continuare studiată de copiii lor. A primit atunci foarte multe mesaje de la persoane care îi împărtășeau opinia. Ba mai mult, era oprit și pe stradă. „La o benzinărie cînd am oprit, în secuime, o doamnă de acolo mi-a mulțumit în limba asta maghiară vorbită de români, pentru că i-am apărat și pe copiii celor catolici.” Atunci a și primit o caricatură cu „Părintele Necula, Apostolul Youtube-ului”. Crede că acest lucru a fost puțin exagerat, dar a văzut-o ca pe o „formă prin care întîlnești oameni”. A primit multe înjurături pe Facebook, dar spune că nici nu reușește și nici nu vrea să facă o selecție a comentariilor.
„Gura convertită la Hristos”
Și studenții săi îi urmăresc activitatea din mediul online. Primește reacții de la ei, cu toate că se consideră un profesor dificil. „Nu predau de la A la Z toate literele alfabetului, ci pe sărite, cum îmi vine. Creez cursul cu ei la clasă”. Uneori stă chiar cîteva luni cu ei pentru a le explica ce vrea de fapt școala de la ei. De cele mai multe ori, tinerii nu reușesc să definească relația pe care o au cu Dumnezeu și nici măcar relațiile de prietenie pe care le au, dar asta, crede părintele Necula, nu îndreptățește pe nimeni să spună că ei se depărtează de biserică.
Ba mai mult, a și rămas în istoria facultății după ce a condus prima revoltă a studenților sibieni de după Revoluție. Vreo șase – șapte luni întîrziase bursa din cauza unui blocaj financiar. „Acest lucru nu mi-a atras neapărat binecuvîntările părinților de la facultate.
„Probabil că gura asta a mea mare convertită la Hristos mi-a folosit.” Nu a avut niciodată o problemă în a-și exprima punctul de vedere. Ba mai mult, a și rămas în istoria facultății după ce a condus prima revoltă a studenților sibieni de după Revoluție. Vreo șase – șapte luni întîrziase bursa din cauza unui blocaj financiar. „Acest lucru nu mi-a atras neapărat binecuvîntările părinților de la facultate. A ieșit urît de tot, mai cu seamă că eram în preajma perioadei în care se schimbau rectorii și toți au crezut că facem ceva împotriva rectorului. Cam așa cred astăzi unii conducători de partid că întotdeauna revolta oamenilor e împotriva lor, cînd de fapt e împotriva aroganțelor, incapacităților de guvernare.”
Conflictul dintre generații
A avut mereu o poziție referitoare la mișcările politice din România și a mers la protestele în care se cerea abrogarea ordonanței privind amnistia, pentru că indiferent de cine ai fi, „nu poți fi indiferent la drama țării”. A oferit mereu informații oamenilor despre opiniile și intențiile sale, pe pagina lui de Facebook. A ieșit în stradă și după incendiul din Colectiv. A mers în fața Catedralei Mitropolitane pentru a-i întîmpina pe oamenii care urmau să mărșăluiască pe acolo. „Auzisem ce reacție avuseră la adresa bisericii – eu fusesem plecat în Germania. Aici, în fața catedralei, 4.000 de oameni ne-am rugat, am spus «Tatăl nostru».” I-a susținut atunci și pe tinerii care aveau nevoie să știe că nu se îndreptă într-o direcție greșită. Atunci s-a viralizat sintagma „asculta patru ore de rock în fiecare zi”. Ba mai mult, una dintre conferințele sale a fost deschisă de un concert susținut de două trupe rock. „Am văzut o bateristă de 13 ani cum nu am mai văzut pe cineva de 30 de ani cîntînd.”
„Bunicii noștri ne spuneau povești cu Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare. Cei de acum cu ce să ne zică? Cu telenovele?” Preotul Constantin Necula spune că și bătrînii s-au schimbat. Acum pe pensionari nu îi mai definește decît „fluturașul”. „La noi este o rupere de generație acum și chiar m-am gîndit ce îi face pe oamenii aceștia din politică de nesuportat. E o lipsă foarte gravă de cultură. Și m-am dus cu gîndul la cărțile cenzurate de comuniști.” Crede că cea mai mare diferență între cele două părți, numite generic „generația tînără” și „generația bătrînă”, este reprezentată de cultură. Nu își explică nici acum de ce în decursul unui an, în perioada ’48 – ’49, regimul comunist a luat atîtea cărți din biblioteci. Unele, precum cele de aritmetică și algebră, nici măcar nu aveau vreo legătură cu ideologiile promovate. „Mi-am dat seama ce le lipsește oamenilor aceștia: o cultură întreagă. 252.000 de cărți ar fi putut să-i crească altfel.”
Adaugă un comentariu