Să nu fim triști

Opinia de la centru Niciun comentariu la Să nu fim triști 1

„Bine că acum se topește ză­pa­da, că așa vedem și noi cîte javre avem în cartier”, se plînge o bătrînă în tim­p ce așteaptă administratorul de bloc. Discuția continuă pe casa scării, iar ce­lelalte persoane deja văd vii­toa­re­le greutățile care vor veni odată cu pri­măvara: facturile mari, din timpul iernii, le vom plăti prin aprilie, în jurul blocului este prea multă mize­rie („cine-s bădăranii care aruncă zaț de cafea la intrarea în bloc?”), pri­mă­­ria trebuie să schimbe țevile și ve­ci­nul sigur va vrea să termine vila lui.

Cît timp stai și aștepți să-ți plă­teș­ti factura la întreținere, găsești a­cel spirit comunitar de care toată lu­mea se plânge că nu există. Adu­na­ți în jurul problemelor și al bă­dă­ra­nilor de pe casa scării – nimeni nu i-a văzut, dar ei sînt acolo -, lo­ca­ta­rii unui bloc formează o mică Ro­mânie urâcioasă, plină de re­pro­șu­ri, dornică de ceartă, însă lașă pentru a avea o confruntare. Ai impresia că, odată cu factura, oamenii trebuie să-și verse și tot amarul adunat în timpul unei luni. Dacă tot dai un ban, măcar să merite!

După un timp, cînd discuțiile ajun­g la neajunsurile asociației, de­ja observi cîte un rictus pe chi­pu­rile lor. Întotdeauna este o „ve­ci­nă” la mijloc, care trebuie să ai­bă, fie copii gălăgioși, fie tocuri prea zgo­motoase.  Acești oameni, care se adună între cutiile poștale de tablă și camera de serviciu a admi­nis­tra­to­­rului o văd ca pe reprezentarea ță­rii noastre. Și sîntem plini de ură și dis­preț. Cînd îi întrebi ce fac, îți răs­pund, sec, „nu așa de bine ca du­m­nea­­voastră”.

Pentru toți vecinii de bloc, le pro­pun „Action for Happiness”. A în­ceput, în 2010, cu un grup de bri­tanici care – de la cît zîmbesc ei – și-au dat seama că fericirea nu du­ce numai la îmbunătățirea tonusului, ci și a societății. Cu alte cuvinte, ei spun cam așa: fiți fericiți! Dar peste tot, și acasă, și în metrou, că astfel socie­ta­tea noastră se însănătoșește, noi de­venim mai înțelepți, iar mediul es­te mai curat (Sic!).

În loc să ne cumpărăm nouă ca­dou, mai bine l-am dărui unuia ca­re are nevoie. Creierul ne va face la fel de fericiți. Să avem grijă de corpul nos­tru și să învățăm cît mai multe lu­cruri noi. Acești oameni de la „Action For Happiness” ne oferă și-un jurământ pe care ni-l facem și vin cu un kit pentru fiecare aspect al vie­ții. Fericirea ne crește imunita­te­a, iar ea îi influențează și pe cei din ju­rul nostru.

România nu e foarte fericită, nu e nevoie de topurile făcute de Eu­ros­tat sau un grup de cercetători bri­tanici. Trebuie doar să mergem să ne plătim întreținerea.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top