Sincer, despre piraterie

Șah-mat Niciun comentariu la Sincer, despre piraterie 2

Cu sau fără ACTA, au început oricum să dispară platforme pe ca­re pînă acum cîteva zile le luam de bu­ne. The Pirate Bay avea de mult pro­bleme, Mega Upload a picat re­cent și băieții de la YouTube, Tri­lu­lilu și alte site-uri de găzduire de clipuri încep să șteargă din ce în ce mai mult conținut și utilizatori.

Însă una dintre cele mai dureroase pier­deri este library.nu – loc în care pu­teai să găsești aproape orice carte voiai, de la beletristică la lucrări ști­­ințifice. Sînt curios dacă o să facă la un moment dat cineva, vreun grup de cercetători britanici sau orice plic­tisit cu bani și timp liber, un studiu despre cîte lucrări de licență, disertație și doctorate, cîte lucrări inova­toare sau măcar bune s-au scris, avînd ca documentare cărți pi­ra­tate.

Pentru că oamenii sînt ipocriți și nu a vorbit mai nimeni despre efec­tele pozitive ale pirateriei. Despre tineri care, independent sau în ca­drul unei facultăți, studiază filme și ajung să facă scurt sau chiar lung metraje interesante și inovative. Tineri care s-au documentat și au învățat ches­tii download-înd, urmărindu-i tehnica lui Tarantino și îndrăgindu-l pe Scor­sese ilegal, că doar n-aveau cîte 20 de euro pentru fiecare DVD. Despre puști care fac muzică foarte bună cu un program tras de pe net și sample-uri din melodii mai vechi. Puști ca­re, dacă vor ajunge la un moment dat să se îmbogățească, o vor face pentru că sînt talentați, și nu pentru că „au furat”. Sincer, mă îndoiesc că se în­toarce Whitney Houston în mor­mînt că i-a furat un tip din Ploiești trei secunde de voce dintr-o melo­die de acum 20 de ani și a făcut un mix simpatic căruia i-a dat drumul pe Internet.

Nu-ți trebuie un doctorat în eco­nomie ca să realizezi că reducerea pirateriei ajută corporațiile, nu ar­tiș­tii. Ba chiar un studiu a arătat că cei din urmă cîștigă mai mulți bani din concerte decît din vînzări de CD-uri (în sensul că primesc un procent mai mare din prețul unui bilet decît din cel al unui CD sau DVD). Și cu cît mai multă lume știe și ascultă o formație, cu atît va fi o sală de concert mai plină de oa­meni. În cazul de față, oricît de iro­nic ar părea, pirateria pare să fie chiar de partea artiștilor.

Orice am spune, nu putem ne­ga faptul că această practică ilegală aju­tă la dezvoltarea artelor și la promovarea creatorilor, într-un mod mult mai sincer față de cum o face marketingul.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top