Un oraș bolnav
Opinia de la centru 5 mai 2012 Niciun comentariu la Un oraș bolnav 1Cu aceeași voce caldă, care a consacrat-o de-a lungul carierei sale muzicale, Irina Loghin a revenit pe micile ecrane povestindu-ne despre greutățile cîinilor vagabonzi. Într-un reportaj la un post de televiziune, doamna artistă a împărțit, într-un parc din București, cîteva pungi de carne tocată celor mai buni prieteni ai omului. În timp ce-și ducea la bun sfîrșit acțiunea caritabilă, demnă de o campanie umanitară făcută de Oxfam, ea acuza oamenii de cruzime și ne spunea că, de fapt, acești cîini nu sînt decît niște victime ale sistemului. Și mai arunca un pumn de carne.
Mă bucur c-a spus că, dacă ar putea, Irina Loghin i-ar strînge pe toți. Însă, sincer, de la Brigitte Bardot încoace, artiștii și-au plimbat năstrușnic ale lor cozi pe lîngă camere, ca și cum ar aștepta o fleică de reclamă de la noi. Nu le-aș mai da voie să vorbească în public, propovăduind dorințele cîinilor, debitează numai clișee și prostii. Nu fac decît un spectacol ieftin, după care se iau restul oamenilor și întrețin această epidemie continuă.
Bine, am vrea să adunăm toate potăile și să dispară deodată, însă asta nu ar fi decît o soluție de moment. Problema aceasta aduce aminte de Teoria ferestrelor sparte, emisă în 1982, de doi oameni de știință americani, James Wilson și George Kelling. Pe scurt, dacă la o clădire avem cîteva geamuri sparte și nimeni nu le va schimba, numărul acestora va crește, dacă e și o clădire părăsită, oamenii vor forța intrarea, își vor „marca” teritoriul și va deveni loc de adunătură pentru vagabonzi, de exemplu. Acea clădire va fi focarul unei epidemii sociale, de unde va apărea și infracționalitatea.
Această teorie s-a observat cel mai bine în New York, în a doua jumătate a anilor ’80. Kelling, unul dintre autori, a devenit consultant pentru Autoritatea Transportului în Comun din New York și a trebuit să ridice standardele călătoriei cu metroul (vagoanele arătau mai oribil decît maxi-taxi-urile din Iași), iar în locul unor investiții scumpe, el a început cu grafitti-ul. Nu a mai permis să fie vopsit nici un vagon, apoi îi aresta pe cei care nu compostau biletul și-i plimbau, în cătușe, prin fața celorlalți. „Grafitti-urile simbolizau colapsul sistemului”, spunea un reprezentant al Autorității din New York. Pe aceeași idee a mers și Rudy Giuliani, primarul metropolei.
A pornit un adevărat val de arestări al celor care aruncau gunoi pe jos, care vandalizau spațiul public sau se urinau pe străzi. Cele 20. 000 de infracțiuni pe an, care se întîmplau la metrou, au scăzut, în anii ’90, cu mai mult de 75%.
Prezența cîinilor e un semn al dezordinii și nu al bunăvoinței oamenilor. Trebuie să îi învățăm pe cei ca Irina Loghin că nu fac nici o faptă bună. Degeaba avem padocuri sau vrem să trimitem hingherii, cînd locuitorii tot îi țin în casa scării, ca pe un bibelou. Dar, ce-i drept, pentru Irina Loghin poate se apropie și campania electorală.
George GURESCU
Adaugă un comentariu