Un oraș bolnav

Opinia de la centru Niciun comentariu la Un oraș bolnav 1

Cu aceeași voce caldă, care a con­sacrat-o de-a lungul carierei sale mu­zi­cale, Irina Loghin a revenit pe mi­ci­le ecrane povestindu-ne despre gre­utățile cîinilor vagabonzi. Într-un re­por­taj la un post de televiziune, doa­m­na artistă a împărțit, într-un parc din Bu­curești, cîteva pungi de carne to­ca­tă celor mai buni prieteni ai omului. În timp ce-și ducea la bun sfîrșit ac­țiunea caritabilă, demnă de o campa­nie umanitară făcută de Oxfam, ea a­cuza oamenii de cruzime și ne s­pu­ne­a că, de fapt, acești cîini nu sînt de­cît niște victime ale sistemului. Și mai a­run­ca un pumn de carne.

Mă bucur c-a spus că, dacă ar pu­tea, Irina Loghin i-ar strînge pe toți. În­­să, sincer, de la Brigitte Bardot în­coace, artiștii și-au plimbat năs­truș­nic ale lor cozi pe lîngă camere, ca și cum ar aștepta o fleică de reclamă de la noi. Nu le-aș mai da voie să vorbească în pu­blic, propovăduind dorințele cîi­ni­lor, debitează numai clișee și prostii. Nu fac decît un spectacol ieftin, după care se iau restul oamenilor și întrețin a­ceas­tă epidemie continuă.

Bine, am vrea să adunăm toate po­tăile și să dispară deodată, însă asta nu ar fi decît o soluție de moment. Pro­blema aceasta aduce aminte de Teo­ria ferestrelor sparte, emisă în 1982, de doi oameni de știință americani, Ja­mes Wilson și George Kelling. Pe scurt, da­că la o clădire avem cîteva geamu­ri sparte și nimeni nu le va schimba, nu­mărul acestora va crește, dacă e și o clădire părăsită, oamenii vor forța in­tra­rea, își vor „marca” teritoriul și va de­veni loc de adunătură pentru va­ga­bon­zi, de exemplu. Acea clădire va fi fo­carul unei epidemii sociale, de un­de va apărea și infracționalitatea.

Această teorie s-a observat cel mai bine în New York, în a doua ju­mă­ta­te a anilor ’80. Kelling, unul dintre au­to­ri, a devenit consultant pentru Au­to­ritatea Transportului în Comun din New York și a trebuit să ridice stan­dardele călătoriei cu me­tro­ul (va­goa­nele arătau mai oribil decît maxi-ta­xi-urile din Iași), iar în locul unor in­vestiții scumpe, el a început cu gra­fi­tti-ul. Nu a mai permis să fie vopsit ni­ci un vagon, apoi îi aresta pe cei ca­re nu compostau biletul și-i plimba­u, în cătușe, prin fața celorlalți. „Gra­fitti-urile simbolizau colapsul siste­mu­lui”, spunea un reprezentant al Au­torității din New York. Pe aceeași i­de­e a mers și Rudy Giuliani, primarul me­tropolei.

A pornit un adevărat val de arestări al celor care aruncau gu­noi pe jos, care vandalizau spațiul public sau se urinau pe străzi. Cele 20. 000 de infracțiuni pe an, care se întîmplau la me­trou, au scăzut, în anii ’90, cu mai mult de 75%.

Prezența cîinilor e un semn al de­zordinii și nu al bunăvoinței oa­me­nilor. Trebuie să îi învățăm pe cei ca I­rina Loghin că nu fac nici o faptă bu­nă. Degeaba avem padocuri sau v­rem să trimitem hingherii, cînd locuitorii tot îi țin în casa scării, ca pe un bibelou. Dar, ce-i drept, pentru Irina Loghin poa­te se apropie și campania electo­ra­lă.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top