Cei doi premieri

Cap în cap Niciun comentariu la Cei doi premieri 0

Ce se observă prea puțin în aceste zile agitate electoral e că avem un gu­vern bicefal. O împărțire interesan­tă ge­nerată de criză: premierul politic și premierul financiar. Victor Ponta și-a asu­mat partea politică, dar a ce­dat mai mult decît se vede unui mi­nistru al finanțelor puternic, Florin Geor­gescu, venit de la BNR.

Practic, pe lîngă tensiunea inevi­ta­­bi­lă cu Cotrocenii, avem și un premier cu două capete care înseamnă mai mult o recunoaștere a ine­vi­ta­bi­lu­lui: Româ­nia e condusă de FMI – BNR și Geor­gescu are mai puțin rol politic cît rol de cenzor financiar. Lu­mea îi amintește ve­leitățile de negociator, numai că acum 15 ani alta era situația României, alta era situația globală și altul era FMI-ul. Înainte să ne bucurăm de negocierile proaspete cu FMI care garantează o re­ve­nire la salarii, poate ar trebui să ne gîndim ce ne va costa această bu­nă­vo­in­ță afișată la fel de electoral. Mai că aș co­mite blasfemia de a spune că și FMI e un soi de partid în alegeri, are nevoie de popularitate exact ca orice pedelist, pesedist sau penelist.

Ar mai fi de comentat, în legă­tu­ră cu noul guvern propus, scandalul Co­ri­na Dumitrescu. Nu mă interesează atît greșelile gramaticale din CV, cît bîj­bî­ie­lile cu studiile la Stan­ford și întîrzierea clarificării situa­ți­ei. Un grup de profesori universitari au atras atenția într-o scrisoare deschisă că nu poți propune un șef de la o universitate privată slab cotată să vină peste învățămîntul de stat. Și am au­zit stupefiat un politician așa zis „de stînga” indignat că acei profesori au afi­șat credințe comuniste: adică cum? Numai de la stat pot veni miniștri ai în­vă­ță­mîn­tului? Glumind, aș spune că Par­la­mentul și Guvernul au o proporție ne­drept de mare de absolvenți de parti­cu­lară. Serios vorbind, observația profesorilor care protestau îm­potriva nu­mirii Corinei Dumitrescu era mai mult decît corectă. Fa­cul­tă­ți­le particula­re din România au evoluat foarte puțin calitativ și foarte mult în ce privește bu­sinessul. Mai mult, Du­mitrescu e semnul unei complicități politice in­cre­dibi­le cu a sa facultate care prinde în lista profesorală nume din toată sfe­ra, de la Elena Udrea, la cine doriți din ce partid doriți. Este politica „de afaceri” cea mai eficien­tă: dă-le tuturor ce vor și ia-le apoi cu vîrf și îndesat. Pro­pu­ne­rea de la edu­ca­ție, venită dinspre ba­ro­nul Opri­șan, e o pată pe obrazul noului guvern îna­inte chiar ca acesta să fie votat de Parlament.

Costi ROGOZANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top