TVR: desființăm sau reformăm?

Cap în cap Niciun comentariu la TVR: desființăm sau reformăm? 0

În definitiv, de ce-ar trebui să avem o televiziune publică? Doar pentru că există de mai bine de 50 de ani? Sau pentru că toate țările europene au așa ceva? Dacă tot a ajuns la o datorie atît de mare, n-ar fi mai ieftin s-o desfiin­țăm, să-i vindem activele și, din banii ob­ți­nuți, să instalăm televiziuni de jucărie în toate școlile, ca să învețe elevii pa­triei cum se fac emisiuni? (Căci, dacă tot vrea dl. Ponta să instaleze wireless în toate școlile din banii obținuți pe li­cen­țele de telefonie mobilă, de ce n-am extinde metoda?…)

TVR a ajuns, practic, într-un fel de „inexistență”, chiar dacă emite în continuare. Pentru un simplu cetățean, e greu de înțeles ce se întîmplă. TVR Info și TVR Cultural au fost închise. Au­dien­ța a scăzut și mai mult. S-a decis tes­ta­rea angajaților pentru a stabili cine vor fi cei 872 care vor fi dați afară, dar deocamdată „examenul” se amînă. Curtea Constituțională a declarat neconstitu­țio­nală actuala conducere, dar conducerea funcționează bine mersi. Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Ad­ministrație, a publicat o scrisoare de­vas­tatoare la adresa actualului pre­șe­dinte, Claudiu Săftoiu, numindu-l „gro­parul TVR” – ceea ce arată că, oricît s-a străduit majoritatea USL să creeze un Consiliu „monolitic” format din oa­meni obedienți, n-a reușit. Salariații au început să protesteze și au intrat chiar în greva foamei.

Cam astea sînt faptele. Comen­ta­riile sînt, evident, de toate felurile. Unii cred că toată tevatura e un plan bine pus la punct de diabolicul Dan Voiculescu pentru a scăpa de un concurent de pe piața audiovizualului și a-și ridica, astfel, Antenele: dacă TVR se prăbu­șeș­te, unii angajați ar putea fi luați mai ieftin de trustul Intact (sau de altele), publi­ci­tatea s-ar duce tot într-acolo etc. Aș spune că acestea sînt mai degrabă niște consecințe – e greu de demonstrat că a croit cineva un astfel de plan, iar de teorii ale conspirației e plin în jurul nostru… Alții fac teorii liberale despre cum e cu piața și cu legitimitatea unei televiziuni la care toți cetățeni plătesc abonament, dar foarte puțini se uită. Ce­ea ce e foarte corect dacă sîntem consecvenți și aplicăm principiile pieței pî­nă la capăt. Dar ca să fim consecvenți ar trebui să punem în discuție, „la pa­chet” cu raportul între costuri și audiență, și sistemul de numire a conducerii, care de ani întregi se face după algoritmul politic, nu după competență. Așa încît, după ce atîta vreme TVR nu a avut par­te de un management eficient, e ri­di­col să aplici brusc și sever principiile pieței, decretînd că audiența trebuie să fie „farul călăuzitor” în aplicarea re­for­mei. De altfel, povestea asta cu audien­ța s-a tot manipulat de cîte ori a venit vorba de TVR (dar nu numai): cine a vrut să desființeze o emisiune (eventual neconvenabilă politic) sau să schimbe vreun șef, a invocat audiența slabă și gata; cine a vrut să mențină o emisiune slabă (dar convenabilă) sau vreun șef „prieten”, a invocat „interesul public” și l-a „argumentat” cu bla-bla-uri, chiar dacă audiența era slabă. Jocul ăsta la do­uă capete a permis aproape orice ma­ne­vră, după caz. Dar cu atît mai mult nu e în regulă să te uiți, azi, pe audiențele de săptămîna trecută și să faci pe reformatorul ori să comentezi sarcastic prin ziare cum e cu „politicile publice” în materie de TV.

Pe de altă parte, e limpede că e ne­voie de o reformă. Dar ea trebuia să în­cea­pă de mult, prin revizuirea legii de funcționare și prin găsirea unei formu­le manageriale eficiente, care să plece de la un lucru clar, exprimat în diverse di­rective europene și validat de experiența din alte țări: televiziunea publică e necesară ca alternativă la televiziuni­le comerciale, pentru a echilibra spa­țiul public și pentru a produce/difuza con­ți­nuturi (educative, culturale, sociale, informative) care nu sînt acoperite de televiziunile orientate spre profit. E adevărat că toate televiziunile publice din Europa au avut de suferit după liberalizarea pieței TV, dar societățile se­rioase au avut dezbateri substanțiale des­pre rolul lor și au găsit soluții de ada­p­ta­re. Noii corifei de ocazie ai libertății pieței nu trebuie să uite că reperul mondial în materie de TV este în continuare o televiziune publică: BBC. So­cietatea românească însă a ratat – ca și în alte domenii – și dezbaterea se­ri­oa­să, și reforma postului public TV. (În schimb, Radioul public o duce bine: acolo oa­me­nii și-au făcut treaba, SRR nu are pierderi financiare, iar programele sînt cum trebuie.) În încurcătura actuală, să vii cu „principii” de piață după ce atîția ani totul a băltit e cel puțin neadecvat.

Ce-ar mai fi de făcut? În nici un caz cîrpeala pe care o face actuala (?) conducere. În comisiile de evaluare a an­ga­jaților au fost introduși politicieni și foști șefi ai TVR: adică vrei să pui to­tul „pe baze noi” apelînd la unii dintre aceia care au contribuit la dezastru?… E complet stupid, nici nu merită discutat așa ceva. și atunci? Atunci, nimic. O să se rezolve cumva bîlbîiala constituțională legată de Consiliul de Ad­mi­nistrație, haosul va continua, datoriile vor fi rezolvate în vreun fel (s-a mai vă­zut asta la televiziunea publică italiană RAI, acum cîtăva vreme, cînd statul pur și simplu a „absorbit” datoria), dar TVR tot nu va deveni ce trebuie. Nici măcar ca jucărie politică bună de fo­losit în campanie nu mai prezintă in­te­res: acum, jocurile politice se fac la te­leviziuni private. Ar putea fi cu ade­vă­rat salvată și pusă pe picioare dacă ar lup­ta pentru ea propriii profesioniști; dar aceștia tac, așteaptă „să se aranjeze cumva” – ați văzut vreuna dintre vedetele TVR luînd poziție publică pentru apărarea instituției?…. Sau dacă ar avea susținerea publicului, a „socie­tă­ții civile” – în virtutea grijii pentru „in­ter­esul public”. Dar mai e preocupat ci­ne­va de interesul public, în afară de cî­teva mici grupuri sau ONG-uri care își fac treaba, dar nu le mai dă aproape nimeni atenție? Așa că s-o desființăm. Poporul se distrează destul cu televiziunile priva­te, iar educația civică se face la televiziunile „de știri” în compania unor mari trăncănitori ai neamului, care au opinii ferme despre orice. Iar dacă po­porul e fericit și se distrează, ce ne mai trebuie?

Mircea VASILESCU

Text publicat în revista „Dilema veche”, nr. 452, 11-17 octombrie 2012

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top