Zilele Politehnicii, proiectate pe Teatrul Național
Academia de gardă 12 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Zilele Politehnicii, proiectate pe Teatrul Național 5Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) organizează în perioada 12 – 17 noiembrie Zilele Universității, cu prilejul cărora se va defășura un simpozion științific de istorie a tehnicii, se vor premia profesorii seniori și cei cu merite științifice deosebite și se va proiecta pe clădirea Teatrului Național „Vasile Alcesandri” o peliculă care va prezenta momente semnificative din viața instituției.
„De ziua ei, universitatea lansează un film în care realizările ei devin vizibile și pentru comunitate, într-un mod luminos. Mi-ar plăcea să cred că tinerii care se plimbă sîmbăta prin centrul Iașului vor poposi să privească proiecțiile”, a declarat conf. univ. dr. Irina Lungu, prorector pe relații internaționale și imagine universitară la TUIAȘI. În aceeași perioadă, Politehnica va coordona și prima ediție din acest an a Zilelor Porților Deschise pentru elevii de liceu.
31 de diplome pentru profesorii seniori și emeriți
Joi, 15 decembrie, începînd cu ora 12.00, în Sala de Conferințe din Corpul T al Politehnicii, va avea loc un Senat Festiv. În cadrul acestuia se va face omagierea a 17 profesori seniori care împlinesc vîrste rotunde și se vor acorda 14 diplome de Professor Emeritus unor cadre didactice recent pensionate cu merite deosebite în educație și cercetare. „Fiindcă legea ne permite, este o plăcere că putem să ne exprimăm recunoașterea într-un cadru festiv față de niște profesori care, pe lîngă meritele deosebite obținute, își leagă întreaga viață și activitate de universitate”, a precizat prof. univ. dr. Irina Lungu. Tot cu prilejul Senatului Festiv se va face premierea cercetării științifice din universitate pe baza evaluării activității de cercetare din perioada 2009 – 2011. Astfel, se vor acorda „Premiul pentru cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică”, „Premiul pentru tînărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică”, „Premiul pentru cele mai bune performanțe în inovare și transfer tehnologic” și „Premiul pentru grupul care a contribuit la atragerea celor mai multe fonduri pentru cercetare”.
În ziua următoare, vineri, 16 noiembrie, de la ora 9.00, se va deschide o sesiune de prezentare a lucrărilor Simpozionului de Istoria Învățămîntului și Științelor Tehnice, aflat la cea de-a patra ediție. Acesta va avea loc în Sala de Conferințe a TUIAȘI și este organizat de Politehnică în colaborare cu Muzeul Științei și Tehnicii din Iași, Academia Română, Filiala Iași, Academia de Științe Tehnice din România, Filiala Iași și Academia Oamenilor de Știință din România, Filiala Iași. La simpozion vor participa 30 de autori, cu 16 lucrări. „Avînd în vedere că în ultima vreme numărul manifestărilor științifice a crescut, faptul că acest simpozion rezistă înseamnă că există o plăcere în a vorbi despre așa ceva”, a mai spus prorectorul.
Iașii în carnaval pentru Politehnică
Proiecțiile luminoase pe clădirea Teatrului Național vor rula sîmbătă, de la ora 17.00 la ora 00.00. Filmul va cuprinde secvențe și fotografii menite să surprindă experimente științifice, creații ale profesorilor și studenților și momente din viața organizațiilor studențești. „Această manifestare se adresează în primul rînd elevilor de liceu, pe care sperăm să-i convingem să vină la universitatea noastră, dar și pentru a deveni mai vizibili în comunitate”, a explicat prorectorul. Tot sîmbătă, de la ora 19.00, studenții și profesorii TUIAȘI vor asista la piesa „Iașii în carnaval”, care va rula pentru aceștia cu ușile închise. „Este o acțiune la care cei din universitate pot veni însoțiți de persoane apropiate, astfel încît oameni din exterior să ne cunoască într-un alt cadru. Am optat pentru o comedie de teatru, fiindcă delimitează un mediu relaxant, dar elegant și de bun gust care să ne permită să ieșim din izolarea strict profesională”, a mai explicat conf. univ. dr. Irina Lungu.
Cu prilejul Zilelor Porților Deschise, facultățile vor desfășura diverse activități de prezentare specifice profilului instituției. Astfel, la Facultatea de Construcții și Instalații, se va realiza joi, 15 noiembrie, de la ora 12.00, o simulare de cutremur pe platforma seismică. Vineri, 16 noiembrie, de la aceeași oră, va fi inaugurat Pendulul lui Foucault. „Fiind singurul din Iași, dorim ca acesta să devină un punct de atracție al orașului”, a conchis prorectorul.
Ediția din acest an a Zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași marchează împlinirea a 199 de ani de la înființarea primei școli de ingineri cu predare în limba română.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu