Războaiele lui Petraeus
Opinia de la centru 26 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Războaiele lui Petraeus 1Cînd presa internațională comenta cu spor relația extra-maritală a generalului David Petraeus, eu îi urmăream discursul și strategiile militare în „Obama’s Wars” a lui Bob Woordward. Acest jurnalist și scriitor american a luat la puricat, analizat, înregistrat și investigat primele 18 luni ale lui Barack Obama, ca președinte SUA, vrînd să prezinte evenimentele care au dus la schimbarea dioptriei în privința războiului din Afganistan.
Ce a făcut Woodward, cel care l-a prins cu rața-n sac și pe Nixon, stă mărturie că jurnalismul de investigație – făcut cu stoicism și enorm de multe caractere – nu moare nici din cauza crizei economice, nici din cauza unor cititori suferinzi de ADHD, din pricina noilor tehnologii apărute. Woodward reusește să ofere un portret suficient de clar ca să-l descoperi pe Petraeus. Și nu degeaba umbla vorba prin cercurile republicanilor, că el ar putea deveni un candidat pentru Casa Albă. Înainte de alegerile din 2008, Petraeus a preluat conducerea Comandamentului Central, ce avea în sarcină Afganistanul și Irakul. El deja era o vedetă în rîndul militarilor și în ochii presei, reușind, prin strategia sa, să stabilizeze frontul irakian. Petraeus a redefinit noțiunea de război, recunoaște Woordward. „Nici un general din America nu a fost într-un asemenea respect universal de la generalul Dwight Eisenhower, după victoria din timpul celui de al II-lea Război Mondial”, concluzionează jurnalistul.
Avea puține hobby-uri, abia dacă bea un pahar de vin roșu, alerga cîte cinci mile, în 30 de minute, iar la moartea tatălui său, el a rămas în Irak, la baza militară. Intuiția lui militară era dublată de capacitatea sa intelectuală, reușind să își obțină doctoratul, în doi ani, la Princeton. Regele David, așa-i spuneau irakienii, iar soldații americani l-au botezat Legenda Irakului. După sute de miliarde cheltuite, soldați morți și strategii eșuate, războiul din Afganistan arăta mai rău decît cel din Vietnam, iar Obama trebuia să arate, din primele luni de cînd a ajuns la Casa Albă, că are un plan mai bun. A decis să-l aleagă drept comandantul Forțelor SUA din Afganistan pe Petraeus, cel care era un endorser al republicanilor și care avea acces direct la președintele Bush.
„Nu cred că poți cîștiga acest război. Acesta-i genul acela de luptă în care sîntem pînă la sfîrșitul vieților noastre și, probabil, ale copiilor noștri”, spunea Petraeus despre războiul din Afganistan. Despre cariera lui, n-aș vrea să spun că s-a terminat. Uneori, trebuie să vorbim în clișee, pentru a înțelege povestea. „E și el om”, sună meschin. La fel de meschin ar fi să te lipsești de una dintre cele mai luminate minți ale armatei din toată lumea.
George GURESCU
Adaugă un comentariu