Războaiele lui Petraeus

Opinia de la centru Niciun comentariu la Războaiele lui Petraeus 1

Cînd presa internațională co­men­ta cu spor relația extra-maritală a generalului David Petraeus, eu îi ur­măream discursul și strategiile mili­tare în „Obama’s Wars” a lui Bob Woordward. Acest jurnalist și scrii­tor american a luat la puricat, anali­zat, înregistrat și investigat pri­me­le 18 luni ale lui Barack Oba­ma, ca pre­șe­dinte SUA, vrînd să prezin­te eve­ni­mentele care au dus la schimbarea dioptriei în privin­ța răz­bo­iu­lui din Af­ganistan.

Ce a făcut Woodward, cel care l-a prins cu rața-n sac și pe Nixon, stă mărturie că jurnalismul de investiga­ție – făcut cu stoicism și enorm de mul­te caractere – nu moare nici din ca­uza crizei economice, nici din cau­za unor cititori suferinzi de ADHD, din pricina noilor teh­no­logii apă­ru­te. Woodward reu­seș­te să ofere un por­tret suficient de clar ca să-l des­co­peri pe Pe­traeus. Și nu degeaba um­bla vor­ba prin cer­curile republica­ni­lor, că el ar putea deveni un can­didat pentru Casa Albă. Îna­inte de ale­ge­rile din 2008, Pe­traeus a preluat con­du­cerea Co­man­da­men­tului Cen­tral, ce avea în sarcină Afga­nis­ta­nul și Irakul. El deja era o vedetă în rîndul militarilor și în ochii presei, re­ușind, prin strategia sa, să stabili­zeze fron­tul irakian. Pe­trae­us a re­de­finit noțiunea de război, recu­noaș­te Woordward. „Nici un gene­ral din Ame­rica nu a fost într-un asemenea res­pect universal de la genera­lul Dwight Eisenhower, du­pă victoria din timpul celui de al II-lea Răz­boi Mon­dial”, conclu­zio­nează jurnalistul.

Avea puține hobby-uri, abia da­că bea un pahar de vin roșu, alerga cîte cinci mile, în 30 de minute, iar la moar­tea tatălui său, el a rămas în Irak, la baza militară. Intuiția lui mi­­litară era dublată de capacitatea sa in­telectuală, reușind să își obțină doc­to­ratul, în doi ani, la Princeton. Re­gele David, așa-i spuneau ira­kienii, iar soldații americani l-au bo­tezat Le­genda Irakului. După sute de mili­­arde cheltuite, soldați morți și stra­te­gii eșuate, războiul din Af­ga­nis­tan arăta mai rău decît cel din Viet­nam, iar Obama trebuia să ara­te, din primele luni de cînd a ajuns la Casa Albă, că are un plan mai bun. A de­cis să-l aleagă drept co­mandantul For­țelor SUA din Af­ganistan pe Pe­traeus, cel care era un endorser al republicanilor și care avea acces di­rect la pre­șe­dintele Bush.

„Nu cred că poți cîștiga acest răz­boi. Acesta-i genul acela de lup­tă în care sîntem pînă la sfîrșitul vie­­ților noastre și, probabil, ale co­piilor noștri”, spunea Petraeus des­­pre răz­boiul din Afganistan. Des­­pre ca­riera lui, n-aș vrea să spun că s-a ter­minat. Uneori, trebuie să vor­bim în cli­șee, pentru a în­­țelege po­vestea. „E și el om”, sună meschin. La fel de mes­chin ar fi să te lipsești de una din­tre cele mai luminate minți ale ar­matei din toată lumea.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top