Studenții vor să-și negocieze drepturile cu Guvernul
Academia de gardă 4 februarie 2013 Niciun comentariu la Studenții vor să-și negocieze drepturile cu Guvernul 7Reprezentanții organizațiilor membre ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-au întîlnit vineri, 1 februarie, la Cluj-Napoca cu Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învățămînt superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică. Problemele discutate au vizat bugetul alocat pentru domeniul educației pe anul 2013, adoptarea Statutului Studentului în universități și creșterea procentului de participare a studenților în procesul de alegere a rectorilor la 25%.
Această întîlnire a avut loc în urma solicitării membrilor ANOSR de a obține o întrevedere cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a-i prezenta amendamentele depuse la Legea Bugetului. Una dintre propunerile acestora este creșterea investiției în Educație cu 6% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, începînd cu acest an.
„Ministrul Mihnea Costoiu a fost de acord cu creșterea subvenției pentru cămine și cantine, însă nu a menționat nici o cifră în sensul unei majorări. De asemenea, și-a exprimat susținerea față de participarea studenților la alegerea rectorilor într-un procent de 25%, precum și față de adoptarea Statutului Studentului în toate universitățile din țară”, a menționat Brîndușa Lungu, vicepreședinte pe relații publice la ANOSR. Amendamentele propuse au fost incluse în „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României”, depusă alături de o petiție semnată de 10.000 de studenți la sediul Guvernului, la Senat și la Ministerul Educației. „În acel document au fost inițiate trei capitole legislative care vizează suplimentarea bugetului alocat pentru educație, creșterea salariilor tinerilor absolvenți din domeniul Sănătății și Învățămîntului și creșterea participării studenților la alegerile democratice din universități”, a declarat Brîndușa Lungu.
Probleme sub lupă
Printre propunerile enunțate în document se mai numără și construirea a 1200 de locuri de cămin sau eliminarea taxei de bibliotecă. Scrisoarea a fost formulată pe baza unui studiu realizat în 2011, din care au rezultat nevoile sociale ale studenților români, în urma chestionării a 20.000 de persoane. Aspectele evidențiate sînt legate de taxele și bursele universitare, îmbunătățirea serviciilor sociale și a sistemului de cămine și cantine.
„Solicitarea unei întîlniri cu prim-ministrul este încă valabilă, nu s-a desființat sub nici o formă. Nu sîntem mulțumiți de starea actuală a sistemului de învățămînt și nici de promisiunile făcute de ministrul Mihnea Costoiu”, a adăugat Brîndușa Lungu. Deocamdată, membrii ANOSR nu au primit confirmarea întrevederii cu prim-ministrul României, Victor Ponta.
Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu